[ Pagina de START ]

[ Argument ]

[ Autori ]

[ Noutati ]

[Aforismul zilei]

[ Galerie FOTO ]

[ Alte resurse ]

[ Harta site ]

[ Linkuri ]

[ Recomanda unui prieten ]

 


Arhiva de noutãti 2009-2012

Posibilitãti de navigare

Arhiva noutati 2012-2016 : (<<<)

Arhiva noutati 2007-2009 : (>>>)


29 octombrie 2012


Deepak Chopra
fragmente din cartea lui cea mai ambitioasã:
Sã-l cunoastem pe Dumnezeu
.
Cãlãtoria sufletului în misterul tuturor misterelor.
Editura Curtea Veche

Am evoluat pentru a-l  găsi pe Dumnezeu. La aceasta se referă furtuna cu descărcări electrice a nesfârşitei activităţi a creierului. Pentru noi, Dumnezeu nu este o alegere, ci o necesitate. Acum aproape o sută de ani, marele psiholog si filozof William James declara că natura umană conţine o ”voinţă de a crede" în unele puteri superioare. Personal, James nu ştia dacă există Dumnezeu sau o lume dincolo de cea cunoscută. Era aproape sigur că nu poate fi găsită vreo dovadă a existenţei divine, dar simţea că fiinţele umane ar fi private de ceva profund dacă li s-ar lua credinţa. Avem nevoie de vânătoare.

Dumnezeu, după cum se dovedeşte, nu este o persoană; Dumnezeu este un proces. Creierul dumneavoastră este programat să îl cunoască pe Dumnezeu. Până nu îl găsiţi, nu veţi şti cine sunteţi. Totuşi, creierul nu ne conduce automat la spirit. Căutarea a fost totdeauna necesară. Unii oameni simt că Dumnezeu este accesibil sau că există cel puţin posibilitatea de a-l  găsi, în timp ce alţii simt că este total absent.

(aici)

22 septembrie 2012

Apa, tenebrele, noaptea

un capitol tradus din cartea
Le Feminin de L`Etre
- pour en finir avec la cote d`Adam
", 

volum inedit in limba romana.

Traducere de Marian Stan
După epoca feminismului, mişcare socială căreia Annick de Souzenelle i-a sesizat, în acelaşi timp, necesitatea istorică şi limitele, după epoca unei feminităti artificiale, exploatată de industria publicitară, a venit vremea să explorăm sensul femininului

aici

16 septembrie 2012

Aceasta carte a fost scrisã în spiritul înteleptului chinez Lao - Tze, maestrul efortului invers, care spunea ca aceia care se justifica nu conving, ca pentru a cunoaste adevarul trebuie sa te debarasezi de cunoastere si ca nimic nu este mai puternic si mai creator decât vidul - de care oamenii se feresc.

Alan Watts, prefata ”The Wisdom of Insecurity”

O nouã traducere propusã de d-l Marian Stan:
MORALA CREATOARE
un capitol tradus din cartea
Alan Watts, ”The Wisdom of Insecurity
aici:
Alan_Watts_Moralitatea_creatoare.htm

9 septembrie 2012

Lytta Basset -
Mânia cea sfântã

Mânia este un moment necesar al vieţii spirituale. Contrar reducerii creştinismului la o iubire generală, naivă, fără simţ critic, ipocrită, satisfăcută (amour béant), această carte invită la „a considera mânia ca motor capabil să transforme o energie potenţial devastatoare în acea violenţă de viaţă care însoţeşte procesul oricărei naşteri”. Când Iacob se luptă cu îngerul la vadul Iaboc sau când Isus reaminteşte că el nu a venit să aducă pacea, vedem bine că relaţia cu Dumnezeu cunoaşte momente de o violenţă structurantă. Pentru Lytta Basset care reciteşte pentru noi câteva pasaje cheie din Biblie, există o „sfântă” mânie – un spaţiu sfânt adică diferenţiat, pus deoparte, în care Dumnezeu şi omul se pot confrunta fără reţinere şi se pot regăsi în cele din urmă împreună în Bunăvoinţă.

Lytta Basset - Sainte colère. Jacob, Job, Jésus

Traducere postatã azi aici:(aici)

7 septembrie 2012

O traducere a unui text din Alan Watts,
din volumul Nature, Man and Woman,
LUMEA CA NONSENS,
traducere de Marian Stan
aici

23 iulie 2012

Sãptãmâna aceasta ocampanie de reduceri consistente la cãrti - 30% - pe site-ul ELEFANT.ro, aici:
http://www.elefant.ro/carti
Tot acolo puteti achizitiona INTELEPCIUNEA ENEAGRAMEI la doar 31.5 RON(eu am cumpãrat-o la 40 RON de la editurã), a se vedea aici:
http://www.elefant.ro/carti/lecturi-motivationale/spiritualitate/intelepciunea-eneagramei-191398.html

Si tot acolo si acum(pânã în 29 iulie 2012) gãsiti cãrtile lui
K.G. Durckheim
(aici)
si Alphonse Goettmann (aici)
la un pret foarte bun.

30 iunie 2012

Câte ceva despre Antoni Gaudi

postat azi: aici

30 iunie 2012

Semnalez un articol interesant în DILEMA, scris de Simona Sora, despre cartea lui Aldous Huxley, PORTILE PERCEPTIEI, recent tradusã în româneste si publicatã de Editura POLIROM.
Articolul se intituleazã PORTI ÎN ZID si poate fi citit "la liber" (!) aici:
http://dilemaveche.ro/sectiune/carte/articol/porti-zid

17 iunie 2012

Câte ceva despre tipul PATRU

fragmente din cartea genialã
ÎNTELEPCIUNEA ENEAGRAMEI.
Ghidul complet pentru dezvoltare psihologicã si spiritualã a celor nou tipuri de personalitate
de Don Richard Riso
& Russ Hudson, Editura MIX


Tipul PATRU este scafandrul de mare adâncime al psihicului uman: se scufundă în adâncimile sufletului şi revine la suprafaţă, să raporteze ce a descoperit. Sunt capabili să comunice adevăruri subtile despre condiţia umană pe căi profunde, pline de frumuseţe şi care au impact asupra celor din jur. În mod fundamental, ne amintesc despre umanitatea noastră cea mai pură – personală, ascunsă şi preţioasă, dar şi complet universală.
[...]
Când se abandonează adevăratei lor naturi ei devin una cu neîncetata creativitate şi transformare, care sunt o parte din dinamica Esenţei. Tipul PATRU reprezintă creaţia, fluxul constant al manifestărilor, universul schimbându-se în eternul ACUM. Cel mai important dar al tipului PATRU este acela de a fi un simbol al creaţiei şi de a aminti şi celorlalte tipuri că şi ele participă la creaţia Divină.


Am postat ceva azi aici ca sã vã faceti o idee despre modul de abordare al cãrtii
si ca sã n-o pierdeti
...este tradusã în româneste...

16 iunie 2012

Care este urgenta de la ICR?
Protest al societãtii civile

http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtcare-e-urgenta-de-la-icrlt-fontgtltbrgt-protest-al--2917.htm

15 iunie 2012

Umanitar!

http://www.timponline.ro/orfanii-din-cosbuc-au-nevoie-de-o-casuta-ca-in-povesti/

14 iunie 2012

Din când în când mai scriu câte ceva la pagina de Argument.

9 iunie 2012

Din nou despre Eneagramã...

o altã voce: Richard Rohr


O înţelepciune imemorială – redescoperită

Don Richard Riso numeşte Eneagrama un „uriaş adormit”. Nu ştim decât foarte puţine lucruri despre istoria creării Eneagramei şi riscul speculaţiei este mare deci. Această tehnică a fost cu siguranţă utilizată de-a lungul secolelor de către ghizi şi maeştri spirituali. Originile cele mai vechi urcă, după cum cred unii, cu peste 2000 de ani în urmă. Se pare că aproape sigur ea a fost dezvoltată de comunităţile de sufiţi la sfârşitul Evului Mediu. […]
S-a constatat că Eneagrama este „compatibilă” cu tradiţia religioasă (şi creştină) de însoţire (asistenţă) şi de îndrumare spirituală – dar şi, se pare, cu un mare număr de cunoştinţe şi de experienţe obţinute în ştiinţele umane moderne. Eneagrama ar permite astfel să se creeze o legătură între spiritualitate şi psihologie. […]
Ca s-o spunem dintr-odată, Eneagrama se reduce în fapt la chestiunea de a şti pentru ce, în întâlnirea noastră faţă în faţă cu viaţa, ne lovim atât de des de noi înşine în loc să pătrundem până la Dumnezeu, până la Cel cu Totul Altul? În societatea noastră egocentrică de azi suntem purtaţi prea mult de tendinţa de a rămâne împotmoliţi în gândurile noastre şi în sentimentele noastre personale. De aceea Dumnezeu a devenit pentru mulţi occidentali fie inexistent, fie o simplă proiecţie a lor înşişi, un Dumnezeu aşa cum avem noi nevoie de el, aşa cum îl vrem sau aşa cum îl dorim. Întâlnirea cu Cel cu Totul Altul, cu Non eul nu are loc. […]
Eneagrama ne poate ajuta să ne clarificăm percepţia pe care o avem despre noi înşine, să devenim de o onestitate intransigentă vizavi de noi înşine şi să discernem tot mai bine când ascultăm, de fapt, doar propriile noastre voci şi scheme interioare, rămânând prizonieri ai prejudecăţilor noastre, atunci când, din contră, suntem capabili să ne deschidem pentru ceva nou.


Richard Rohr & Andreas EbertENNEAGRAMME. Les 9 visages de l’âme,
Guy Tr
édaniel EDITEUR, Paris, France

Fragmente traduse din carte aici.

Despre Richard Rohr am aflat de pe blogul domnului Dãnut Mãnãstireanu, PERSONA,
un blog pe care îl urmãresc cu mult interes.

Ce bine ar fi dacã s-ar traduce si în româneste câteva din cãrtile scrise de Richard Rohr ...s-ar mai face luminã...

30 mai 2012

Recomandare de carte foarte utilã cu o abordare interesantã - genialã as spune -
a ceea ce suntem de fapt,
a ceea ce nu suntem desi pãrem
si a ceea ce suntem chemati sã devenim...
toate acestea potrivit ENEAGRAMEI:
ÎNTELEPCIUNEA ENEAGRAMEI de Don Richard Riso si Russ Hudson
Editura MIX

Fragmente din carte postate pe site: (aici)


Cum ar fi daca acest sistem ne-ar arata care sunt problemele noastre si care sunt punctele noastre tari? Cum ar fi daca acest sistem ne-ar arata nu numai care sunt problemele noastre dar si felul în care le putem depasi? Si care sa ne îndrume în final spre profunzimile sufletului nostru? Acest sistem exista. Se numeste Eneagrama.
Noua tipuri diferite de personalitate...
Noua feluri diferite de a vedea viata...
Noua feluri diferite de a te comporta în societate...
...
Ce este Eneagrama?
O definitie foarte pe scurt ar fi ca Eneagrama este un instrument psihologic foarte performant, cu originea în intelepciunea antica, ce descrie noua stiluri sau tipuri de personalitate, de fapt noua stiluri diferite de a ne trai viata.

Ce are unic Eneagrama este faptul ca este singurul sistem psiho-spiritual care descrie personalitatea umana în totalitatea ei, ca un continuum de stari si nivele de constiinta, dezvaluind misterul starilor contradictorii pe care le traim.

Este o sinteza a celor mai noi teorii psihologice: Teoria personalitatii multidimensionale, Objective-Relations Theory, Teoria actualizarii sinelui dar si a vechilor traditii esoterice. Chiar simbolul Eneagramei se crede ca este un simbol de origine pitagoreica datorita proprietatilor matematice speciale pe care le are.

De ce este Eneagrama atât de interesanta?

Mai multe detalii despre carte pe site-ul editurii MIX aici:
http://www.edituramix.ro/?53t4l&v7f2k=2082

14 mai 2012

Continuã traducerea dialogului dintre Jacques Castermane si dr. Ignaz Tauber
despre viatã cu ajutorul PSIHOLOGIEI ADÂNCURILOR (C.G. Jung):

Anima naturaliter religiosa
Numai integrarea contrariilor dă pacea
Dualismul! Este Cain şi Abel dar şi… Domnul şi Doamna!
Arhetipurile
Umbra! Dacă rămâne inconştientă ea devine autonomă
Anima şi Animus
Emoţiile, limbajul umbrei
Fiecare femeie are în ea patru femei, fiecare bărbat are în el patru bărbaţi


aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/2012/04/dialog-jacques-castermane-cu-dr-tauber.html

13 mai 2012Câteva fragmente din volumul AMOR INTELLECTUALIS. Romanul unei educatii
de ION VIANU

Misterul Naturii mi-a apărut ca o aventură posibilă, ca un motiv, o temă, demne de drumul unei vieţi întregi. Neliniştea mea interioară, nerăbdarea care avea să mă însoţească mereu, dorinţa de acţiune sperau că vor fi satisfăcute de practica medicală (au şi fost).

Medicina nu-mi apărea ca un loc al acţiunii pure, ci ca un amestec de acţiune şi de contemplaţie într-o proporţie optimă, o secţiune de aur. Nu aş fi putut recomanda celorlalţi să fie cum simţeam eu că sunt, dar eul meu autentic ăsta era.
aici

7 mai 2012


KEN WILBER despre curentul New Age,
ce este autentic si ce nu este...
pentru cã în mare parte este ceva superficial, non credibil, non autentic...
si totusi existã si ceva autentic si mistic acolo...

În sfârsit cineva în mãsurã sã spunã lucrurilor pe nume si sã explice fenomenul de care ne lovim toatã ziua,
fãrã sã cãutãm sã discernem ce este si ce nu este veritabil...
Foarte interesant!

...aproape 20% din mişcarea New Age este transraţională (transcendentală şi autentic mistică)
şi aproape 80%, preraţională (magică şi narcisistică).


Aceasta nu este o condamnare în bloc a întregii mişcări New Age. Există aspecte — la urma urmei este o fiară mare şi diversă — care într-adevăr sînt bazate pe unele principii mistice şi transpersonale autentice (cum ar fi importanţa intuiţiei şi existenţa unei conştiinţe universale). Doar că, în opinia mea, orice mişcare transraţională autentică atrage un număr foarte mare de elemente preraţionale, pur şi simplu pentru că ambele sînt neraţionale, şi tocmai această confuzie între „pre" şi „trans" este una dintre problemele majore care se pun în legătură cu mişcarea New Age.

Un fragment din volumul Ken Wilber - GRATIE SI FORTÃ, EF Publishing:
(aici)

16 aprilie 2012

Un interviu interesant în francezã cu Annick de Souzenelle despre ultima sa carte
L’initiation : Ouvrir les portes de notre cité intérieure
interviu realizat de Marc de Smedt pentru revista CLES aici:
http://www.cles.com/video-cles/article/l-initiation-ouvrir-les-portes-de

Si un alt dialog interesant de data aceasta dintre Jacques Castermane si dr. Ignace Tauber (psihologia adâncurilor)
despre necesitatea procesului de individuatie
aici

(în curs de traducere)

Si un MESAJ DE PASTI la care ader întru tot:
Preot Alphonse Goettmann - Lettre de Bethanie nr. 91, tradusã în româneste aici:

ARG_Lettre_Pasti_2012.htm


15 aprilie 2012

Hristos a înviat!Paula Seling - Hristos A Inviat Din Morti
http://www.youtube.com/watch?v=AYyMQWke4Z8&feature=player_embedded#!

Ochii sunt orbi.

Lucrul cel mai pretios rãmâne însã nevãzut.


Limpede vedem numai cu inima.


MICUL PRINT - Antoine de Saint-Exupery

Prezenta Lui este de acum universalã.
El este de acum prezent peste tot si mereu.

...eternitatea a intrat în timp
si infinitul în finitul lucrurilor...


...dar noi avem de lucrat asupra noastrã pentru a trãi în aceastã REALITATE...

Preot Alphonse Goettmann - Lettre de Bethanie nr. 91, tradusã în româneste aici:

ARG_Lettre_Pasti_2012.htm

2 martie 2012

Semnalare carte interesantã:

"Noua frontiera a religiei si stiintei "
Autor: HICK JOHN
Editura HERALD
Detalii aici:
http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=440

26 februarie 2012

Recomandare de carte ULTRA INTERESANTÃ:

SQ Inteligenţa spirituală
de DANAH ZOHAR şi IAN MARSHALL

Editura VELLANT

La începutul secolului XX, IQ a devenit o problemă centrală. Inteligenţa noastră intelectuală, sau raţională, este ceea ce folosim pentru a rezolva problemele logice sau strategice. Psihologii au elaborat teste pentru a o măsura, iar acestea au devenit mijloacele prin care oamenii sunt împărţiţi pe grade de inteligenţă, cunoscute şi sub numele de coeficient de inteligenţă sau IQ, care au pretenţia că le pot indica abilităţile.
 

