Pagina de START

Noutati


Argument

Autori
DEZVOLTARE PERSONALA

Aforismul zilei


Prezentari PowerPoint primite de la prieteni


Galerie FOTO

Linkuri

Alte resurse


O idee pentru 2%

Harta site


Recomanda unui prieten

Autor site

 Arhiva de NOUTATI 2012 - 2016


Arhiva noutati 2009-2012 : (aici)

Arhiva noutati 2007-2009 : (aici)

1 august 2016

In memoriam
Regina Ana a României
1923-2016


"Viata poate fi frumoasã..."


"Nu suntem o familie în care se plânge.
Ar fi prea putin...
"
În emisiunea Eugeniei Vodã Profesionistii de aici :
https://www.youtube.com/watch?v=nwMQnFUwXQc

31 iulie 2016

Alte secvente din lumea de dincolo

Pentru început ne putem da seama de "justetea" imaginii noastre despre cei ajunsi la "odihna vesnicã"....

Proiect pentru viitoarea mea activitate
Trebuie să amintesc că eu nu ceream pur şi simplu să revin la nivelul lumii fizice pentru a-i arăta că încă trăiesc!  Eu doream să desfac un lucru pe care mi-ar fi plăcut să nu-l fi făcut niciodată. Şi îmi dădeam seama că această sarcină nu putea fi îndeplinită într-o clipă. Nu puteam niciodată să şterg această carte, dar puteam să-mi liniştesc spiritul arătând adevărul, aşa cum îl cunoşteam acum, lumii de pe pământ.

R.H. Benson - Viata în lumea invizibilã
AICI

28 iulie 2016

Noi impresii din lumea de dincolo...

Cum altfel am afla mai clar cum sã trãim, în ce directie sã ne îndreptãm în viatã, care este tinta de atins?...

Nu stiu dacã ati observat cum viziunea lui K.G. Durckheim despre om se potriveste perfect
cu cerul descris de cei care relateazã din lumea de dincolo:
scopul vietii este dezvoltarea personalã;
efortul uman se impune în acest sens;
fãrã acest efort personal si constient nimic nu se întâmplã,
nici o realizare a propriei persoane.
Jargonul religios de un fel sau altul nu duce la nici o realizare realã.
Este mai mult o escamotare a realitãtii pe care nu o privim direct în fatã.

Dumnezeu nu este mai aproape de noi în lumea spirituală
decât este de voi în lumea terestră.

Dar noi suntem mai apropiaţi de El
pentru că, printre alte lucruri,
vedem mai limpede Mâna Divină în această lume
şi expresia Spiritului Său.


R.H. Benson... "de dincolo"


Am reusit sã mai traduc ceva:
Despre distractiile din lumea spiritualã...
Despre activitatea din lumea spiritualã
Despre lumile inferioare
AICI

24 iulie 2016
Un moment festiv din lumea de dincolo...
traducerea unui capitol din R.H. Benson, O vizitã,
din volumul Viata în lumea nevãzutã...
din care se va vedea de ce spun eu cã CERUL NU ESTE RELIGIOS...
desi este fundamental profund religios...

Am spus deja că aici, în lumea spirituală, există comunităţi care aparţin aceloraşi religii. Ne-am putea gândi aşadar că nici lumea spirituală nu stă mai bine în acest sens decât lumea fizică. Dar când lumea de pe pământ va fi cu adevărat iluminată, aceste comunităţi de aici vor dispărea. Orbirea şi stupiditatea lumii terestre sunt cauza existenţei lor aici. Acestor religii li se acordă toleranţă; şi ele ar trebui, de asemenea, să se exerseze în toleranţă, altfel ele vor fi măturate de aici. Ele nu trebuie să încerce niciodată să influenţeze ori să forţeze un suflet să creadă în doctrinele lor eronate. Ele trebuie să se ocupe de ceea ce le priveşte pe ele însele; membrii lor sunt pe deplin şi absolut liberi să practice religia lor în mediul lor. Adevărul îi aşteaptă pe pragul bisericilor lor, în momentul ieşirii din ele şi nu în momentul intrării în ele.

Când în cele din urmă un suflet percepe inutilitatea credinţelor sale religioase, el se detaşează imediat de ele. Devenit liber, şi cunoscând adevărul complet – care nu are nici credeu-ri nici porunci ecleziastice - , el îşi oferă gândurile Tatălui Ceresc, şi le oferă exact aşa cum îi vin în minte: libere, sincere, simple, dezbrăcate de orice jargon şi izvorâte din adâncul inimii.