La începutul anilor 90, Daniel Goleman a făcut publice o serice de cercetări a mai multor neurologi şi psihologi, care arătau faptul că inteligenţa emoţională – pe care, din raţiuni de utilitate, o voi numi EQ – are o importanţă la fel de mare. EQ ne face să ne conştientizăm propriile emoţii, dar şi pe cele ale celorlalţi indivizi. Ne face capabili de empatie, compasiune, motivaţie şi de a avea reacţii adecvate la stimulii de durere sau plăcere. După cum arăta Goleman, EQ este o cerinţă de bază pentru a putea folosi eficient IQ. Dacă ariile cerebrale implicate în emoţie sunt afectate, gândirea va fi şi ea mai puţin eficientă.

Astăzi, la sfârşotul secolului, un val de date ştiinţifice recente, dar încă nedigerate, ne arată că mai există un al treilea „Q”. Tabloul inteligenţei umane poate fi completat cu o discuţie referitoare la inteligenţa noastră spirituală – pe scurt, SQ. Prin SQ înţeleg acea inteligenţă care ne ajută să abordăm şi să rezolvăm problemele legate de semnificaţie şi valori, acea inteligenţă care ne permite să ne plasăm acţiunile şi vieţile într-un context mai larg, mai bogat, dătător de sensuri, acea inteligenţă care ne permite să evaluăm de ce o cale de urmat în viaţă este mai semnificativă decât o alta. SQ reprezintă fundamentul necesar al funcţionării efective a IQ şi EQ. Este instanţa superioară a inteligenţei noastre.
[…]
SQ le permite fiinţelor umane să fie creative, să schimbe regulile şi să modifice situaţiile. Ne permite să ne jucăm cu graniţele, să participăm la un “joc infinit”.

Din Introducerea cãrtii mai sus mentionate.

De fapt toatã introducerea cãrtii poate fi cititã pe site-ul Editurii VELLANT, aici:
http://www.vellant.ro/product/SQ-Inteligen%C5%A3a-spiritual%C4%83,220845.aspx

25 februarie 2012

Aflate de la emisiune ESTI PÃRINTE, FII DESTEPT! de azi, de la TVR1 orele 10:00

Telefonul copilului: 116 111

Site-uri pe aceastã temã:

Ai copil, învatã sã fii pãrinte! http://www.aicopil.ro/
Radio Itsybitsy http://www.itsybitsy.ro/

4 februarie 2012

Astazi, pe TVR Cultural, la ora 20, prima parte a filmului "ZEN", Franta, 1971, realizator Arnaud Desjardins, film realizat gratie ajutorului dat de Sensei Taisen Deshimaru. Aceasta prima parte se numeste "Aici si acum".

31 ianuarie 2012

A apãrut cartea
HARA - centrul vital al omului
de Karlfried Graf Durckheim
la Editura HERALD. Detalii carte aici:
http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=437

Merita sa vedeti si versiunea initiala a cãrtii asa cum este publicata înca în zilele noastre,
îndeosebi pentru imaginea de pe copertã din partea stângã,
o imagine care - pentru cei aflati deja în tema - vorbeste de la sine...

omul "în bratele" FIINTEI DIVINE... sau a fi în Hara...
"O carte de viatã esentialã pentru devenire,
o carte conceputã tocmai în acest scop."

Frankfurter Allgemeine Zeitung

*


Hara înseamnã în japonezã "abdomen".
Prin Hara omul îsi aflã centrul de greutate care în mod indirect îi permite sã se situeze în centrul fiintei, legat fiind deopotrivã la cer si la pãmânt.
Hara este de fapt o atitudine a omului în totalitate.
Altfel spus, omul si-a relaxat Eul si acum se odihneste "relaxat" în centrul fiintei sale,
liber de temerile Eului,
actionând pornind de la acest centru,
devenind capabil sa-si îndeplineasca vocatia lui primordiala:
aceea de a exprima Fiinta în existenta.


O carte cu explicatii amãnuntite, cu multe exemple si indicatii practice pentru cei care vor sã practice meditatia.

O carte de o valoare inestimabila pentru binefacerile pe care le poate aduce pentru cei care se vor apleca cu seriozitate asupra ei aplicând-o în practica.


Despre aceasta carte pe site: aici si Prefata pe blog aici.

23 ianuarie 2012

Semnalez o emisiune interesantã, utilã si extrem de necesarã:

pe TVR1 sâmbãta la orele 10:00


Esti pãrinte, fii destept!

Emisiunea va aduce in fata publicului importanta familiei si a protectiei copiilor. Se va vorbi despre educatie, despre relatia parinti copii, despre familia zilelor noastre, despre obligatiile si drepturile pe care le ai, cand devii parinte. Vrem sa atragem atentia publicului ca a aduce pe lume un copil, nu inseamna ca esti parinte. A fi parinte inseamna mai mult, inseamna sa intelegi importanta educatiei pe care o dai copilului tau, responsabilitatea pe care o ai atat fata de copil, cât si fata de societate. Invitatii vor fi psihologi, medici, educatori, asistenti sociali, dar si parinti, cu povesti de viata concrete.

În sfârsit s-a gândit cineva si la aceasta...
Am vãzut foarte multe campanii împotriva avortului dar prea putine sau deloc
pentru constientizarea responsabilitãtii de pãrinte.

Redau mai jos un fragment din cartea INTELIGENTA INIMII de Isabelle Filiozat:


„Te iubesc"

Dacă micuţa dvs. Flora vă întreabă „Mă iubeşti, mami ?" în timp ce spălaţi vasele sau sunteţi la calculator, între rupe ţi-vă ca să-i răspundeţi din inimă, privind-o : „Te iubesc, Flora".
Dacă nu sunteţi capabilă încă să vă opriţi ca să i daţi â-tcn ţie, spuneţi-i: „Pregătesc cina (sau mai lucrez o jumătate de oră...), după asta mă ocup de tine imediat." Iar după ce aţi ter­minat, duceţi-vă la ea şi spuneţi-i din inimă, privind-o în ochi :„Te iubesc, Flora".
Evitaţi în orice caz să spuneţi „Te iubesc" când faceţi alt­ceva ! în felul acesta îi trimiteţi două mesaje contradictorii, iar ea va reţine mesajul non-verbal !
Căutaţi să fiţi disponibil. Amintiţi-vă că singurele urgenţe adevărate sunt cele afective. O emoţie trebuie să aibă prio­ritate în raport cu restul.Dăruiţi-le copiilor dvs. măcar o jumătate de oră pe zi în care să vă jucaţi cu ei şi să-i mângâiaţi. Atenţie, timpul petrecut cu temele şi toate celelalte lucruri importante pentru dvs. este altceva decât timpul dedicat lor.

Si tot la capitolul recomandãri:
o emisiune foarte interesantã la RADIO ROMÂNIA CULTURAL
(dintre foarte multele emisiuni interesante transmise de acest post)

DOSARELE PSY
Sâmbãta de la 18:15 la 19

emisiune realizatã de Florin Bâtfoi,
invitati de specialitate (psihoterapeuti de diverse orientãri în general).


Si o recomandare de carte:
DARUL PSIHOTERAPIEI de Irvin D. Yalom la Editura VELLANT
scrisã de renumitul psihoterapeut la cei 70 de ani ai lui,
din experienta sa de 45 de ani de practicã medicalã
continând o multime de sfaturi pentru tinerii psihoterapeuti
pentru a privi la pacient dincolo de dogme ca la un suflet viu:
Terapia nu trebuie sã se bazeze pe teorie, ci pe relatie.
Cartea este foarte accesibilã, destinatã publicului larg.

“Am fost întotdeauna impresionat de extraordinarul privilegiu de a apartine venerabilei si onorabilei bresle a vindecatorilor. Facem parte dintr-o traditie ce se întinde în timp nu doar pâna la înaintasii nostri imediati din psihoterapie, începând cu Freud si Jung si toti înaintasii lor – Nietzsche, Schopenhauer, Kierkegaard – ci chiar pâna la Isus, Buddha, Platon, Socrate, Galen, Hipocrate si toti ceilalti mari lideri religiosi, filosofi si medici care au alinat, de la începutul timpurilor, disperarea umana.”
Irvin Yalom

Descrierea cãrtii aici:

http://www.vellant.ro/product/Darul-psihoterapiei,220937.aspx
Eu am gãsit-o la Librãria Cãrturesti.

8 ianuarie 2012

Eu nu cred în Dumnezeu,
dar fac experienţa divinului

de Pascale Senk
aici
un articol tradus din ultimul număr al revistei Clés – Retrouver du sens,
nr. 74 pe dec. 2011- ian.2012.
Merită citite toate articolele din dosarul pe această temă,
Vous avez dit « Dieu » ?”,
despre o teologie „apofatică” care ar face divinul mai credibil, de aici:
http://www.cles.com/dossiers-thematiques/spiritualites/vous-avez-dit-dieu/

În acelasi dosar este cuprins si articolul tradus deja în româneste
Andre Frossard - Dumnezeu, diavolul si eu
aici

22 decembrie 2011

Un regal de emisiune pe Radio Romînia Cultural sãptãmâna aceasta între orele 12 si 13,
la VORBA DE CULTURÃ invitat acad. SOLOMON MARCUS.

În ''Singuratatea matematicianului'', discursul de receptie pe care l-a rostit în Aula Academiei Române, Solomon Marcus vorbea despre necesitatea unui dialog al disciplinelor si pleda pentru o înt,elegere foarte deschisa a domeniului sau, sustinând, de pilda, ca ''matematica trebuia sa ramâna ca muzica, sa fie cultivata pentru propria ei placere''.
Care sunt placerile si singuratatile unui cercetator ne-am propus sa aflam la emisiunea ''Vorba de cultura'' în compania unui invitat de o rara eruditie. Matematician prin formatie, dar interesat de domenii atât de diferite precum lingvistica, semiotica, teoria literara, stiintele educatiei, antropologia culturala, istoria si filosofia stiintei, Solomon Marcus este cu adevarat un spirit renascentist, care-si pastreaza, la o vârsta venerabila, întreaga curiozitate în fata lumii.
Ascultati-l în emisiunea ''Vorba de cultura'', difuzata la Radio România Cultural de luni 19 pâna vineri 23 decembrie, începând cu ora 12.

Sursa:
http://www.radioromaniacultural.ro/emisiuni/vorba-de-cultura/
Cam târziu am remarcat, dar sper sã putem audia înregistrarile emisiunilor de pe site-ul mai sus mentionat.Si câteva pagini traduse din cartea scrisã de PAUL LEBEAU,
dedicatã itinerariului spiritual al lui ETTY HILLESUM,
în acelasi spirit cu versurile lui R.M. Rilke din meditatia zilei de azi
aici
...cu dedicatie specialã si cu drag pentru Moni...

20 decembrie 2011

De la Editura HERALD
Cartea HARA, centrul vital al omului de K.G. Durckheim va apãrea
în ianuarie 2012.

13 decembrie 2011

Umanitar!

Un incendiu devastator la Valea Screzii a distrus azi noapte depozitul de alimente, cantina, clubul, biblioteca,
acolo unde trãiesc, în grija pãrintelui Tãnase, aproape 400 de copii si bãtrâni.

Pentru cei care vor sa-i ajute pe copiii de la Valea Plopului si Valea Screzii detalii aici:

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/incendiu-la-valea-screzii-cei-400-de-copii-orfani-ingrijiti-de-parintele-tanase-nu-mai-au-cantina.html


27 noiembrie 2011

O secventa video dintr-un interviu interesant cu Jean Yves Leloup
realizat de revista magazin Clés

La bonne et la mauvaise nouvelle

aici:
si
un interviu cu Lytta Basset despre ultima sa carte,
AIMER SANS DEVORER

aici:

25 septembrie 2011

Emisiunea CA LA CARTE de azi:
Cartea supusã atentiei:
FRAIER DE BUCURESTI
de Florin Iaru

Invitat: Florin Iaru

18 septembrie 2011

Emisiunea CA LA CARTE de azi:
Cartea supusã atentiei:
ISTORIA CRESTINISMULUI
de Diarmaid MacCulloch
Editura POLIROM
Detalii carte aici:
http://www.polirom.ro/catalog/carte/istoria-crestinismului-4254/
Invitat: Mihail Neamtu

15 septembrie 2011

Recomandare de carte FOARTE INTERESANTA:ISABELLE FILLIOZAT - INTELIGENTA INIMII. Bazele gramaticii emotionale
Editura COSMOS

Câteva fragmente aici

12 septembrie 2011

Un articol interesant de Andrei Plesu, Rãzboiul nevãzut, în DILEMA VECHE, despre
o altã dimensiune a lucrurilor, cu care „specialistii“ nu mai gasesc de cuviinta sa-si piarda vremea:

Adevarata criza a acestui tip uman – si, ma tem, a lumii de mîine – se explica prin diminuarea sau absenta vietii interioare si prin înlocuirea ei nereflectata cu o exterioritate vida. „Razboiul nevazut“ e suspendat.

poate fi citit aici:
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/razboiul-nevazut

5 septembrie 2011

"Fãrã îndoialã, Cartea Rosie a lui C.G. Jung este evenimentul editorial major al ultimilor ani si în România."

Un amplu articol despre Cartea rosie a lui Jung
scris de Dorin-Liviu Bîtfoi în revista DILEMATECA nr. 64 din septembrie 2011
poate fi citit on line aici:
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/dilemateca/articol/reactorul-nuclear-al-lui-jung

Publicarea Cartii rosii a produs extraordinare, înflacarate ecouri (probabil cel mai însemnat si mai citat fiind amplul articol al lui Sara Corbett din New York Times, „The Holy Grail of the Uncounscious“, aparut la 16 septembrie 2009, cu putin înainte de aparitia editoriala mult-asteptata). A fost considerata, mai ales în ultimii ani, cea mai importanta carte înca nepublicata din istoria psihologiei. O situatie care, iata, se încheie aici. Daca în vremea sa, Jung considera ca fiind de domeniul evidentei faptul ca lumea înca nu e pregatita pentru revelatiile inconstientului, s-ar putea spune ca azi (dupa decenii de emancipare si dupa revolutiile de mentalitate, nu în ultimul rînd psihedelice, ale anilor ’50-’60) ne aflam într-o situatie sensibil mai buna. Dar sîntem oare pregatiti pentru confruntarea cu inconstientul?

27 august 2011

Calea Sinelui

„Cine priveste evenimentele din afara vede doar ca ele au mai fost si ca sînt întotdeauna la fel. Cine însa le priveste dinauntru stie ca totul este nou. Lucrurile care se petrec sînt mereu aceleasi. Adîncul creator al omului însa nu este mereu acelasi. Lucrurile nu înseamna nimic, ele înseamna doar în noi. Noi cream semnificatia lucrurilor... Semnificatia lucrurilor este suprasensul, care nu se afla în lucruri si nici în suflet, ci este zeul salasluind între lucruri si suflet, mijlocitorul vietii, calea, puntea si trecerea dincolo.“
C.G. Jung

Daca nici aceasta carte a cartilor - e vorba de CARTEA ROSIE a lui C.G. Jung - nu va provoca, în România, o adevarata dezbatere despre clivajul între stiinta si religie [... ] atunci, pe bune, nu mai e mare lucru de asteptat.

Simona Sora în articolul CALEA SINELUI din DILEMA VECHE; articolul poate fi citit aici:
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/carte/articol/calea-sinelui

16 august 2011

Semnalez cu bucurie

un articol despre cartea CENTRUL FIINTEI, în Ora de Dolj, scris de d-l Nicolae Coande:

CARTEA SÃPTÃMÂNII / K.G. Dürckheim – Centrul Fiintei
aici:

http://www.oradedolj.ro/cartea-saptamanii-k-g-durckheim-%e2%80%93-centrul-fiintei/cultural/2011/08/12/

Nicolae Coande este poet si publicist român, mai multe detalii aici:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Coande

14 august 2011

"Povestea" noastrã continuã aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/

12 august 2011

Vã recomand sã cititi un articol de pe Dilema Veche, scris de d-na Simona Sora
în memoria lui David Servan-Schreiber
TESTUL BICICLETEI

S-ar putea spune – si probabil ca s-a spus deja, asa cum se repeta tot felul de lucruri evidente la moartea unui om care i-a influentat pe multi – ca cei 20 de ani de supravietuire, în care Servan-Schreiber s-a transformat într-unul dintre terapeutii secolului, au fost o lectie de curaj extrem, o înclestare mai dura decît schiul nautic printre rechini, pe care-l practica (împreuna cu tatal sau) în adolescenta. E curajul rar de a-ti schimba viata, de a experimenta (pe sine) ce aduce acest lucru, curajul de a te vedea rau înteles, dar a continua sa explici propria varianta pîna la sfîrsit – caci între aparitia ultimei lui carti si moartea sa s-a scurs abia o luna.

http://www.dilemaveche.ro/sectiune/zi-cultura/articol/testul-bicicletei

17 iulie 2011

Emisiunea CA LA CARTE FOARTE INTERESANTÃ:
invitat acad. SOLOMON MARCUS
Cãrtile care au generat discutia:
RÃNI DESCHISE
EDUCATIA ÎN SPECTACOL. Protagonist: Solomon Marcus
O emisiunea care ar trebui vãzutã de toti cei implicati în procesul de educatie.