AICI

15 iulie 2016

Ce părere am putea să avem despre un iubitor al florilor
care nu s-a străduit niciodată să-şi cultive o grădină a sa proprie?

Nu preţuiţi lenea care vă împiedică să vă dezvoltaţi potenţialul infinit pe care îl aveţi la dispoziţie.


Chico Xavier - In slujba vietii eterne

Cititi întreg fragmentul dintr-o "predicã" durã rostitã de un spirit elevat din lumea de dincolo,
care spune lucrurilor pe nume apropo de esentialul ratat de religie:
nevoia de transformare personalã
.
Este o adevãratã expunere psihologicã...
care denuntã productia de "copii spirituali" de cãtre bisericã
în locul producerii de oameni maturi:

aici

13 iulie 2016

Un site frumos de vizitat
România în patrimoniul UNESCO

un album foto cu 882 de fotografii grupate în 43 de galerii
(iconita de info i oferã detalii)
aici:
http://www.patrimoniuromanesc.ro/

7 iulie 2016

In legãturã cu cãrtile despre VIATA DE DINCOLO: o concluzie...

Am terminat de citit cele douã cãrti întocmite de Allan Kardec, traduse si în româneste,
CARTEA SPIRITELOR si CARTEA MEDIUMILOR, iar în total am citit mai mult de 10 cãrti pe aceastã temã.
Meritã citite ambele cãrti mentionate mai sus pentru a ne lãmuri în privinta a ce este si a ce nu este de luat în seamã în aceste comunicãri.
Concluzia care se degajã mai ales este cã "revelatia" primitã de dincolo depinde în primul rând de nivelul spiritului comunicator. Nu întotdeauna spiritul comunicator este de nivel elevat. Pot sã intervinã o multime de spirite de nivel inferior, si nu toate sunt bine intentionate, unele se pot amuza pur si simplu pe seama credulitãtii noastre. Drept urmare nu poate fi luat ca adevãr absolut tot ce provine prin aceste comunicãri. Multe sunt fãcute de spirite încã impregnate de materialitate. Calitatea comunicãrii se vede dupã felul în care se exprimã, dupã problemele pe care le abordeazã, dupã claritatea ideilor. Si, desigur, calitatea redãrii de cãtre medium este iarãsi esentialã, pentru cã spiritul comunicator îsi ia ca unelte de lucru posibilitãtile mediumului.

Pentru mine cele mai complete revelatii din lumea de dincolo rãmân comunicãrile lui R.H. BENSON, toate cele 5 sau 6 cãrti.

Pãcat cã nu sunt traduse în româneste... Desi existã o multime de alte cãrti traduse pe tema after life, preferate de editurile românesti, poate pentru cã mediunii respectivi sunt la modã...
Dar niciuna nu se comparã cu mesajul esential, principiile simple si clare ale evolutiei din lumea de dincolo, LEGILE NATURALE pe care le aflãm din cãrtile lui R.H. BENSON.

Chiar si cãrtile lui Chico Xavier, mediumul pentru medicul Andre Luiz, contin idei moralizatoare pur si simplu. Una din ele este aceastã cerintã de supunere "fãrã murmur" în fata greutãtilor vietii. Or, eu nu vãd posibilã nici o evolutie realã umanã pe linia aceasta. Asa am putea justifica orice absurditate în viatã, orice situatie abuzivã, orice nedreptate la urma urmei...
Cred cã nici Allan Kardec nu ar subscrie la asa ceva. "Ajutã-te si Cerul te va ajuta" spunea el sau unul din spiritele elevate care dãdeau rãspunsuri la întrebãrile lui. Plus cã totul se petrece cumva între membrii familiei, prin reîncarnãri în diverse forme. Ca si cum familia ar fi cel mai bun lucru - sã mã ierte unii... - nu numai de pe lume ci pânã si în viata de dincolo... Idei încã omenesti, spirite nedesprinse încã din materialitate, ar spune Allan Kardec. Mi se pare un cerc cam îngust pentru aceastã Mare Poveste, în care unora dintre noi - cãrora ni se face pãrul mãciucã la ideea de a ne regãsi din nou în familia de origine în aceeasi situatie... - ne dispare gustul pentru lumea de dincolo.. Spre deosebire de acestea, R.H. Benson spune cã numele de familie nici nu conteazã, identitatea noastrã nu are nici o legãturã cu familia de origine, ci cu personalitatea noastrã unicã.