Câteva frânturi:

Ce este un copil cuminte?
Un copil care nu vorbeste neîntrebat....

Nu este educatã la elev NEVOIA DE A ÎNTELEGE.
Nici nu este orientatã scoala noastrã a.î. sã cultive nevoia de a întelege.

De ce nu au copiii interes pentru scoalã?
Pentru cã nu li se livreazã un discurs pe care sã-l înteleagã.
Si pentru cã nu se referã la probleme autentice de viatã.

Educatia care se face în scoala noastrã suferã de LIPSÃ DE PRIZÃ LA REAL.

Cum s-a ajuns la acest CONTINUT INACTUAL al materiei predate?
Din inertie si din lipsã de interes pentru actualitatea în stiintã si
mijloacele moderne de comunicare.

15 iulie 2011

DIn ciclul PÃRINTI TOXICI de SUSAN FORWARD

PÃRINTII DEFICIENTI aici

14 iulie 2011

Din ciclul PÃRINTI TOXICI de SUSAN FORWARD:

A DEVENI ADULT
fuziunea părinţi toxici  – copii victime în discuţie

Copiii părinţilor toxici au o asemenea nevoie de aprobare încât aceasta îi împiedică să trăiască aşa cum vor. Este adevărat că subzistă între majoritatea adulţilor şi părinţii lor o anumită fuziune. Dacă sunt întrebaţi: „Sunteţi capabili să aveţi propriile voastre gânduri, să întreprindeţi propriile voastre acţiuni, să simţiţi propriile voastre sentimente fără să luaţi în considerare în nici un fel speranţele şi ambiţiile părinţilor voştri?”, puţini sunt cei care ar putea să răspunde printr-un „da” categoric. În fapt, într-o familie sănătoasă, o anumită doză de fuziune este benefică. Aceasta ajută la crearea sentimentelor de apartenenţă, de comuniune familială. Cu toate acestea, chiar şi în familiile sănătoase, această influenţă poate să meargă prea departe. Iar în familiile toxice, ea depăşeşte complet limitele juste.

aici

7 iulie 2011

Din ciclul PÃRINTI TOXICI:

Susan Forward - "IERTAREA" ÎN DISCUTIE aici

Deveniţi adulţi, copiii pot ierta părinţilor lor toxici, dar este mai bine să o facă la sfârşitul– nu la începutul – remanierii emoţionale a psihoterapiei. Aceste persoane au nevoie să izbucnească în mânie apropo de ce li s-a întâmplat. Ele au nevoie să plângă pentru faptul că nu au primit niciodată iubirea de care aveau nevoie de la părinţii lor. Ele au nevoie să înceteze să se subestimeze sau să oculteze relele care li s-a făcut. Prea adesea, „Iartă şi uită” înseamnă: „Fă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.”

Are perfectã dreptate... se vede cã a analizat chestiunea cu onestitate si în profunzime...
Dovadã sunt si rezultatele.
Cei interesati meritã sã citeascã...

4 iulie 2011

Update:
Din ciclul PÃRINTI TOXICI de Susan Forward:
Cuvintele ucigase
Interiorizarea abuzurilor verbale3 iulie 2011

Din ciclul PÃRINTI TOXICI de Susan Forward:

Violentele verbale aici

26 iunie 2011

Din ciclul UMORUL-TERAPIE de Moussa Nabati:
Totul este relativ
aici

21 iunie 2011

Din ciclul UMORUL-TERAPIE de Moussa Nabati:
Omul si divinul
aici

17 iunie 2011

Update :
Părinţii manipulatori şi revolta copiilor
În care regasim puterea parintilor morti aici

13 iunie 2011

Fragment tradus din Susan Forward – Părinţi toxici
Părinţii manipulatori şi capitularea copiilor
aici

12 iunie 2011
Emisiunea CA LA CARTE
De ce se ucid oamenii, editura RAO
de Bogdan Ficeac
Invitat: autorul cãrtii

11 iunie 2011PÃRINTI TOXICI
Cum sã scãpãm de sub influenta lor

Pentru Detalii carte în francezã (originalul a fost scris în englezã americanã) faceti click pe imagine - se pot citi si comentariile cititorilor, vreo 39.

Ce este un pãrinte "toxic"?
este vorba de un tatã sau o mamã care a fost dominator, manipulator, adesea demisionar sau, mai rãu încã, violent fizic.
Atitudini, cuvinte, gesturi au putut cauza traumatisme emotionale cu care, odatã ajuns adult, trebuie sã învãtãm sã trãim. Aceste rãni au crescut odatã cu adultul, modelându-i personalitatea si având repercusiuni în viata lui de familie, sentimentalã si chiar profesionalã.
Putem sã ne eliberãm de un pãrinte "toxic"?
Da! Existã multe mijloace de a scãpa. Susan Forward, datoritã lungii ei experiente în clinicã, analizeazã numeroase cazuri de adulti victime a unor astfel de pãrinti si propune metode care i-au ajutat cel mai bine pe acesti adulti sã se elibereze de influenta lor nocivã.

SUSAN FORWARD este psihoterapeutã americanã si scriitoare de renume mondial, autoare a best-seller-ului Acesti bãrbati care dispretuiesc femeile... si aceste femei care îi iubesc.

(de pe coperta spate a cãrtii)

Fragmente traduse din carte AICI

5 iunie 2011

Din ciclul UMORUL TERAPIE de Moussa Nabati
Nu este vina mea aici


Emisiunea CA LA CARTE de azi:
Cartea:
Dupã amiazã cu o NIMFOMANÃ pe vârful muntelui Parâng
de Eugen Serbãnescu, ed. POLIROM
Invitat: autorul cãrtii

3 iunie 2011

Din ciclul
Omul în cãutarea integralitãtii lui

K.G. Durckheim - Transparenta aici

30 mai 2011

Moussa Nabati - Umorul terapie
Misoginie orientală

aici

Si articolul din DILEMATECA scris de d-na Alice Popescu
Despre Fiinta esentialã
aici

29 mai 2011

Jean-Yves Leloup - Absurdul si Gratia aici

A ieşi din somn, a reveni din uitare,
înseamnă a-l descoperi pe „Cel care Este” în noi dintotdeauna
şi nu cere decât să cunoască şi să iubească prin noi.
Emisiunea CA LA CARTE de azi:
Cartea: LUMEA REGELUI.
Volum editat de Principele Radu al României
Editura POLIROM
Invitat: Principele Radu al României

28 mai 2011

Semnalez cu încântare un nou articol despre cartea CENTRUL FIINTEI
în DILEMATECA numãrul 61 pe iunie 2011, apãrut deja sãptãmâna aceasta, la pagina 36,
Despre Fiinta esentialã
scris de d-na Alice Popescu.


Si tot acolo, printre multe alte interesante, dosarul:
Ioan Petru Culianu dupã 20 de ani

26 mai 2011

O veste bunã:

Cartea HARA, centrul vital al omului, este în fazã certã de pregãtire la Editura HERALD,
probabil cã în câteva luni va apãrea pe piatã.

22 mai 2011

K.G. Durckheim - EXPERIENTA NUMINOSULUI aici

Renata Farah : Influenta unei întâlniri aici pe acest site...

Sylvie Révillon : Ikebana - Calea florilor aici pe acest site...


Emisiunea CA LA CARTE de azi:
Cartea supusã atentiei:
Biserica Ortodoxã din BASARABIA,
Mitropolia Basarabiei de la începuturi pânã în prezent

Editura EGAL, Bacãu
scrisã de prof. Emanuel Bãlan, istoric
Invitat: autorul cãrtii

19 mai 2011

Eu abia acum l-am descoperit:
http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/diverse - Eugenia Vodã - Profesionistii

18 mai 2011

Emanuelle Remond-Dalyac - Presa educativã, o scoala de spiritualitate pentru copii
definitivare postare: aici


Angajându-şi cititorii la o relectură a momentelor forte din viaţa lor, obişnuindu-i să-şi pună întrebări, căutând împreună cu ei răspunsurile, alimentându-le imaginarul prin ilustraţie şi povestire, ele îl ajută să îşi construiască o interioritate fără de care nu se poate concepe nici o realitate spirituală.

17 mai 2011

Update Extrase din jurnalul unei mame de Alice Miller

....cum grija pentru starea de bine a mamei mele mi-a devastat viaţa...
aici


Renata Farah : Influenta unei întâlniri

Sylvie Révillon : Ikebana - Calea floriloraici:

http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/

16 mai 2011

De unde putea ea să ştie
un copil are nevoie ca mama care îi dă sân să reprezinte o oază de pace,
o protecţie contra lumii exterioare,

şi că surâsul ei, afecţiunea ei, calmul ei îl învaţă
să aibă încredere în viaţă?

Update Extrase din jurnalul unei mame de Alice Miller aici

15 mai 2011

Update Extrase din jurnalul unei mame de Alice Miller aici


Emisiunea CA LA CARTE de azi
Cartea supusă atenţiei:
Istoria Romaniei prin concepte. Perspective alternative asupra limbajelor social-politice
Editura POLIROM, 2010
Autor: Victor Neumann (editor) şi Armin Heinen (editor)
Invitat: Victor Neumann, profesor la Universitatea de Vest din Timisoara

14 mai 2011

Special...

Cei doi părinţi ai mei îmi cereau prea mult, eu făceam totuşi eforturi disperate pentru a le satisface exigenţele, fără a mă revolta vreodată. Numai cu tine, micul bebe, am rezistat solicitărilor – eram perfect incapabilă, la acea vreme, să văd absurditatea situaţiei. Acum o resimt şi cred că, dacă astăzi ai fi un bebe, aş putea să mă port altfel faţă de tine. Dar cum tu eşti o femeie adultă, şi cum la fiecare din întâlnirile noastre tu îmi arunci istoria ta în faţă, eu am din nou sentimentul, ca şi cu părinţii mei, că servesc de substitut, că nu am dreptul să fiu cea care sunt astăzi, că sunt fasonată după convenienţa altora, şi că i se vorbeşte acestui personaj, dar nu mie.

Din Extrase din jurnalul unei mame de Alice Miller

din fragmentul în curs de traducere... aici

13 mai 2011

Update la TERAPIA PRIN CORP aici

Fundatia ARSENIE BOCA anuntã aparitia unui film documentar
O întâlnire binecuvântata cu Parintele Arsenie Boca
- o marturie a doamnei Aspazia Otel Petrescu, fost detinut politic -
si alte aparitii de cãrti si filme,
detalii aici:
http://www.fundatiaarsenieboca.ro/

11 mai 2011

Update la postarea de mai jos

10 mai 2011

  Emanuelle Remond-Dalyac - Presa educativã, o scoala de spiritualitate pentru copii
din fragmentul postat azi aici

Din volumul O spiritualitate de copil,
o carte bunã de achzitionat pentru cei interesati de subiect,
am mai pus câteva detalii despre revista LA CHAIR ET LE SOUFFLE aici

8 mai 2011

K.G. DURCKHEIM

Din acelasi volum, OMUL ÎN CÃUTAREA INTEGRALITÃTII LUI

SENTIMENTUL ALTRUIST AL MEDICULUI.
MEDICINA PERSOANEI.

aici


Emisiunea CA LA CARTE de azi de 25 de minute...
Cartea supusã atentiei:
2013. Ca va fi dupã 2012? Un nou început?
de Mary D. Jones


Invitat: astrofizician Adrian Sonkan
Emisiune foarte interesantã. O mostrã:
"Planeta Nibiru este foarte interesantã... doar cã... nu existã..."

7 mai 2011

Factorul decisiv de care depinde realizarea reusita a unui eu
este „da”-ul
în fata vietii care sustine
forta si rezistentele vitale.
K.G. Durckheim - ALTRUISM. Omul si aproapele lui aici

4 mai 2011

Update la TERAPIA PRIN CORP... meritã sã cititi... apropo de lumbago...
...va urma...
Dacã stiti pe cineva în România care sã aibã competenta rarã a acelei D-ne Pelzer despre care vorbeste Jacques Castermane aici vã rog sã-mi spuneti si mie...
aici: http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/
sau aici


Mesaj de la Editura HERALD:

Caravana Gaudeamus ajunge la Timisoara

4-8 mai 2011 - Piata Victoriei

Programul de vizitare:
Miercuri - Sambata: 11.00 -21.00
Duminica: 10.00 -14.00.
Intrarea este libera.

3 mai 2011

Lytta Basset - O spiritualitate de copil aici

2 mai 2011

Update la TERAPIA PRIN CORP... meritã sã cititi... apropo de lumbago...

aici: http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/
sau aici

1 mai 2011

Jacques Castermane - TERAPIA PRIN CORP (Personal Leibterapia)
aici: http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/
sau aici

Emisiunea CA LA CARTE de azi:
Cartea supusã atentiei: ORIGINILE SI TIPOLOGIA REVOLUTIILOR EST-EUROPENE,
Editura ENCICLOPEDICÃ, Bucuresti
Invitat: autorul cãrtii: prof.univ.dr. ADRIAN POP

30 aprilie 2011

Relatia dintre teologie si pedeapsa corporalã din copilãrie
...în viziunea lui Aldous Huxley...

Am o teorie conform căreia, ori de câte ori băieţii şi fetiţele sunt sistematic biciuiţi, victimele cresc ajungând să-l considere pe Dumnezeu Preaînaltul ca pe un Dumnezeu „Cel Prea Un Altul” – oare nu acesta este jargonul la modă în partea ta de lume? Din contră, ori de câte ori copiii cresc fără să fie supuşi violenţei fizice, Dumnezeu este imanent. Teologia unui popor reflectă starea fundurilor copiilor săi.

Aldous Huxley, Insula, pag. 176, Editura POLIROM


Din fragmentul postat azi aici

27 aprilie 2011 orele 19 update final la CUPLURI aici

25 aprilie 2011
update orele 21:00
Moussa Nabati - Guerir son enfant interieur
CUPLURI
aici

17 aprilie 2011

Emisiunea CA LA CARTE de azi:
Cartea supusã atentiei:
CÃRTILE CARE NE-AU FÃCUT OAMENI
volum coordonat de Dan C. Mihãilescu.
Detalii carte si câteva pagini on line pe site-ul Editurii HUMANITAS :
aici
Invitatul emisiunii: autorul cãrtii

13 aprilie 2011

Caravana GAUDEAMUS la CLUJ

Informatii de la Editura HERALD: aici

Pachetele promotionale (valabile si pe site-ul editurii luna aceasta):aici

* * *

Noutãti pe site:

Prefata la prima editie si la cea de-a treia editie (în germanã), introducerea si un preambul
din cartea în pregãtire - sã sperãm... - la editura HERALD
HARA, centrul vital al omului
de K.G. Durckheim
aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/2011/04/hara-centrul-vital-al-omului-prefata.html

* * *

Si un articol interesant LA CE E BUNÃ CULTURA?
scris de ANDREI PLESU în ADEVÃRUL, poate fi citit aici:
http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/La_ce_e_buna_cultura_7_461423857.html

10 aprilie 2011

Emisiunea CA LA CARTE ... de 25 de minute...
Cartea supusã atentiei:
CIORAN, un trecut deocheat, Editura POLIROM
De MARTA PETREU
Invitata emisiunii: autoarea cãrtii.

4 aprilie 2011

Moussa Nabati - Guerir son enfant interieur
RECONCILIERI

aici

În mod paradoxal, tocmai această dedublare, această decupare, conştiinţa de a conţine două Eu-ri, de a adăposti două voinţe, două dorinţe, permite să se unifice, să devină întreg, unic, unul, total, individ, indivizibil, incasabil, imunizat contra oricărei sciziuni intra-psihice. În schimb, când subiectul este despărţit, amputat de această parte esenţială din el, de copilul lui interior ca rădăcină, depozitar al primelor pagini din cartea vieţii lui, şi ca rezervor de energie vitală, el devine extrem de împuţinat, diminuat, divizat, fragmentat, scindat, neterminat. Tocmai acest clivaj se transformă în sursă de angoasă şi de nefericire. Reconcilierea permite să se transforme divizarea şi smucirea în toate părţile dintre cele două Euri în alianţă şi în complementaritate.
Această descoperire a copilului interior, datorită unei schimbări de privire asupra sa, îi procură subiectului în căutare de sine o comoară de revelaţii şi de uşurare, pe care am putea s-o prezentăm aici succint în trei puncte...


Dupã mine, acest autor vede cel mai clar situatia... pãcat cã nu gãsesc editurã interesatã sã-l publice în România...


* * *

K.G. Durckheim - Calea metamorfozei

un fragment din volumul CALEA INTERIOARÃ. Cotidianul ca exercitiu,

O carte care sper cã va fi cititã integral în româneste cândva...

http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/2011/04/practicarea-caii-interioare-cotidianul.html

si pentru cei care au restrictii la net am pus si

aici

3 aprilie 2011

Emisiunea CA LA CARTE
Cartea supusã atentiei: 50 de mari mituri ale psihologiei populare, editura TREI, aceasta:
http://www.edituratrei.ro
Invitat: d-na MIHAELA MIROIU

Am mai descoperit pe site-ul DILEMA VECHE :

Un interviu cu primul român iesit din autism aici:
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/singular-plural/articol/lumea-care-totul-e-simplu-dar-i-complicat

O conferintã pe tema întâlnirii religiilor initiatã de DILEMA VECHE, detalii aici:
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/dileme-line/articol/intilnirea-religiilor-credinte-intelesuri-practici
Sper sã înregistreze cineva... si sã punã pe net... pentru cei care suntem departe de Bucuresti

1 aprilie 2011

Moussa Nabati - Sã ne vindecãm copilului interior
completare
aici

31 martie 2011

În numãrul de astãzi al revistei DILEMA VECHE, nr. 372, pagina 16, existã un articol dedicat lui K.G. Durckheim, intitulat UN MARTOR AL SENSULUI, scris de d-na Simona SORA-CONSTANTINESCU.
Mi-a plãcut - printre multele aspecte evidentiate - mai ales expresia "senzatia cã te priveste personal"... cu referire (si) la aceastã carte (CENTRUL FIINTEI) ...


Articolul pote fi citit deja on line aici:
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/carte/articol/un-martor-al-sensului

29 martie 2011

Fragmente cartea

Valerio Albisetti - Devino ceea ce esti, Editura Pauline

aici


O carte pe care vi-o recomand, asa cum recomand toate cãrtile scrise de acest autor
care transmite mult mai mult decât informatie prin cuvintele lui...
este unul din cei "iesiti din mormânt" care au dobândit o intensitate de viatã uimitoare
asa cum îi descrie Yves Prigent aici.

27 martie 2011
Emisiunea CA LA CARTE de azi a fost asa:
Cartea: JURNAL DE CÃPSUNAR de Mirel Bãnicã.
Invitat: autorul cãrtii

26 martie 2011

Unii dintre vizitatori "s-au prins" cã pagina de Dezvoltare personalã este în continuã completare... acolo mã manifest deocamdatã...

20 martie 2011

Emisiunea CA LA CARTE de azi, foarte interesantã, desi doar de 30 de minute mai nou.
Cartea dezbãtutã foarte interesantã:
RELIGIILE POLITICE de ERIC VOEGELIN (1938)
Editura HUMANITAS
Invitat: Valeriu Turcan, consultant politic.
De mare actualitate pentru ce se întâmplã în societate.


Între timp am gasit pe youtube înca niste înregistrari audio cu Durckheim - în germana - ,
o serie de 6 filmulete, aici:
http://www.youtube.com/watch?v=diJcGfqBR2o&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=r3wI6e-0Wro&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=36X7lTIsHOk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=fN7MNTRP-P4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=hoPdwI1I8Ww&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=FsBPrRDB3D0&feature=related

18 martie 2011

Atentie! De aici puteti descãrca - nu stiu pânã când -
o carte foarte bunã, asa mi-a fãcut impresia la o primã vedere:
Arhim. SIMEON Kralopoulos
Te cunosti pe tine însuti?

Viata duhovniceasca si problemele psihologice

http://dl.transfer.ro/transfer_ro-18mar-cda0eb480a2.zip

17 martie 2011

Completare cu EXERCITIUL CENTRULUI la

EXERCITIILE FUNDAMENTALE ALE LINISTII INTERIOARE
din volumul JAPONIA SI CULTURA LINISTII
aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/2011/03/kg-durckheim-japonia-si-cultura.html

Am postat câteva fragmente din carte aici:

http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/2011/03/kg-durckheim-centrul-fiintei-fragmente.html
sau
aici


15 martie 2011

În sfârsit s-a produs minunea...

A aparut cartea CENTRUL FIINTEI pe care o anuntam zilele trecute.

Detalii pe site-ul editurii aici:
http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=401Asa cum spuneam, cartea este întocmita de Jacques Castermane - un discipol foarte apropiat al lui Durckheim, cel caruia Durckheim i-a propus sa lucreze în numele lui în Franta - pe baza înregistrarilor discutiilor lor purtate de-a lungul anilor.
Este a doua ocazie pentru cititorii din România sa ia contact cu spiritualitatea lui Durckheim.
Prima ocazie a fost cartea Dialog pe calea initiatica, un dialog între K.G. Durckheim si preotul ortodox Alponse Goettmann.
O ocazie pentru cititori de a-si forma o imagine si mai conturata si concreta - si dintr-un alt punct de vedere, laic de data aceasta - despre personalitatea lui Durckheim si calea(metoda) propusa de el.

* * *

Am primit-o asearã si am vãzut-o si eu "pe viu". Este o comoarã de întelepciune adunatã acolo. A trecut ceva timp de cînd am tradus-o si nu mai stiam exact ce contine.

Este o ocazie unicã de a vã face o imagine completã despre
viziunea lui Durckheim despre om si viatã,
despre ce are de fãcut omul
pentru a rãspunde la chemarea FIINTEI.
aceea de a deveni cel destinat sã fie, adicã el însusi...

Eu cred cã este viziunea cea mai adecvatã pentru noi cei de ACUM.

As îndrãzni chiar sã spun cã este un ghid de viatã complet.


Nu pot decît sã vi-o recomand cu toatã cãldura.

* * *

Pe site, asa cum am promis,
din volumul JAPONIA SI CULTURA LINISTII
EXERCITIILE FUNDAMENTALE ALE LINISTII INTERIOARE

Azi despre:
1 Exercitiul imobilitãtii corpului
2. Exercitiul respiratiei
aici

sau aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/2011/03/kg-durckheim-japonia-si-cultura.html

13 martie 2011

Din volumul JAPONIA SI CULTURA LINISTII de K.G. Durckheim
un capitol intitulat
LINISTEA LA ÎNCERCAREA VIETII

aici
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/2011/03/japonia-si-cultura-linistiii-linistea.html
sau
aici

11 martie 2011

Am inventat o paginã intitulatã DEZVOLTARE PERSONALÃ unde am grupat postãrile de pe site ce tin de psihologie, psihoterapie, dezvoltare personalã.
aici

11 martie 2011

În ziua în care m-am iubit de-adevăratelea,
am înţeles că în toate circumstanţele,
eram la locul potrivit, în momentul potrivit.
Şi atunci am putut să mă relaxez.
Astăzi, ştiu că aceasta se numeşte… Stimă de sine.Cititi mai departe acest poem de maturitate cã meritã: aici***

Eu să mă iubesc pe mine?


Aflăm astfel că Biblia confirmă ceea ce psihologia modernă a descoperit de curând:
fără dragostea de sine, nu poate exista dragostea pentru alţii.

Isus pune semnul egalităţii între aceste două iubiri şi le leagă una de alta,
făcându-le inseparabile.

Walter &
 Ingrid Trobisch – Eu să mă iubesc pe mine?, pag. 13, Ed. Discipolul, Cluj

Detalii carte aici:
http://www.logos.ro

8 martie 2011

Definitivare la REZISTENTELE PE CALEA INTERIOARÃ aici:

http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/2011/02/karlfried-graf-durckheim-rezistentele.html

6 martie 2011
Moussa Nabati - Sã ne vindecãm copilului interior- update
aici

3 martie 2011

Moussa Nabati - Sã ne vindecãm copilului interiorOrice fiintã umanã adãposteste în ea, asemenea unei pãpusi rusesti, douã Eu-ri, unul adult, unul copilãresc.
Primul, supus principiului de realitate,
este capabil sã se comporte, la muncã sau în iubire,
la modul lucid.
Al doilea, în schimb, din lipsã de reflectie si de recul,
purtat de o emotionalitate debordantã,
osileazã între dramatizare anxioasã
si agitatie euforicã.
În realitate, copilul interior este cel care ghideazã pasii adultului.
Adevãrat înger pãzitor,
atunci când copilãria a fost fericitã si în sigurantã,
el riscã sã fie persecutor,
plasându-l pe adult într-un context de esec sau de dependentã afectivã,
dacã a fost victimã a maltratãrilor sau a trebuit sã asiste, neputincios, la suferinta pãrintilor sãi.
Moussa Nabati ne aratã prin numeroase mãrturii cã niciodatã nu adultul este cel care suferã, ci copilul din el. Atunci, pentru a se elibera de trecut si a-si gãsi echilibrul, omul trebuie sã-si caute copilul interior, sã-l asculte si sã facã pace cu el pentru a-l vindeca.

aici

2 martie 2011

Moussa Nabati - Le Bonheur d’ętre soi

Sãnãtatea bunã

Maniera în care o persoană îşi tratează corpul depinde de iubirea pe care şi-o acordă,
în funcţie de starea profundă a copilului ei interior,
lipsit sau îndestulat.
Adultul se judecă şi se evaluează, se găseşte frumos sau urât,
nu cu ochii de adult,
ci cu cei, trişti sau bucuroşi, ai copilului lui interior.

O privire nu este niciodată o percepţie neutră,
ea este întotdeauna impregnată de dorinţă,
de ură sau de iubire.
Iubirea ne face frumoşi şi ura ne face hidoşi.
Prima dă viaţă în timp ce a doua demolează.Fragment postat azi aici

27 februarie 2011

Noi toţi suntem chemaţi să înţelegem aceste câteva cuvinte, „nu din această lume”,
ca ceva care trăieşte în fiecare din noi
şi aşteaptă să fie auzit, acceptat, trăit…

Numai în măsura în care un om lasă să vină această altă realitate ca pe o sarcină care i se impune va deveni el capabil să moară faţă de Eul lui, pentru a se maturiza şi a-şi satisface apoi funcţiile sociale.

Atunci, cele mai bune idei de transformare a societăţii nu vor mai eşua, aşa cum vedem constant în jurul nostru.

Aceasta este sarcina unei societăţi care parcurge din ce în ce mai bine calea interioară, datorită acestor oameni capabili – mi-ar plăcea să spun – să creeze spaţii prezervate.

K.G. Durckheim – REZISTENŢELE PE CALEA INTERIOARĂ,

fragment postat azi aici:

http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/2011/02/karlfried-graf-durckheim-rezistentele.html

26 februarie 2011

În realitate, nimic nu-l poate face pe copil mai liber şi mai fericit decât faptul de a fi martor al fericirii părinţilor lui, de a-i simţi trăind, prin şi pentru ei, autonomi din punct de vedere psihic, non dependenţi de afecţiunea lor, fără să se sacrifice pentru el. El este fericit pentru că nu mai este constrâns să-şi consume elanul vital pentru a-i trata. Iubirea de sine şi de celălalt, deloc antinomic, merg mână în mână.


Din volumul Moussa Nabati - Le Bonheur d’ętre soi, ed. Fayard, 2006
Iubirea
O familie fericitã

aici

25 februarie 2011

Dar pentru ce unii curg liniştit într-o viaţă conjugală fericită, în complicitate şi dialog, în timp ce alţii trec în incomunicabilitate şi insatisfacţie? Pentru ce unirea a priori atât de naturală şi de simplă între bărbat şi femeie se transformă adesea într-o provocare, sau chiar într-un impas?

Şi aici copilul interior este cel care prezidează în destinul cuplului şi în fericirea lui. El decide, ca înger păzitor sau ca demon, în spatele voinţei sau a refuzului conştient al celor două fiinţe umane, dacă ele se vor uni sau se vor părăsi.

Moussa Nabati - Le Bonheur d
’ętre soi, ed. Fayard, 2006

Fragment postat azi aici

24 februarie 2011 - update!

Despre minunea numitã HARA...
o minune la dispozitia noastrã dar pe care n-o cunoastem...
... si pentru care este "de lucrat": sistematic, cu rãbdare si tenacitate, cu onestitate ...
din "bestsellerul" HARA, CENTRUL VITAL AL OMULUI
carte scrisã de K.G.Durckheim

aici


Si Jacques Castermane despre acelasi subiect: aici

22 februarie 2011

update la orele 16 ! orele 20! 23.02.2011 orele 13:00


Moussa Nabati -
Le Bonheur d’ętre soi
(Fericirea de a fi tu)

...click pe pozã...
... va urma ...

21 februarie 2011

Karlfried Graf Durckheim
REZISTENTELE PE CALEA INTERIOARÃ
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/2011/02/karlfried-graf-durckheim-rezistentele.html
...în lucru...

16 februarie 2011

Din volumul MEMOIRE ETERNELLE POUR GRAF DURCKHEIM
azi Jacques Castermane, aici:

http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/2011/02/jacques-castermane-despre-durckheim-din.html

Si o carte în curs de aparitie...

care va arãta cam asa:

15 februarie 2011

Definitivare la conferinta CALEA CARE DUCE LA SINE aici:

http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/


Postatã si aici pe site, deocamdatã: aici

Desi pe viitor tot ce tine de Durckheim va fi numai acolo.

13 februarie 2011

Emisiunea CA LA CARTE de azi a avut ca subiect cartea

Branding pe frontul de Est
de Aneta Bogdan

Invitatii emisiunii: autoarea cãrtii si Cristian "Kit" Paul

11 februarie 2011

Continuare la conferinta CALEA CARE DUCE LA SINE aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/

Postatã si aici pe site, deocamdatã: aici

Semnalez aparitia unei noi cãrti de Debbie Ford tradusã în româneste, la Editura FOR YOU:
De ce oamenii buni fac lucruri rele? - cum sa nu fii cel mai mare dusman al tau
Detalii aici:
http://www.editura-foryou.ro/index.php?p=detalii&carte=182

9 februarie 2011

CALEA CARE DUCE LA SINE
Început traducre conferintã Durckheim pe blogul dedicat lui:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/

Postatã si aici pe site, deocamdatã:
aici

8 februarie 2011

În constructie un blog dedicat lui Karlfried Graf Durckheim aici:

http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/


inclusiv ultima conferintã tradusã poate fi mai usor cititã acolo, este mai aerisit...

6 februarie 2011

Emisiunea CA LA CARTE de azi a avut ca subiect volumul coordonat de George Cristian Maior
UN RÃZBOI AL MINTII
Intelligence, servicii de informatii si cunoastere strategicã în sec. XXI

Invitatii emisiunii:
George Cristian Maior, director SRI
Stejãrel Olaru, istoric al serviciilor de informatiiupdate final

la
RELIGIOZITATE ŞI ÎNŢELEPCIUNE EXISTENŢIALĂ
aici


Si am regãsit pe youtube documentarul fãcut de televiziunea bavarezã despre Karlfried Durckheim, aici:

http://www.youtube.com/watch?v=yy5qmbnXw30&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_c970Va_9nU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=cA-rxNypOZk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=re6nQ1tAx9E&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=BlUeFCo_9qY&feature=related

4 februarie 2011

20:20 Continuare la
RELIGIOZITATE ŞI ÎNŢELEPCIUNE EXISTENŢIALĂ
aici

***

Aseară am urmãrit emisiunea lui Horia Patapievici, ÎNTOARCEREA LA ARGUMENT, de pe TVR Cultural, 21:30, cu interes şi încântare (nu garantez că toată lumea va avea aceeaşi percepţie ca şi mine…).
Invitat: regizorul Andrei Şerban.
Era vorba despre arta care ar trebui să ne arate nu ceea ce suntem, ci ceea ce am putea fi, despre rolul şi responsabilitatea artistului, despre formarea celui care „produce” opera de artă, despre transparenţa lui, aş zice eu, la ceva de dincolo de noi, care vrea să transpară prin noi în existenţă. Era vorba de rolul corpului uman în această pregătire a artistului, a omului în general, de nevoia de exerciţii care sã favorizeze această transparenţă.
Parafrazându-l pe Karlfried Durckheim vorbind despre Dinu Lipatti (în Dialog pe Calea iniţiatică, Editura Herald, pag. 138) aş spune că pledoaria emisiunii s-ar putea exprima şi aşa:
Adevărata operă de artă este altceva decât o tehnica bună, este rezultatul unui om care a fost transformat”.


Emisiunea se reia azi la 15:05 pe TVR Cultural.


***

În altã ordine de idei:
Serialul IN DERIVÃ de pe HBO pe care îl recomandam zilele trecute aici se va încheia în aceastã searã.
Dar am vãzut din programul TV cã în afarã de reluarea de sâmbãtã a episoadelor sãpãtmânii
este prevãzutã o altã reluare duminicã de la 15:30 la 20:00,
duminica aceasta toate episoadele cu Nora (deduc eu).