Sã nu uitãm cã este o mare diferentã de nivel spiritual între autorii cãrtilor dictate din lumea de dincolo.
Primul, R.H. Benson - preot anglican, apoi catolic, cu preocupãri reale de viatã spiritualã - a ajuns în lumea de dincolo direct în regiunile luminoase si a "revenit" cu mesajele sale dupã 30 de ani.
Din propria declaratie, el ne relateazã "ceea ce a reusit sã înteleagã el însusi în tot acest timp prin propriul efort de cunoastere" la care se adaugã rãspunsurile pe care le-a primit de la fiintele superioare lui pe care a avut ocazia sã le întrebe.
Pe când medicul Andre Luiz, care si-a dictat cãrtile lui Chico Xavier, ajuns în tinuturile întunecoase - un fel de purgatoriu - în care a rãtãcit 8 ani de zile, apoi, la rugãmintea lui, a fost salvat de acolo si a evoluat. A revenit cu mesajele destul de repede, cam dupã 10 ani (?).
Este clar cã nu aveau cum sã vorbeascã de la acelasi nivel de cunoastere a lumii spirituale.


Ca fapt divers, nici cãrtile scrise de James van Praagh, mediumul de succes, nu mi se par de un nivel spiritual elevat.


Nu cred cã cã voi mai completa pagina lui R.H. Benson de
aici cu alte informatii.
Sau, în orice caz, nu în curând.

4 iulie 2016

In memoriam Elie Wiesel

Într-adevăr, as putea să povestesc până la sfârşitul zilelor mele despre săptămânile, lunile şi veşniciile pierdute pe care le-am trăit la Auschwitz, lăsând la o parte orice alt subiect, să-mi consacru în exclusivitate viaţa, supravieţuirea, depunerii de mărturii în favoarea tuturor celor răpiţi de vijelia de cenuşa. Dar învăţăcelul mistic din mine nu încetează să mă avertizeze: „Atenţie! Nu trebuie să spui prea mult! Secretul adevărului rezidă în tăcere!" Iată, deci, dilema: cu neputinţă să taci, interzis să vorbeşti. Aşa că prefer să aştept. Şi să vorbesc despre altceva, despre atâtea alte lucruri, mai curând decât despre experienţa mea la Auschwitz. Despre Talmud, Biblie, misticism, hasidism, romanele referitoare la Ierusalim şi la Moscova şi Oraşul norocului. Şi totuşi, chiar atunci când imaginează istorisiri vechi sau recente, populate de personaje cu destine felurite, povestitorul continuă să trăiască în umbra flăcărilor care l-au iluminat si orbit cândva. Le vede, totdeauna le va vedea. A jurat să nu le lase niciodată să se stingă. Chiar şi acolo sus, în lumea despre care se spune că este a adevărului, se va înfăţişa în faţa tronului ceresc şi va spune: priveşte, Te rog priveşte flăcările care ard, ard într-una, ascultă strigătele mute ale copiilor pe cale de a se preface în cenuşă si pulbere.

Va fi auzit oare povestitorul acolo sus?

Dar aici, jos?

Din volumul de memorii Elie Wiesel - Toate fluviile curg în mare, Editura HASEFER, 2000

Câteva fragmente din carte postate azi aici

19 iunie 2016

Despre opozitia (aparentã) dintre religie si spiritualitate
Iatã un subiect fierbinte, abordat de cineva în mãsurã sã-l clarifice,
vorbind din propria experientã si din calitatea de preot ortodox

Îmi pare că în aceste timpuri există o punere în opoziţie deplorabilă între spiritualitate şi religie. Or această opoziţie nu îmi pare a fi reală decât doar dacã considerãm că religia  este o adeziune intelectuală la un sistem de gândire. Dar în acest caz avem de a face în mod clar cu o deviere a credinţei, prea prezentă, vai, în istoria oamenilor. Să încercăm să vedem mai clar cum stau lucrurile.

Pascal Sauvage - Scrisoarea nr. 134, iunie 2016, de la Betahnie, Gorze, Franta
Cititi traducerea integralã a scrisorii care rezumã esentialul a ce înseamnã de fapt spiritualitatea AICI

16 iunie 2016

Omul nu este abandonat pe Pământ. El este un copil al lui Dumnezeu, care este implicat într-o activitate constructivă, fiind temporar îmbrăcat în carne. Este un elev în cadrul unei şcoli meritorii, în care trebuie să înveţe să crească spiritual, să se ridice la un nivel mai înalt. Efortul depus în ipostaza de om este şansa, unealta şi manualul său.
Interacţiunea omului cu invizibilul este un proces sacru, având scopul de a restabili creştinismul pur. Fie ca nimeni să nu îşi neglijeze îndatoririle acolo unde îi este locul în cadrul Planului Divin.