2 februarie 2011 update la 19:30

Din volumul MEMOIRE ETERNELLE POUR GRAF DURCKHEIM
azi CLAUDE METTRA
si ARNAUD DESJARDINS
aici
va urma

30 ianuarie 2011

Din volumul MEMOIRE ETERNELLE POUR GRAF DURCKHEIM
dupã Annick de Souzenelle
Monseniorul Germain
Jean-Yves Leloup

astãzi:
Jacques Breton
aici
va urmaEmisiunea CA LA CARTE de pe TVR1 de azi a avut ca subiect MALPRAXISUL MEDICAL.
Cartea supusã atentiei:
MALPRAXISUL MEDICAL: oportunitate sau realitate?
scrisã de avocat dr. SIMONA MIHAELA SIMION
Editura HUMANITAS
Invitatii emisiunii:
autoarea cãrtii si prof.dr. VLADIMIR BELIS, directorul INSTITUTULUI NATIONAL DE MEDICINÃ LEGALÃ BUCURESTI

28 ianuarie 2011

Karlfried Graf Durckheim
RELIGIOZITATE ŞI ÎNŢELEPCIUNE EXISTENŢIALĂ
conferintã sustinutã în 8.07.1973

aici

27 ianuarie 2011

Din volumul MEMOIRE ETERNELLE POUR GRAF DURCKHEIM
dupã Annick de Souzenelle
astãzi:
Monseniorul Germain
Jean-Yves Leloup

aici
va urma

26 ianuarie 2011

Editura HERALD anuntã aparitia cãrtii
CUNOASTEREA LUI DUMNEZEU de KARL BARTH
Detalii carte aici:
http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=395

24 ianuarie 2011 update final

22 ianuarie 2011

Annick de Souzenelle despre Karlfried Graf Durckheim
aici

20 ianuarie 2011
Update - ultima
Maica Tereza - Viens, soi ma lumiere

aici

19 ianuarie 2011

Update: INTRODUCERE
Maica Tereza - Viens, soi ma lumiere

aici


A aparut filmul „Demascarea” (2010, regia: Nicolae Margineanu), un documentar de 70 de minute despre istoria recenta a României, mai exact despre lucrurile îngrozitoare care s-au petrecut în închisoarea comunista – Pitesti (1949-1951). Este un film realizat de catre Alin Muresan - scenarist si Nicolae Margineanu - regizor, cu sprijinul fundatiei ARSENIE BOCA, IICCMER si Fundatiei Konrad Adenauer Stiftung.

Detalii despre difuzarea documentarului pe situl Fundatiei ARSENIE BOCA:

http://www.fundatiaarsenieboca.ro/

16 ianuarie 2011 - update la 19:15

:

Fragmente traduse din volumul
M
čre Teresa
Viens, sois ma lumi
čre

Les écrits intimes de „la sainte de Calcutta”
Ed. LETHIELLEUX
traducere din engleză în franceză

Vino, fii lumina mea


Dacă vreodată voi deveni sfântă –
voi fi cu siguranţă o sfântă a „întunericului”.
Voi fi în continuu absentă din Cer –
pentru a aprinde lumina celor care sunt în întuneric
pe pământ.


Maica Tereza de CalcuttaEmisiunea CA LA CARTE de azi are ca subiect cartea:

LOGICA MANIPUL
ĂRII
33 de tehnici de manipulare în politica românească

de conf. univ. dr. Stefan STĂNCIUGELU

Invitaţi: autorul cărţii şi conf. univ. dr. Alfred  Bulai

15 ianuarie 2011

Actualizare la pagina lui K.G. Durckheim aici aici - TEST!

Oare functioneazã ambele linkuri în toate browserele?
Dacã nu, v-as fi recunoscãtoare dacã mi-ati semnala...

14 ianuarie 2010

Despre serialul IN DERIVĂ, despre umbră şi integrarea ei, despre boala Alzheimer, despre Maica Tereza… despre noi toti de fapt...


Serialul pe care îl recomandam zilele trecute, ÎN DERIVĂ, transmis pe HBO, devine tot mai interesant pentru cei care ştiu să vadă. Are în total 45 de episoade şi azi se va transmite episodul 30. Se mai pot vedea reluările episoadelor de săptămâna aceasta în cursul zilei de sâmbătă sau săptămâna viitoare de la orele 20.
Mie personal mi se pare un serial cu totul deosebit, cu un substrat profund, ancorat în realitatea vieţii aşa cum este ea, fără idealizare. Este adevărat că nu ne „distrează”, ci ne solicită atenţia. Şi în final ne oferă soluţia ieşirii la lumină.

citeste continuarea aici

10 ianuarie 2011Pierre Teilhard de Chardin
- Despre Fericire. Despre Iubire.

Vlãguiti , - iubitori de viaţă (bons vivants), - înflăcăraţi
.

Trei tipuri de Oameni, - şi în care, de fapt, se împarte dintotdeauna Umanitatea din jurul nostru.

Fericirea liniştii, fericirea plăcerii, fericirea dezvoltării.

Omul fericit este deci cel care, fără a căuta direct fericirea, află în mod inevitabil bucuria, pe deasupra (în plus), în actul de a ajunge la plenitudine şi la capătul acesteia, înainte.


aici

2 ianuarie 2011

De AN NOU câteva fragmente dintr-o carte veche, publicatã în româneste în 1920

F.W.FORSTER - CARTEA VIETII. O carte pentru bãieti si fete

Pentru ce trebue să ne uităm după paravan.
Cântecul cămăşii
Chipul omului.
Pantalonii cârpiţi
Meşteşugul tonului.
Oameni neplăcuţi.


aici

În aceastã searã pe Viasat History la orele 22:00
filmul documentar MAICA TEREZA - SFÂNTA ÎNTUNERICULUI
detalii aici:
http://www.port.ro/maica_tereza_-_sfanta_intunericului_mutter_teresa_-_heilige_der_dunkelheit/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=12292785&i_where=1

21 decembrie 2010

Un serial psihologic interesant pe HBO
ÎN DERIVÃ
cu Marcel Iures în rolul psihoterapeutului de elitã,
seara de la 20:30 la 21,
detalii aici:
http://inderiva.hbo.ro/
Reluarea episodului de sãptãmâna trecutã de la 20 la 20:30.

20 decembrie 2010

Câteva fragmente din volumul:
JULIANA SCHMEMANN
Calatoria mea cu parintele Alexander

trad.: Maria Bogatean, Virgil Baidoc.
Oradea: Theosis, 2010
aici

14 decembrie 2010

Reamintesc, si în acest an, pentru vizitatorii nou veniti,

PAGINI de CRÃCIUN pe site:

Dino Buzzati - Poveste de Craciun (aici)

Selma Lagerlof - Noaptea Sfântã(aici)

Michel Tournier - Gaspar, Melhior & Baltazar - fragmente (aici)

Poezie româneascã: (aici)

12 decembrie 2010

Emisiunea CA LA CARTE de azi a avut ca subiect cartea:
PRIZONIER IN PROPRIUL CORP de Guillaume de Fonclare,
Editura Spandugino.

Am vãzut aici un interviu cu autorul cãrtii:
http://smartwoman.hotnews.ro/confesiunea-unui-prizonier-in-propriul-corp-cel-mai-important-lucru-pe-care-l-a-facut-cartea-mea-a-fost-sa-salveze-o-viata.html

11 decembrie 2010

ATENTIE! Weekendul acesta librãria CURTEA VECHE acordã o reducere de 30%
pentru cãrtile din colectia STIINTA SI RELIGIE.
Detalii aici:
http://www.curteaveche.ro/index.phtml
Perioada 11-12 decembrie.

9 decembrie 2010

Fragmente din volumul:

Valerio Albisetti – IUBIRE. Cum să rămânem împreună pentru întreaga viaţă,

Editura PAULINE

Punctul de plecare, aşadar, în teoria mea despre iubirea adevărată
este o muncă de autoconştientizare, de autoanaliză,

de acceptare a propriei nevroze,
de a şti să îi spunem pe nume, numele ei corect,

şi de a încerca apoi să o reducem,
deşi ştim că nu putem să o înlăturăm niciodată în întregime.
Un om care încearcă să-şi reducă nevroza la gradul cât mai de jos posibil
este un om cu adevărat curajos, un erou, un luptător, un fiu al lui Dumnezeu.


aici


În altã ordine de idei:

Pentru arãdeni recomand o librãrie prietenoasã, LIBRARIA GRAMMA, apãrutã recent.
Comenzile din ARAD sunt livrate la domiciliu gratuit.
Fiind pe site-ul editurii puteti cere informatii pe loc on line - atentie la coltul din dreapta jos a ecranului care vã semnaleazã cã sunteti asteptati.
În luna decembrie practicã o reducere a preturilor de 10%.
La cerere pot sã aducã si cãrti solicitate de clienti. Eu am cerut 2 cãrti de Valerio Albisetti de exemplu.
Site-ul librãriei este acesta: http://gramma.ro

7 decembrie 2010Maxime Egger

Putem trăi în ortodoxie, catolicism sau budism, ca nişte peşti închişi într-un acvariu… Te simţi bine într-un acvariu, eşti în siguranţă, vezi lumea prin filtrul colorat şi deformant al sticlei, te scalzi într-o apă oxigenată, eşti hrănit de sus, trăim împreună cu peştii care ni se aseamănă!. Dar, de îndată ce îti iei riscul de a ieşi din acvariu, începi să vezi, din exterior şi altfel, apa şi pe cei care sunt înăuntru. Relativizezi ceea ce trebuie să fii. Iei tu însuti o altă culoare, şi cei care sunt înăuntru te privesc ca „diferit”. Ai făcut astfel un pas ireversibil. Eu cred că la această libertate şi la acest curaj ne invită Christos: să urmăm calea pe care a realizat-o El, calea asemănării divine, unice pentru fiecare. Christos a manifestat, în trupul său, o uniune totală între uman, cosmic şi Divin.


Nu poate exista transformare a lumii fãrã transformare de sine


aici

2 decembrie 2010

Fragmente din cartea lui VALERIO ALBISETTI,

SÃ TRÃIM BINE ÎMPREUNÃ

Despre dinamica vietii în doi.
aici

30 noiembrie 2010

Valerio Albisetti
un autor pe care nu contenesc sã vi-l recomand.
Cãrtile lui costã doar 8, 9 sau 10 RON.
Sunt foarte utile. Omul stie ce spune. "Teoria" lui iese din propria viatã.

RÂSUL DIN INIMĂ AJUTĂ LA DEPĂŞIREA FRICII
RÂSUL DIN INIMĂ UCIDE DEPENDENŢA
din volumul SÃ RÂDEM CU INIMA
aici

26 noiembrie 2010

A apãrut cartea rezultatã în urma concursului lansat de Editura HERALD.
Se numeste CURAJUL DE A FI TU ÎNSUTI.
Detalii si posibilitate de comandã aici:
http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=390

Posibilitate de a achizitiona cãrtile lui Valerio Albisetti traduse în româneste de aici, de exemplu, de la Editura KERIGMA:
http://www.kerigma.ro/carti.php?listautor=Valerio%20Albisetti

25 noiembrie 2010

VALERIO ALBISETTI
SÃ RÂDEM CU INIMA
Editura PAULINE

aici

Un autor pe care îl recomand cu toatã cãldura.
Un psihanalist contemporan
vorbind atât din ceea ce stie cât si din propria experientã.
Profund, realist, non conformist, tonic, foarte tonic...

22 noiembrie 2010VALERIO ALBISETTI
SÃ FIM PRIETENI sau SÃ AVEM PRIETENI?
Editura PAULINE

aici

18 noiembrie 2010

Despre Alzheimer

Tabloul bolii apare mereu în a doua jumătate a vieţii, deci în perioada revenirii şi a întoarcerii spre lumea lăuntrică. Interpretarea simptomelor ne trimite la relaţia cu drumul dezvoltării şi arată cum legătura cu acest drum s-a pierdut, respectiv a fost deplasată în corp. Cerinţa creştină de a deveni din nou precum copiii s-a scufundat în umbră, cei afectaţi devin infantili şi regresează la modul concret.

( RUEDIGER DAHLKE - BOALA CA ŞANSĂ. Cum să descifrăm mesajul ascuns al bolii. Editura TREI)
Fragment pe site adãugat azi :aici

17 noiembrie 2010

Invitatie la Târgul de carte GAUDEAMUS si evenimetele Editurii Herald,
printre care si cartea rezultatã în urma concursului "Azi cititor, mâine scriitor",
CURAJUL DE A FI TU ÎNSUTI

Mai multe detalii aici:
http://www.edituraherald.ro/gaudeamus_2010.asp

16 noiembrie 2010


Un site care meritã vizionat, despre o viatã sãnãtoasã, sub toate aspectele ei:

Este cineva avizat acolo si care vorbeste si din propria experientã:

Cum am ajuns eu la hrana vie....

Nu e usor de spus asa o poveste în numai cîteva rînduri. În spatele ei, se ascund de cele mai multe ori, ani lungi de cautari, de cercetari si de experimentari, multe succese si multe esecuri, tristeti si bucurii, dar mai ales multa speranta si multa încredere. Drumul catre o astfel de viata nu e nici usor, nici scurt, nici drept si nici la vale. Dar cine se hotaraste sa porneasca pe aceasta cale, pieptis si contra curentului, ajunge cîndva la convingerea absoluta, ca a descoperit un adevar incredibil. Teama (de boala, de moarte, de viitorul nebulos, etc.) începe sa se estompeze, calatorul dobîndeste pur si simplu certitudinea, ca nu poate fi gresit ceea ce îl face sa se simta asa de sanatos, asa de bun, asa de frumos fizic si sufleteste, asa de multumit si de împlinit, cum poate nu s-a simtit niciodata în viata sa!

Hrana vie

14 noiembrie 2010

Câteva fragmente pentru exemplificare dintr-o carte foarte interesantã:RUEDIGER DAHLKE

BOALA CA ŞANSĂ. Cum să descifrăm mesajul ascuns al bolii.
Editura TREI


aici


Glanda tiroidã
Gusa
Hiperfunctia tiroidei (Hipertiroidia)
Hipofunctia tiroidei (Hipotiroidia)

COLOANA VERTEBRALÃ
Probleme de pozitie
Cifoză, cifoză lombară şi spate ţeapăn
Cocoasa
Scolioza sau deviaţia laterală a coloanei vertebrale

CANCERUL MAMAR


14 noiembroe 2010


Emisiunea CA LA CARTE de azi a avut ca temã cartea:

ROMÂNIA DUPÃ CRIZÃ. Reprofesionalizarea.

Editura COMPANIA, detalii carte aici
Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare – IPID
coordonatori Mircea Malita
si Calin Georgescu

Invitati:
acad. Ionel Haiduc, presedintele Academiei Române
prof.univ.dr. Daniel Dãianu, memebru corespondent al Academiei Române

13 noiembrie 2010Fragmente din volumul EMOŢII VINDECĂTAORE – Dialoguri cu Dalai Lama despre raţiune, emoţii şi sănătate,
editura Curtea Veche


DALAI LAMA - Medicina si compasiunea

Înţelegerea ca medicament
Sharon Salzberg şi JON KABAT-ZINN

RĂDĂCINILE RESPECTULUI DE SINE
DIFERENŢE ÎNTRE ORIENT ŞI OCCIDENT

aici

11 noiembrie 2010

Am primit prin email,
In atentia pãrintilor cu copii cu probleme cardiace aici

7 noiembrie 2010

Emisiunea CA LA CARTE de azi a avut ca temã cartea Danielei ZECA
DEMONII VÂNTULUI.
Invitatii emisiunii: autoarea cãrtii si criticul Eugen Negrici.


De stiut pentru arãdeni: luna aceasta la librãria Cãrturesti de la ATRIUM CENTER etaj II promotie Editura TREI:
din 3 cãrti cumpãrate, una (cea mai ieftinã) este gratuitã.
Promotia este valabilã în fiecare lunã pentru altã editurã.

Tot acolo încã mai existã Bucuria, faţa lui Dumnezeu în om, Editura Herald, la pret de promotie.

5 noiembrie 2010

Am primit prin email:
S -a pornit o initiativa de referendum la nivel european cu scopul de a cere pastrarea remediilor pe baza de vitamine si a TERAPIILOR NATURISTE care se vor a fi excluse in baza Codex Alimentarius
http://www.eu-referendum.org/english/petitions/natural_remedies.php

Este sansa noastra sa mai putem alege o viata sanatoasa si naturala.
Sunt necesare 1.000.000 de voturi.
Alatura-te si tu daca vrei sa mai avem acces la hrana sanatoasa
si terapii naturiste ori pe baza de vitamine.

PS: putem schimba ceva, dar numai daca actionam!
Trimiteti mai departe tuturor cunoscutilor.

31 ocotmbrie 2010

DEEPAK CHOPRA

ÎNFÃTISAREA RÃULUI
VINDECAREA SUFLETULUI

fragmente din volumul:

VINDECAREA SUFLETULUI DE FRICÃ SI SUFERINTÃ
Editura FOR YOU

aici

Emisiunea CA LA CARTE de azi a avut ca subiect cartea istoricului
NEAGU DJUVARA, O ISTORIE A ROMÂNILOR POVESTITÃ CELOR TINERI.
Invitatii emisiunii: autorul cãrtii si prof. Stefan Andreescu.

24 octombrie 2010DEEPAK CHOPRA - ANATOMIA FRICII
un fragment din volumul:

VINDECAREA SUFLETULUI DE FRICÃ SI SUFERINTÃ
Editura FOR YOU
aici

17 octombrie 2010

Emisiunea de azi CA LA CARTE a avut ca subiect cartea
DE CE M-AM ÎNTORS ÎN ROMÂNIA
Editura POLIROM, coord. de Sandra Pralong.

Invitati: doi dintre cei intervievati în aceastã carte:
regizorul RADU GABREA întors de la Munchen, Germania
si profesorul SORIN ALEXANDRESCU întors de la Amsterdam, Olanda.

16 octombrie 2010

ALICE MILLER - PRETUL RIDICAT AL MINCIUNII - partea a II-a : aici

15 octombrie 2010

ALICE MILLER - PRETUL RIDICAT AL MINCIUNII - partea I: aici


NU UITATI
cei interesati de concursul de eseuri lansat de Editura HERALD.
Termenul limitã pentru trimiterea eseului: 1 noiembrie 2010.
Detalii aici: http://www.edituraherald.ro/2010_astazi_cititor_maine_scriitor.asp

8 octombrie 2010

VIATA IUBIREA MOARTEA

Dialog între Jeanne Guesné si Karlfried Graf Durckheim
aici

3 octombrie 2010

Alice Miller - Teoriile - scuturi
(Cum a trãdat Freud adevãrul descoperit de el)

aici

Emisiunea de azi CA LA CARTE a avut ca subiect cartea:
Viclenia globalizãrii. Asaltul asupra puterii americane
scrisã de prof.univ.dr. Paul Dobrescu
Invitatii emisiunii: autorul cãrtii si conf.univ.dr. Cristian Pârvulescu.

20 septembrie 2010

KARLFRIED GRAF DURCKHEIM - A MEDITA. PENTRU CE si CUM?

Această carte gravitează în jurul unei chestiuni unice: accesul la experienţa FIINŢEI supranaturale, divine, experienţă pe care se sprijină orice sentiment religios viu si a cãrei absenţă privează de viaţă pe orice religie. [...]

Această lucrare îi va atinge aşadar, prin forţa lucrurilor, numai pe cei pe care Cel cu totul Altul i-a atins, fie printr-o mare experienţă, fie printr-un scurt contact cu Fiinţa, fie pur şi simplu printr-un presentiment sau o aspiraţie.
(aici)

19 septembrie 2010

Emisiunea CA LA CARTE de azi a avut cu subiect cartea lui ANDREI OISTEANU
NARCOTICE ÎN CULTURA ROMÂNÃ. Istorie, religie si literaturã
Editura POLIROM.
Invitati: autorul cãrtii si Marius CHIVU.

Interesantã, meritã s-o vizionati. Dar mai ales meritã cititã cartea.
Emisiunea se reia luni dimineata pe TVR1 la 11:15 si joi la 17 pe TVR CULTURAL.

15 septembrie 2010

Fragmente noi traduse din cartea lui ETTY HILLESUM
UNE VIE BOULVERSEE
O VIATÃ BULVERSATÃ

aici

Ultima postare: 10 septembrie 2010 aici

Alice Miller - Copilul rãu - una din povestile favorite ale stiintei

Cecitatea din naştere este în cea mai mare parte a cazurilor o ireversibilă lovitură a sorţii. Dar cecitatea emoţională pe care o voi descrie aici nu este din naştere. Ea este o consecinţă a refulării de sentimente şi amintiri care îl fac mai apoi pe individ orb faţă de unele legături dintre cauză şi efect. Această cecitate nu este ireversibilă, căci orice om poate decide în continuarea vieţii lui să-şi ridice refularea. Bineînţeles, el are atunci nevoie de ajutorul altuia, dar îl va găsi dacă este cu adevărat hotărât să se confrunte cu adevărul.


Din 24 iunie 2010 începând...Alice Miller

Fragmente traduse din ultima sa carte:
TA VIE SAUVEE ENFIN
VIATA TA SALVATÃ ÎN SFÂRSIT (aici)

Sã spunem copiilor adevãrul (prefata)

SINELE ÎN EXIL
: Depresia - fortat sã se pãcãleascã pe sine

PUTEM GĂSI „DE CE-ul” SUFERINŢEI NOASTRE


CUM SÃ GÃSIM UN BUN TERAPEUT
?

Semnificatia termenului: martor salvator

Rãspunsuri la întrebãrile cititorilorFragmente traduse din cartea
LE DRAME DE L’ENFANT doué
(The Drama of the gifted child)
DRAMA COPILULUI DOTAT
(aici)

ÎN CÃUTAREA ADEVÃRATULUI SINE

Se dovedeşte în prezent că după decenii întregi de tăcere,
adevăratul Sine poate renaşte la viaţă,
datorită capacităţii de a simţi redobândite.


DESTINUL NEVOILOR COPILULUI

ILUZIA IUBIRII
Nu putem iubi cu adevărat dacă ne este interzis să ne vedem adevărul nostru, adevărul despre părinţii şi educatori noştri, dar şi despre noi înşine. Putem doar să ne facem că iubim. Dar acest comportament ipocrit este contrar iubirii. El seamănă confuzie, mistifică, şi mai ales induce în celălalt o furie neputincioasă, care trebuie să fie refulată, nu poate niciodată să fie trăită conştient, şi se arată a fi aşadar distrugătoare. În special când cel în cauză are o nevoie teribilă să creadă în această pretinsă iubire.
Mulţi oameni ar putea sigur să devină mai sinceri, ceea ce înseamnă şi mai puţin distructivi, dacă liderii religioşi ar recunoaşte aceste simple legi psihice. În loc să le ignore, le-ar fi suficient să privească un pic mai bine în jurul lor şi să vadă amploarea stricăciunilor cauzate de ipocrizie, în familii, în viaţa publică, în societatea întreagă.

INCHISOAREA INTERIOARÃ


Noi am descoperit că nu mai suntem condamnaţi să urmăm vechea schemă (decepţie -reprimare a durerii – depresie), întrucât dispunem în prezent de un alt mijloc de a trata frustrările, şi anume a ne trăi durerea. Este singura cale care ne deschide accesul emoţional la trăirea noastră de altădată, adică la părţile până acum ascunse ale Sinelui nostru şi ale destinului nostru.Fragmente traduse din cartea
LA CONNAISSANCE INTERDITE.
Affronter les blessures de l’enfance dans la thérapie,
Editions Aubier, 1990
CUNOASTEREA INTERZISÃ.
Confruntarea cu rãnile din copilãrie în terapie
(aici)

O fiinţă care se naşte într-o lume rece şi indiferentă consideră această lume ca singura care poate exista. Tot ceea ce ea crede, profesează şi estimează ca just în continuare se bazează pe aceste prime experienţe determinante. S-a demonstrat astăzi că preţul plătit, în aceste condiţii, pentru supravieţuire nu numai că este prea ridicat pentru individul însuşi, dar se constatã în plus că conţine cea mai rea ameninţare pentru toată umanitatea.

O serbare de Mos Nicolae

Copilul rãu - una din povestile favorite ale stiintei


Cecitatea din naştere este în cea mai mare parte a cazurilor o ireversibilă lovitură a sorţii. Dar cecitatea emoţională pe care o voi descrie aici nu este din naştere. Ea este o consecinţă a refulării de sentimente şi amintiri care îl fac mai apoi pe individ orb faţă de unele legături dintre cauză şi efect. Această cecitate nu este ireversibilă, căci orice om poate decide în continuarea vieţii lui să-şi ridice refularea. Bineînţeles, el are atunci nevoie de ajutorul altuia, dar îl va găsi dacă este cu adevărat hotărât să se confrunte cu adevărul.

9 septembrie 2010


MICHAEL PAUL GALLAGHER

Era într-o joi seara, la Liturghie, cînd am intrat în ateismul meu mult mai adînc decît pînă atunci. Aceasta poate semăna cu fraza de început a unui roman scris la persoana întîi, dar, de fapt, e adevărul autorului acestei cărţi. Pare şocant? Cred că e o realitate neobişnuită, chiar pentru oamenii religiei, ca ei să intre într-un ateism temporar şi aş vrea să deschid această discuţie descriind unul din aceste momente prin care am trecut eu însumi. O scurtă experienţă, da, însă care s-a dovedit mai revelatoare decît multe alte îndelungate eclipse de credinţă.

Scrisoare unui prieten ateu...
Câteva fragmente din cartea lui Michael Paul Gallagher,
AJUTÃ NECREDINTEI MELE,
Editura ARS LONGA, IASI, 1992,
o carte provocatoare, onestã, profundã, foarte interesantã:

aiciÎn altã ordine de idei cei care citesc în francezã si sunt interesati de subiect pot citi
un reportaj despre comunitatea de la Bethanie, întemeiatã de pãrintele Alphonse Goettmann, dupã 30 de ani de existentã
:
aici

3 septembrie 2010

Dacã nu ati auzit încã de concursul de eseuri lansat de Editura HERALD
Astãzi cititor, mâine scriitor!
puteti sã vã informati aici:
http://www.edituraherald.ro/2010_astazi_cititor_maine_scriitor.asp

Tot acolo, mai exact aici:
http://www.edituraherald.ro/teasteptaminlibrarie.asp
aflati mai multe detalii despre campania promotionalã TE ASTEPTÃM ÎN LIBRÃRIE
(în stânga paginii pt. anul 2010).

La Promotia campaniei aici - 20% reducere valabilã pânã la 1 noiembrie 2010 - am vãzut printre cele 30 de titluri si Bucuria, Faţa lui Dumnezeu în om...


Arãdenii au remarcat, oare, Librãria CÃRTURESTI din incinta ATRIUM CENTER(lângã garã), etaj II?
Cu un spatiu generos, acces foarte comod la multimea de cãrti, pretul rezonabil, posibilitate de a citi o carte la un ceai...
Am vãzut azi, 3 noiembrie 2010, cã Editura Herald are un stand separat acolo.
Si am vãzut printre cãrtile HERALD si
Bucuria, Faţa lui Dumnezeu în om... încã la pret de promotie.

1 septembrie 2010

Am aflat cã în revista TRIBUNA a apãrut o recenzie a cãrtii
Dialog pe Calea înitiaticã,
K.G.Durckheim în dialog cu preotul Alphonse Goettmann
în numãrul 190 din 1-15 august 2010.
Recenzia poate fi cititã pe site-ul revistei aici:
http://www.revistatribuna.ro/doc_db_site/tribuna/4c68e3b741aed190_190.pdf
Articolul se numeste DIALOG DESPRE SACRU si este scris de poeta Simona-Grazia Dima, la pagina 6.
L-am extras si eu pe site, dacã vã este mai comod asa de citit: aici

Despre Simona-Grazia Dima: aici

În sfârsit ...
Cineva care a sesizat aspectele esentiale ale acestui dialog la confluenta dintre religie si spiritualitate si le-a redat atât de limpede. Multumesc!
Veti întelege de ce am tinut sã traduc aceastã carte în româneste.


În altã ordine de idei:
invitata de sãptãmâna aceasta a emisiunii VORBA DE CULTURÃ
de la Radio România Cultural, între orele 12 si 13,
este d-na AURORA LIICEANU.Si încã ceva, un interviu deosebit de interesant pe OGLINDA.NET:

„Transdisciplinaritatea, un instrument al francmasoneriei universale?”

Interviu cu Basarab Nicolescu realizat de Cristian Badilita:


http://www.oglindanet.ro/


29 august 2010

Emisiunea CA LA CARTE de azi de pe TVR1 a avut ca subiect cartea lui Adrian Marino, VIATA UNUI OM SINGUR.
Invitati: Dan C. Mihãilescu si Liviu Antonesei

16 august 2010

În umbra povestilor noastre se afla ascuns un mare secret.DEBBIE FORD


RECOMANDARE DE CARTE ... si de AUTOR

Debbie FORD - SECRETUL UMBREI. Puterea de a-ti asuma propria poveste
Fragmente pe site aici
Costã doar 12 RON.
Detalii si posibilitate de comandã aici:
http://www.editura-foryou.ro/index.php?p=detalii&carte=77Debbie Ford - Partea întunecatã a cãutãtorilor de luminã
Fragment pe site: aici

Detalii si posibilitate de comandã aici:
http://www.editura-foryou.ro/index.php?p=detalii&carte=19

Si costã doar 6 RON...

Cele mai bune cãrti pe care le-am citit despre umbrã si integrarea ei.
Merită să le citiţi pentru integrare la cunoaşterea dobândită prin cărţile lui Alice Miller.

As spune cã este continuarea necesarã, posibilã, care vorbeste despre sensul profund, ascuns în povestea noastrã dramaticã.
Sens pe care trebuie sã-l descoperim singuri, fiecare, pentru a regãsi partea pierdutã din noi însine, pentru a identifica harul unic îngropat în povestea noastrã. Pentru a iesi din poveste si a ajunge întregi, de folos pentru altii cu harul dobândit acolo, pentru a ne împlini menirea noastrã.
Vã recomand neapãrat sã le cititi.


Debbie FORD - ÎNTREBÃRILE POTRIVITE, Editura FOR YOU

O carte care mi-a parvenit abia ieri, costã doar 5 RON dar este de foarte mare folos.
Se referã la importanta alegerilor noastre în conturarea traseului vietii noastre.
Debbie face luminã asupra alegerilor constiente sau inconstiente pe care le facem.
Aflãm, astfel, cã de cele mai multe ori suntem pe "pilot automat" când facem alegerile.
In acest caz nu ne putem astepta ca viata noastrã sã reuseascã, ca visele noastre sã se realizeze.
O carte profundã si foarte practicã.


De fiecare dată când alunecăm în subconştient şi uităm dorinţele cele mai profunde, intrăm într-o transă automată, căzând înapoi în programele şi tiparele din trecut. Această transă este ca şi cum ai merge pe pilot automat: nu e nevoie de nici un efort, sau de gândire.
Este transa negării.
[...] Transa negării ne poartă de la un moment la altul, de la o zi la alta si de la un an la altul - în timp ce visele şi vieţile ni se transformă în nişte scuze repetitive, pe drumul nostru spre niciunde.


Fragmente (aici)
Vã recomand cãlduros s-o achizitionati. Mai ales cei care aveti viata în fatã...
http://www.editura-foryou.ro/index.php?p=detalii&carte=50


Primele 2 se găsesc şi pe SCRIBD.com dar pretul de pe site-ul editurii FOR YOU este foarte rezonabil, comparativ cu costurile impuse de listare si spiralare.

21 iulie 2010

Încã un fragment din itinerariul spiritual al lui ETTY HILLESUM (aici)

De vãzut la TV:
AZI pe TVR1 la 22:10 un documentar Marea Britanie, 2009, prod. BBC:
CE NU A STIUT DARWIN

17 iulie 2010

UNDE SE AFLÃ MAESTRII?

Pentru cei, mai putini, care au aflat deja, sau doar presimt,
cã fiecare avem în interior un Maestru
care ne vorbeste prin toate cele care ni se întâmplã
chiar si atunci când ne fracturãm umãrul drept...
si stãm asa blocati mai mult în casã si invalizi câteva luni...K.G. DURCKHEIM

"Terapia actuală nu cunoaşte încă decât arta pragmatică de vindecare,
care tratează suferinţa prin raport cu lumea,
adică prin incapacitatea de a face faţă exigenţelor existenţei.
Dar cine ştie să remedieze la celălalt suferinţa creată de
inaptitudinea de a răspunde la exigenţa Fiinţei lui esenţiale?

Acesta este răul specific al timpului nostru.

Vindecarea lui depinde de o artă de a trata iniţiatic.
Este vorba aici de a învăţa să redevenim una cu propria noastră Fiinţă esenţială,
să rămânem în uniune cu ea şi să trăim prin ea.
Terapeutul trebuie atunci să îndeplinească condiţiile necesare pentru a acţiona în calitate de guru, de maestru.
Epoca noastră îl obligă să se pregătească pentru aceasta."

Fragmente traduse din cartea
LE MAITRE INTERIEUR de K.G. Durckheim: (aici)
MAESTRUL INTERIOR

MAESTRUL ETERN
MAESTRUL ÎNTRUPAT
ELEVUL

Nu vã împiedicati de cuvinte... stiu cã unii se "zbârlesc" :) la cuvântul initiatic...


12 iulie 2010


Semnalare aparitie de carte interesantã:

La Editura THEOSIS, Oradea, a apãrut cartea

CÃLÃTORIA MEA CU PÃRINTELE ALEXANDER
scrisã de sotia sa, Juliana Schmemann.

Se poate comanda aici:
http://www.theosis.ro/index.php/shop/detalii/1

Prefata cãrtii poate fi cititã pe site: aici

8 iulie 2010

Despre MAESTRUL INTERIOR...
Fragmente traduse din cartea
LE MAITRE INTERIEUR de K.G. Durckheim: (aici)
...va urma...


Semnalãri de carte:


Pentru cei interesati sã cunoascã si alte traditii spirituale
semnalez cartea CINE SUNT EU?
Invãtãturile lui BHAGAVAN SRI RAMANA MAHARSHI
apãrutã la Editura Herald,
traducere din englezã de Viorica Weisseman
Detalii carte aici:
http://www.edituraherald.ro/La Editura Galaxia Gutenberg:

Matta el Maskine - Sfaturi pentru ca rugaciunea sa-ti transforme fiinta
http://www.galaxiagutenberg.ro/librarie/?carte=798


Si o carte interesantã semnalatã de cineva pe SCRIBD:
DRAMA INTERIOARÃ
Psihodrama si terapia experientialã

de TIAN DAYTON, PH.D:
http://www.scribd.com/doc/33629916/TIAN-DAYTON-PH-D-Drama-Interioara-a-Si-Terapia-Experientiala

22 iunie 2010Fragmente traduse din cartea scrisã de Paul Lebeau despre itinerariul spiritual al lui ETTY HILLESUM
(aici)

BOOKFEST 2010 în perioada 9-13 iunie la ROMEXPO.

Detalii de la Editura Herald aici:
http://www.edituraherald.ro/2010_bookfest.asp

Detalii BOOKFEST aici:
http://www.bookfest.ro/index.php?id=1

Recomandare de film: PREOTUL
http://tainacasatoriei.wordpress.com/2010/06/01/recomandare-film-preotul/

DE VÃZUT înregistrare video în francezã:
Pãrintele Alphonse Goettmann si Rachel despre
Avarice - Colère - Tristesse - Acédie

http://www.centre-bethanie.org/

Meritã sã ascultati tot, inclusiv emisiunile anterioare de pe Dailymotion.


Si nu uitati de cartea semnalatã mai jos:

ALPHONSE GOETTMANN - Bucuria, Faţa lui Dumnezeu în om
http://www.edituraherald.ro

Tot ceea ce am pus pe site-ul acesta este pus având aceastã viziune,
în aceastã perspectivã a Bucuriei posibile,
a comorii de Bucurie pusã în fiecare din noi,
a Întâlnirii la care suntem asteptati în adâncul nostru
cu Cel pe care îl vom regãsi apoi în tot ceea ce ne înconjoarã,
în tot ceea ce ni se întâmplã.

Dar cartea este infinit mai bogatã decât pot eu sã spun acum.
Nu pot sã vã recomand nimic altceva mai bun.
Toate celelalte de pe site sunt detalii...“Dumnezeu nu va da oamenii pe care ii vreti;
El va da oamenii de care aveti NEVOIE...
ca sa va ajute, sa va raneasca, sa va paraseasca, sa va iubeasca
si sa va transforme in persoana care ati fost destinati sa fiti. “

...dintr-un mesaj de încurajare venit surprinzãtor de "la fix"...

ENJOY:

http://www.youtube.com/watch?v=Qw2jFuyOnhg&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=x1TXMpiqcDI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=UwZZj1jFT3I&feature=related7 mai 2010

În sfârsit s-a produs minunea multasteptatã...

A apãrut CARTEA EVENIMENT a vietii mele tradusã în româneste,

ALPHONSE GOETTMANN - Bucuria, Faţa lui Dumnezeu în om

la EDITURA HERALD.

Now I can die...

Puteti citi Prefata cãrtii: aici

Dacã faceti click pe imagine puteti vedea o imagine mãritã.

Detalii si posibilitate de comandã aici:
http://www.edituraherald.ro


Pentru cei interesati de starea sãnãtãtii mele:

O fracturã de col humeral cu dislocare se vindecã în cel mai fericit caz în 3 sãptãmâni de imobilizare, dar poate ajunge si pânã la sase sãptãmâni de imobilizare.
Apoi este necesarã recuperarea (kinetoterapie, fizioterapie sau chiar balneoterapie) care se zice cã poate dura câteva luni... si oricum nu este 100%...
... sper sã nu fie asa ...
Azi am 2 sãptãmâni de imobilizare cu mâna dreaptã lipitã de corp si sper... ca în zece zile sã scap de aceastã torturã.


23 aprilie 2010

Cu regret, o vreme nu vor mai fi noutãti...
Mi-am fracturat umãrul drept.


TARGUL DE CARTE GAUDEAMUS LA TIMISOARA 5-9 MAI

DETALII AICI:
http://www.edituraherald.ro/

19 aprilie 2010

Anthony de Mello - Constienta. Capcanele si sansele realitãtii

Un autor plin de fervoare, naturalete, constientã...un om viu...

Fragmente:(aici)

18 aprilie 2010

Câteva fragmente din jurnalul lui ETTY HILLESUM - O VIATÃ BULVERSATÃ
(aici)

13 aprilie 2010

TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS la Cluj!
14-18 Aprilie 2010
Piata Unirii - Cluj

ETTY HILLESUM - O VIATÃ BULVERSATÃ
Primele fragmente traduse: (aici)

12 aprilie 2010

ETTY HILLESUM - O VIATÃ BULVERSATÃ

Cuvânt înainte la cartea Une vie boulversée de Philip Noble,
traducãtorul cãrtii din olandezã în francezã:(aici)


În aceastã sãptãmânã pot fi reascultate emisiunile de la radio România Cultural Vorba de culturã, care l-au avut ca invitat pe pictorul Sorin Dumitrescu, aici:

http://cultural.srr.ro/emisiuni/vorba-de-cultura/

11 aprilie 2010

Noutate editorialã remarcabilã:Pentru prima datã o carte de Dietrich Bonhoeffer în româneste:

COSTUL UCENICIEI, Editura PEREGRINUL (de pe lângã LOGOS ?)

Detalii si posibilitate de comanda aici: http://www.peregrinul.ro/
Fragmente din carte si cuprinsul cãrtii pe site-ul editorului, Emanuel Contac: http://vaisamar.files.wordpress.com/
si o recenzie de conf.dr. Marius Cruceru aici: http://mariuscruceru.ro/
În pregãtire pe site - în viitor - fragmente traduse din cartea
ETTY HILLESUM - Une vie boulversée

Pentru început, o recenzie a cãrtii de Anca Manolescu : aici

5 aprilie 2010

O poveste ruseascã...
Ursul sfântului Serafim
de Ivan Lucaci

(aici)

2 aprilie 2010

De citit neapãrat:

Câteva "obsesii" ale lui Richard Wurmbrand


Recenzie de Teofil Stanciu pe blogul SCRIPTORIE, aici:

http://scriptorie.wordpress.com/2010/03/25/cateva-obsesii-ale-lui-richard-wurmbrand/

1 aprilie 2010

Cele mai noi aparitii la Editura Galaxia Gutenberg aici:
http://www.galaxiagutenberg.ro/
O carte despre Edith Stein m-ar interesa si pe mine.

30 martie 2010

Omul Isus - conferintã sustinutã de preotul (iezuit) Marc Rastoin
(aici)
Material propus si tradus de d-na (d-ra) Monica Grama.
Din motive de timp nu am apucat sã-l citesc pe îndelete si nici sã-l formatez.

DIVERSE

De vãzut la TV: Filmul PLÂNSUL LUI NIETZSCHE, SUA, 2007, regia Pinchas Perry.

Transpunere cinematograficã dupã romanul de fictiune cu acelasi nume scris de psihiatrul Irvin Yalom,
fragmente din carte pe site (aici)

PRO CINEMA, Vineri 2 aprilie 2010, orele 22:00.

În Viena secolului al XIX-lea, Josef Breuer este un medic excelent. El este abordat de Louise von Salome, tânara si frumoasa poeta din Rusia. Ea îi povesteste despre un prieten drag, Friedrich Nietzsche, tulburat de maladii misterioase. Ea îl considera genial si revolutionar, dar are tendinte sinucigase. Salome îl convinge pe Breuer sa îl trateze pe Nietzsche, printr-o noua metoda de tratament, cu ajutorul unui tânar discipol al sau, Siegmund Freud. Totusi, si Breuer este bântuit de propriii sai demoni, de care trebuie sa se elibereze.Emisiunea "Oamenii timpului nostru" de la Antena 2 de sâmbãtã 27 martie 2010 l-a avut ca invitat (pentru a treia oarã) pe prof. Dumitru Constantin Dulcan si a avut ca temã ultima carte a acestui autor: CÃTRE NOI ÎNSINE. Emisiunea înregistratã va putea fi vizionatã on line, probabil, pe site-ul Antenei 2.Pentru vizitatorii nou veniti pe site
recomand pentru Sãptãmâna Mare pagini devotionale
ISUS:Simple priviri asupra Mântuitorului
de Un monah al Bisericii de Rãsãrit (Lev Gillet): (aici)
(meditatii traduse din volumul JESUS : Simples regards sur le Sauveur
Un moine de l’Eglise d’Orient, Editions de Chevetogne)

25 martie 2010

În curs de aparitie la Editura Herald:
cartea eveniment (traducerea ei) a vietii mele...

Puteti citi Prefata cãrtii: aici

Dacã faceti click pe imagine puteti vedea o imagine mãritã.

21 martie 2010


La emisiunea CA LA CARTE de pe TVR1, moderatã de Cristian Tabãrã, de azi,
dezbaterea s-a purtat în jurul cãrtii lui
KAREN ARMSTRONG
O istorie a lui Dumnezeu
iudaism, crestinism, islam
4000 de ani de cãutãri

Emisiunea se reia joi pe TVR CULTURAL la orele 17:00.Această carte nu va fi o istorie a realităţii inefabile a lui Dumnezeu însuşi, care se află dincolo de timp si schimbare, ci o istorie a felului în care bărbaţi şi femei l-au perceput de la Avraam până azi.


SPER SÃ NU SE SMINTEASCÃ NIMENI...

Am postat Introducerea si ultimul capitol, Are Dumnezeu un viitor?
(aici)


Cartea este foarte interesantã prin bogãtia de informatii si sinteze,
dar mai ales prin perspectiva asupra acestei Istorii...
Este o carte provocatoare.
De citit cu detasare si luciditate.
Meritã cititã. Devenim mai informati si, drept consecintã, mai toleranti...

20 martie 2010

Din acelasi ciclu:

Elisabeth KUBLER-ROSS, David Kessler - LECTII DE VIATÃ

LECTIA PUTERII (aici)

Noi dispunem de o imensă forţă, dar nu ştim să o utilizăm.
Adevărata putere rezidă în cunoaşterea naturii noastre profunde şi a locului nostru în această lume.
Cei care resimt nevoia de a acumula bunuri materiale au uitat complet ceea ce ei sunt.
Să ştiţi că puterea voastră rezidă în conştientizarea necesităţii oricărui lucru şi a oricărei fiinţe.

La Editura RISOPRINT Cluj-Napoca, a apãrut cartea

Sensul vietii. Viaţa şi opera lui Viktor Frankl
scrisã de Silvian Guranda,
autorul traducerii în româneste a cãrtii Man's search for meaning de V. Frankl


Am citit cartea dintr-o suflare...
Odatã pentru cã si eu îl iubesc pe Viktor Frankl si îmi doream sã aflu cât mai mult despre el.
Apoi pentru cã este scrisã cu multã iubire si admiratie pentru personalitatea întemeietorului celei de-a treia scoli vieneze de psihoterapie, logoterapia.
Este o carte scrisã cu recunostintã.
Si este cea mai bunã ocazie la acest moment pentru cititorul român de face cunostintã cu Viktor Frankl si opera lui.


Mai multe detalii despre carte si posibilitatea de comanda le puteti afla pe site-ul în constructie:
http://www.viktor-frankl.ro

Fragmente traduse de mine dupã traducerea francezã a cãrtii Man's search for meaning
pe site: aici8 martie 2010

Din acelasi ciclu:

Elisabeth KUBLER-ROSS, David Kessler - LECTII DE VIATÃ

LECTIA RÃBDÃRII (aici)

A fi răbdător, înseamnă a avea credinţa, care ne permite să înţelegem că nici o experienţă nu este inutilă. La capătul existenţei lor, cei mai mulţi oameni nu regretă experienţele rele, pentru că au tras o învăţătură din fiecare dintre ele. Toate evenimentele vieţii voastre, bune sau rele, se produc pentru ca fiinţa perfectă care sunteţi să se poată naşte pe lume.

7 martie 2010

Încã niste pagini memorabile din Françoise DOLTO despre copii:

De ce nu îi spui: «Nu am timp.» Şi nu striga la el... Vorbeşte cu el. Apoi, acelaşi limbaj cu celălalt copil: „Spune-i: «Uite ce fac eu.» Vezi, dacă l-ai tras de mânecă, l-ai făcut să răstoarne ce făcea..." Deci copiii trebuie lăsaţi să facă gesturi, apoi, pe aceste gesturi, să punem cuvinte adevărate, dar nu moralizatoare.

Exprimarea sentimentelor (aici)

2 martie 2010

Din acelasi ciclu:

Elisabeth KUBLER-ROSS, David Kessler - LECTII DE VIATÃ


LECTIA MÂNIEI (aici)


27 februarie 2010

Neadaptatii vârstei adulte sunt copiii neiubiti si lipsiti de cuvintele pãrintilor.

FRANCOISE DOLTO - DIFICULTATEA DE A TRÃI
Povestiri psihanalitice despre copii
Editura TREI
(fragmente)

Copilul rămâne o fiinţă a limbajului.[...] Baza fiinţei lui se construieşte înainte ca acesta să ajungă la deplina dezvoltare organică şi să cunoască viaţa socială, înainte de a şti să spună cum îl cheamă, cum îi cheamă pe părinţii lui, de unde vine, toate acele lucruri care îi permit să intre în contact cu lumea înconjurătoare. Această bază se alcătuieşte cu ajutorul vocabularului limbii materne care i-a fost vorbită şi pe care a auzit-o [...] Dacă îi lipseşte această bază care oferă siguranţă [...] copilul nu va putea niciodată intra într-un veritabil contact cu lumea; va fi perpetuu în pericol, gata oricând să se rupă în bucăţi..
(aici)


25 februarie 2010

Din acelasi ciclu:

Elisabeth KUBLER-ROSS, David Kessler - LECTII DE VIATÃ

LECTIA JOCULUI

Amuzamentul înfrumuseţează toate celelalte aspecte ale vieţii cu culorile bucuriei. Le dă un sens mai profund. Munca devine mai spornică, relaţiile noastre se ameliorează. Jocul ne întinereşte, ne face mai pozitivi. Este unul din primele lucruri pe care copiii învaţă să-l facă. Este ceva natural şi instinctiv.

(aici)


19-21 februarie 2010

Din acelasi ciclu:

Elisabeth KUBLER-ROSS, David Kessler - LECTII DE VIATÃ

LECTIA AUTENTICITÃTII

Pentru a descoperi cine suntem trebuie să ne debarasăm de tot ceea ce nu suntem noi cu adevărat.

(aici)


14 februarie 2010

Din acelasi ciclu
Elisabeth KUBLER-ROSS, David Kessler - LECTII DE VIATÃ


Lectia relatiei cu celãlalt
(aici)

Iubirea vă va confrunta cu tot ceea ce i se opune ei, pentru ca să conştientizaţi aceste lucruri. Dacă aspiraţi la o viaţă amoroasă mai fericită nu este sigur că universul vă va trimite exact în acea zi o persoană fermecătoare. Din contră, este foarte posibil să fiţi puşi în contact cu oameni neplăcuţi. Străduindu-ne să-l acceptăm pe celălalt aşa cum este, vom putea învăţa să dăm mai multă iubire. De multe ori, persoanele cu care întreţinem relaţii sunt cel mai bun revelator pentru noi.
13 februarie 2010

Iubirea este întotdeauna prezentă, în toate experienţele noastre, bune sau rele, chiar şi în tragediile care ne copleşesc. Ea este cea care dă un sens profund cotidianului nostru, este însăşi natura noastră. Oricare ar fi numele pe care i-l dăm – iubire, Dumnezeu, suflet -, ea este vie, tangibilă, pentru că există în fiecare dintre noi. Iubirea este experienţa divinului pentru noi, a caracterului sacru. Ea este bogăţia care se află împrejurul nostru. Nouă ne revine să o luăm.

ultima parte din Lectia iubirii (aici)


8 februarie 2010

Condiţiile la care supunem iubirea contrariază puternic relaţia noastră cu celălalt.
Eliminându-le, vom descoperi aspecte noi si minunate ale iubirii.

Azi: Lectia iubirii
(aici)Elisabeth KUBLER-ROSS, David Kessler - LECTII DE VIATÃ

6-7 februarie 2010

Dacă ne-am comporta astfel am trăi într-o lume fără frică.
Poate că este greu de crezut, dar viaţa oferă mult mai multe posibilităţi decât am crede
atunci când ne eliberăm de frica noastră.
Există o lume nouă în noi, şi în exteriorul nostru,
o lume fără frică care nu cere decât să fie descoperită.Azi: Lectia fricii (aici)

29 ianuarie 2010


Din acelasi serial, SUFÃR DECI ASPIR LA A FI...

din volumul LYTTA BASSET - LA JOIE IMPRENABLE:

Despre frustare, gelozie...

Numai în momentul în care trăim sentimentul nostru de vid pentru el însuşi,
cu onestitate şi luciditate, intrăm în contact cu ceea ce este mai autentic în noi – aspiraţia la „a fi mai mult” şi la bucurie, a căror sursă este în noi înşine. Aceasta presupune renunţarea la a aştepta ca exteriorul (lucru sau fiinţă) să umple golul din noi. Singurul lucru real, singura realitate indestructibilă, este aspiraţia care este în noi.

(aici)

27 ianuarie 2010

Pagina de Argument - la zi... (:::)

24 ianuarie 2010

Din acelasi serial, SUFÃR DECI ASPIR LA A FI...

din volumul LYTTA BASSET - LA JOIE IMPRENABLE:

Despre vinã, despre ce trebuie sã citim dincolo de "rãul" acesta.

Dacă el ar lăsa să persiste sentimentul de vină,
sufocând propria sa aspiraţie la bucurie,
nu numai că nu ar coborî „justificat” de la Templu,
dar nu ar coborî „acasă la el”,
în această comunitate de viaţă în care nimeni nu este „nul”,
în care nimeni nu este de comparat cu nimeni
pentru că fiecare în parte este destinat-ă bucuriei.

(aici)

20 ianuarie 2010

La cererea "tele-vizitatorilor"... reluãm lectura vietii împreunã cu Lytta Basset...

Fragmente traduse din volumul:
LYTTA BASSET - LA JOIE IMPRENABLE
:

... cu dedicatie specialã pentru MONI ...

Putem conclude că contrariul eşecului nu este succesul, ci bucuria,
aşa cum contrarul răului nu este binele, ci Sensul.


(aici)

Sã aruncãm o privire asupra întelepciunii orientale...

16 ianuarie 2010

Câteva fragmente din aceeasi carte care se referã la un subiect care ne intereseazã pe toti:

SFATURI DE SUFLET PENTRU A-I AJUTA PE MURIBUNZI


A ARĂTA O IUBIRE NECONDIŢIONATĂ
A SPUNE ADEVĂRUL
TEMERI LEGATE DE MOARTE
TREBURI NETERMINATE
A-ŢI LUA RĂMAS BUN
SPRE O MOARTE SENINĂ

(aici)

ÎNŢELEPCIUNEA ABSENŢEI EGOULUI
EGOUL PE CALEA SPIRITUALĂ
CĂLĂUZA ÎNŢELEAPTĂ
CELE TREI INSTRUMENTE ALE ÎNŢELEPCIUNII


(aici)Fragmente din volumul reeditat la Editura HERALD,

SOGYAL RINPOCHE - CARTEA TIBETANÃ A VIETII SI A MORTII

Toate marile tradiţii spirituale ale omenirii, incluzând bineînţeles creştinismul, ne-au spus clar că moartea nu este sfârşitul. Toate au transmis viziunea unei vieţi viitoare care conferă vieţii de acum o semnificaţie sacră. Dar în pofida învăţăturilor lor, societatea modernă este în mare măsură un deşert spiritual în care majoritatea oamenilor îşi închipuie că viaţa aceasta este tot ce există. Fără o credinţă reală sau autentică într-o viaţă viitoare, vieţile lor sunt lipsite de orice semnificaţie ultimă.   

[...]
Ce trist este că cei mai mulţi dintre noi începem să apreciem viaţa numai când suntem pe punctul de a muri! Mă gândesc adesea la cuvintele marelui maestru budist Padmasambhava: „Cei care-şi închipuie că au timp din belşug încep să se pregătească numai la apropierea morţii. Atunci ei sunt răvăşiţi de păreri de rău. Dar nu este oare mult prea târziu?" Ce comentariu mai descurajant despre lumea modernă s-ar putea face decât că majoritatea oamenilor mor nepregătiţi pentru moarte, aşa cum au trăit nepregătiţi pentru viaţă.
(aici)

31 decembrie 2009
La multi ani!

Vã invit sã recititi
O urare de Anul Nou din partea preotului Guy Gilbert:


Îti doresc un an dur, exigent, în care sa te straduiesti mai mult...
[...]
Închei dorindu-ţi să fii o fiinţă de compasiune.
Lumea noastră are o imensă nevoie de oameni care să ierte
şi să ştie să-şi ceară iertare.

Numai aceşti oameni vor da unei lumi
dure, încremenită în aparenţe, bani şi putere,
oxigenul care o va face să trăiască.

În faţa cinismului legii pieţei şi a narcisismului bogăţiei,
este timpul să trecem la rezistenţă spirituală.


(aici)

30 decembrie 2009

Recomandare de carte pentru cei care vor sã stie si sã înteleagã mai mult:

LAMA ANAGARIKA GOVINDA
LE CHEMIN DES NUAGES BLANCS
Pelerinages d'un moine bouddhiste au Tibet

De pe coperta spate a cãrtii:

Îmbinând jurnalul de pelerinaj, cu povestiri de aventurã, comentarii filosofice si studii antropologice, Lama Govinda, german convertit la budismul tibetan, care a trãit treizeci de ani în India de Nord, ne oferã aici itinerariul lui spiritual, experientele lui religioase si mistice. Descrie impresiile lui personale, personalitãtile si evenimentele care au exersat asupra vietii lui interioare o influentã durabilã. Adevãratã carte de viatã pentru o întreagã generatie de occidentali fascinati de Orient, aceastã lucrare devenitã o carte clasicã a literaturii spirituale, a permis descoperirea unei regiuni si a unei culturi foarte putin cunoscute pânã atunci. Si astãzi încã, ea oferã o privire unicã asupra aspectelor sociale si spirituale ale unei culturi tibetane mai amenintatã ca oricând.

Vestea bunã este cã aceastã carte este deja tradusã în româneste.
Poate fi gãsitã pe site-ul Editurii Herald, aici:

http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=150

28 decembrie 2009

Pãrintele Alphonse Goettmann si Rachel acum 20 de ani într-o secventã video aici:

http://www.dailymotion.com/video/xbmio5_il-y-a-vingt-ans-alphonse-et-rachel_lifestyle

De vãzut la TV:

Azi 28.12.2009 pe TVR1 la orele 21:10 Din dragoste de tarã - interviu cu Familia Regalã.
Mâine 29.12.2009 pe TVR2 la orele 19:10 film biografic italian:
Bunul papã Ioan al XXIII-lea (partea I)
Miercuri 30.12.2009 la orele 19:10 partea a II-a a filmului.

24 decembrie 2009; 25.12.2009; 26.12.2009Fragmente traduse din cartea lui Jean-Yves Leloup
La vie de Jésus
racontée par un arbre


Viata lui Isus
povestitã de un arbore

Câteva povesti din POVESTEA relatatã de un arbore despre viata lui Isus:

Toiagul - 24.12.2009
Masa de nuntã - 25.12.2009
Crucea - 26.12.2009
Zãvorul - 26.12.2009

(aici)

18 decembrie 2009

Pentru vizitatorii nou veniti

PAGINI de CRÃCIUN pe site:

Michel Tournier - Gaspar, Melhior & Baltazar - fragmente (aici)
Dino Buzzati - Poveste de Craciun (aici)
Selma Lagerlof - Noaptea Sfântã(aici)

8 decembrie 2009

Fragmente din volumul
Peter Russel - De la stiintã la Dumnezeu
Cãlãtoria unui fizician în misterul constiintei,

Editura Elena Francisc Publising, 2009

(aici)

O carte deosebit de interesantã despre schimbarea de metaparadigmã care se impune...

De pe coperta spate a cãrtii :

De la stiintã la Dumnezeu
este un curs intensiv de natura realitãtii. Este povestea explorãrii de o viatã a lui Peter Russel în natura constiintei - cum a ajuns de la ateu convins, studiind matematicã ºi fizicã, la realizarea unei sinteze personale profunde a misticului si stiintificului. Russel amestecã povestea sa personalã de curiozitate si explorare cu fizicã, psihologie si filosofie pentru a ajunge la o nouã viziune asupra lumii în cadrul cãreia constiinta este o calitate fundamentalã a creatiei. el aratã cum toate ingredientele pentru aceastã viziune sunt la locul lor; nimic nou nu trebuie descoperit. trebuie doar sã asamblãm piesele si sã explorãm noua imagine a realitãtii care rezultã de acolo.

Russel ne ia din sãlile de conferinte de la Cambridge, unde a studiat cu Stephen Hawking, într-un ashram de la poalele dealurilor din Muntii indieni Himalaya. Integrând o cunoastere adâncã a stiintei cu propriile experiente de meditatie, Russel ajunge la un univers similar cu cel descris de multi mistici - unul în care stiinta si spiritul nu mai sunt în conflict. Puntea dintre ele, asa cum aratã Russel, este lumina. De la stiintã la Dumnezeu ne invitã sã trecem acea punte înspre o viziune radical diferitã si în cele din urmã vindecãtoare asupra a noi însine si a universului - o viziune în care Dumnezeu capãtã un nou înteles si practica spiritualã o nouã semnificatie.


Pentru cei interesati de cãrtile scrise de academicianul Basarab Nicolescu
,
aflu cã se gãsesc din nou pe piatã (s-au reeditat?),
toate publicate de editura JUNIMEA Iasi.

Pot fi comandate pe site-ul editurii JUNIMEA:
http://editurajunimea.ro/index.php?autori_id=17

sau aici:

Basarab Nicolescu - Ce este realitatea?
- Anul aparitiei: 2009, Pret: 24,00 lei (aici)

Basarab Nicolescu - Teoreme poetice
- Anul aparitiei: 2007, Pret: 23,00 lei (aici)

Basarab Nicolescu - Transdisciplinaritatea (Manifest)
- Anul aparitiei: 2007, Pret: 22,00 lei (aici)

Basarab Nicolescu - Noi, particula si lumea
- Anul aparitiei: 2007, Pret: 33,00 lei (aici)

1 Decembrie 2009

Fragmente selectate din volumul:

Hélène Guisan-Démétriadès –
A TREIA PREZENŢĂ,

Editura ANASTASIA

Important este sa crestem. Nu ne nastem gata fãcuti. Nouã luni nu sunt de ajuns. Facerea noastra continuã. Viata ne este datã ca o lungã gestatie în afara trupului mamei, în asteptarea unei noi nasteri. Am venit pe lume ca sã crestem si sã ne preschimbãm conform unei asemãnãri înscrise în noi pentru a deveni fii ai lui Dumnezeu.

(aici)

29 noiembrie 2009A asculta constituie începutul sănătăţii mintale.
Este, de asemenea, începutul Mântuirii.


Drama fundamentaliştilor, pe care o denunţă deja Filon,
este că se opresc la literă, la poveste,
că se închid în ea şi că vor să îi închidă şi pe alţii în ea.


Fragmente din volumul:
Jean-Yves Leloup - A AVEA GRIJÃ DE FIINTÃ
aici

Târgul international de carte GAUDEAMUS de la ROMEXPO BUCURESTI 25-29 noiembrie 2009

http://www.gaudeamus.ro/

Detalii de la Editura HERALD aici:
http://www.edituraherald.ro/gaudeamus_2009.asp

22 noiembrie 2009


„Eu sunt” scânteiazã,
sãdit în fiecare fiintã umanã,
pe pãmânt
tot asa ca
în spatele vãlului.


Încã un fragment tradus din:

Lytta Basset -

ACEASTÃ LEGÃTURÃ CARE NU MOARE NICIODATÃ


(aici)

16 noiembrie 2009

DANIEL GOLEMAN:

Inrobit de patimi

Anatomia mâniei
Mânia „dă buzna"
Mânia se clădeşte pe mânie
Balsam pentru mânie
Calmarea
Eroarea descărcării
Calmarea neliniştii: cine, eu să-mi fac griji?
Funcţionarea îngrijorării
Abordarea melancoliei
Modalităţi de ridicare a moralului
Cei ce reprimă: negarea jovială

(aici)

(fragmente din volumul INTELIGENTA EMOTIONALÃ
editat de CURTEA VECHE PUBLISHING)

5 noiembrie 2009

Lytta Basset -

ACEASTÃ LEGÃTURÃ CARE NU MOARE NICIODATÃ


ultima postare din aceastã carte:

Şi dacă am inversa? Dacă ne-am concentra asupra „trezirii” persoanei decedate, fiind „atenţi la Viaţa care se trezeşte”?
...
Întotdeauna a fost aşa: primii martori nu au făcut decât să relateze experienţa lor.
...
Din cauză că am traversat asemenea momente, eu am abandonat definitiv expresia „a avea credinţa”. Ştiu, prin experienţă, că, în timpul suferinţei torturante, eu nu am avansat mai mult decât oricare altul care n-a auzit niciodată vorbindu-se despre Dumnezeu şi nici despre profeţii lui. De fiecare dată, necredincioasei i-a fost dat să trăiască „vizitarea”. Eu mă bucur astăzi: aceasta înseamnă că asemenea "vizitãri" i se pot întâmpla oricărei fiinţe umane, oricare ar fi convingerile ei. Goliciunea noastră comună în faţa suferinţei mă face incapabilă să gândesc că unii au ceea ce alţii nu au (nu vor avea?).


(aici)

4 noiembrie 2009

DANIEL GOLEMAN

Cunoaşte-te pe tine însuţi

Pătimaşul şi indiferentul
Omul fără sentimente
Lăudând sentimentele viscerale
Golirea inconştientului

O veche poveste japoneză vorbeşte despre un războinic samurai care l-a provocat pe un maestru Zen să îi explice ce înseamnă rai şi iad. Călugărul însă i-a răspuns cu dispreţ: „Eşti un mocofan — n-are rost să-mi pierd vremea cu unul ca tine!"

Simţindu-se ofensat, samuraiul s-a înfuriat cumplit, a scos sabia din teacă şi a zbierat: „Te-aş putea omorî pentru obrăznicia asta."

„Acesta este iadul", a răspuns calm călugărul. Uluit să constate realitatea în spusele maestrului care îşi îndreptase atenţia asupra mâniei ce-l cuprinsese, samuraiul s-a liniştit, şi-a băgat sabia în teacă, a făcut o plecăciune şi i-a mulţumit călugărului că l-a luminat.

„Iar acesta este raiul", a spus călugărul.


(aici)

(fragmente din volumul INTELIGENTA EMOTIONALÃ
editat de CURTEA VECHE PUBLISHING)

1 noiembrie 2009

Eu cred că motorul este experienţa însăşi...
...este de traversat pentru că nu pot da înapoi...

Enjoy it!

31 octombrie 2009 - alte fragmente din aceeasi carte
- despre Faţa de Compasiune mereu prezentã dincolo de vãl...

(aici)


...completare azi, marti, 27.10.2009...

...completare azi, duminicã, 25.10.2009...

...completare azi 24.10.2009...

23 octombrie 2009

Fragmente din ultima carte scrisã de
Lytta Basset
CE LIEN QUI NE MEURT JAMAIS
..."nici o carte nu m-a costat atât cât aceasta"...

ACEASTÃ LEGÃTURÃ CARE NU MOARE NICIODATÃ
Azi INTRODUCEREA


18 octombrie 2009


O povestire ZEN:

ARTA PISICII MINUNATE

(aici)

Pentru cei interesati, cartea

"Cele 5 rãni care ne împiedicã sã fim noi însine" de Lise Bourbeau

este postatã integral pe net în douã fisiere:

(aici - partea I) si (aici - partea II)

Probabil cã mai este posibilã achizitionarea cãrtii de la Editura ASCENDENT.

Chiar dacã nu împãrtãsiti perspectiva de la care pleacã autoarea (reîncarnarea),
totusi identificarea si tratarea rãnilor în "aceastã" existentã este necesarã pentru oricine.

Pentru cei interesati de Lise Bourbeau un anunt : Lise Bourbeau în România.
Detalii aici:
http://www.edituraascendent.ro/evenimente_culturale.php

Posibilitãti de navigare

Arhiva noutati
2012-2016 :
(<<<)

Arhiva noutati 2007-2009 : (>>>)


Salt la începutul paginii aici