Chico Xavier - Nosso Lar, Ganesha Publishing House
Prefata si primul capitol aici

14-16-19 iunie 2016

Între timp am descoperit si eu o altã carte scrisã tot de dincolo si tot ca în aceeasi perioadã (1943), de un fost medic. E vorba de cartea Nosso Lar (Cãminul nostru) transmisã prin mediumul brazilian Chico Xavier. S-a fãcut si un film dupã carte. Cartea este tradusã si în româneste. A se vedea aici:
Detalii carte pe site-ul editurii aici:http://edituraganesha.ro/produs/nosso-lar-chico-xavier-ganesha/
Tot acolo s-a mai tradus si publicat În slujba vietii eterne, de acelasi autor. Detalii aici: http://edituraganesha.ro/produs/in-slujba-vietii-eterne-chico-xavier-ganesha/
Eu am fãcut comanda prin Librãria Cãrturesti.
Cartile pot fi citite si pe net, dacã veti cãuta. Dar la acest pret acceptabil meritã achizitionate legal.
Intre timp am apucat sã vãd filmul biografic dedicat lui Chico Xavier, un medium propus pentru premiul Nobel. Toate drepturile de autor pentru multele cãrti publicate - primite prin dicteu - au fost cedate în scopuri caritabile.
Apoi am apucat sã vãd în sfârsit si eu filmele
Nosso Lar si Si viata continuã.

Între timp am descoperit cã avem tradusã în româneste si cartea fundamentalã - veche de mai bine de un secol... -care sistematizeazã acest fel de revelatii - de la spiritele de dincolo prin mediumi. E vorba de celebra carte a lui Allan Kardec, Cartea spiritelor tradusã în româneste de George Scrima de la Editura Herald, apãrutã în 2016. Ce coincidentã! Allan Kardec nu era medium, dar a studiat materiale primite de mediumi.
Detalii carte pe site-ul Editurii Herald aici:
https://edituraherald.ro

Vã recomand sã vedeti filmul Nosso Lar (Casa noastrã).
Se aflã pe net subtitrat în limba românã.

Un film foarte reusit. Impresionant. Realizat în spiritul respectului sacru pentru fiinta umanã, dar si al responsabilitãtii pentru propria atitudine.
Descrierea lumii spirituale din film este uimitor de asemãnãtoare cu cea pe care o face R.H. Benson în cãrtile sale. Existã însã si diferente, dar nu de principiu. E normal sã existe, fiecare vorbeste din experienta sa, si fiecare are propriul mod de a-l pune în imagini pentru a-l comunica prietenilor de pe Pãmânt. Dar mai ales cei doi vorbesc despre locuri diferite din lumea spiritualã. Andre Luiz prin Chico Xavier vorbeste despre propria experientã de 8 ani petrecuti în zona Umbral (un fel de purgatoriu sau ceva mai rãu) în care a ajuns initial si apoi despre iesirea de acolo si despre viata din colonia spiritualã Nosso Lar care deserveste aceastã zonã de tanzitie. H.G. Benson prin Anthony Borgia vorbeste în special despre viata de pe tãrâmurile luminoase. Primul face multã referire la procesele de reîncarnare (mai ales la cea obligatorie, impusã, de expiere a datoriilor), al doilea nu vorbeste deloc despre asa ceva. Primul se exprimã cu predilectie într-un limbaj religios, cu vizibilã tentã moralizatoare, precizând totusi diferenta dintre trãirea realã si formalism. Al doilea vorbeste despre realitãti concrete, directe, din realitatea ultimã, fãrã reprezentãri religioase, dar cu un viu si fericit sentiment de religiozitate.
Foarte interesant: sensul vietii este evolutia spiritualã si responsabilitatea ne apartine nouã însine. Iatã ce aflãm de la "acest fel de cãrti"...
,
de la aceste comunicãri din lumea de dincolo,
care,
dacã le veti citi, veti vedea cã nu au cum sã fie altceva decât ceea ce pretind a fi (nu mã refer la înselãtorii sau sarlatanii sau cei care se îmbogãtesc pe seama acestor comunicãri sau pretinse comunicãri cu spiritele).
Un alt lucru care mi s-a pãrut interesant în aceste revelatii de dincolo:
trimiterea la psihologie
pentru a ne întelege pe noi însine si relatiile nocive cu ceilalti (iubirea egoistã, posesivã)- a se vedea în acest sens filmul Si viata continuã.
Accentul pus pe "stiinta pshicã" este subliniat si de Benson.

14 iunie 2016


Allan Kardec - CARTEA SPIRITELOR
Editura HERALD, 2016
De parcã ne-am fi vorbit...
De fapt în 2016 este o republicare a cãrtii, cartea a apãrut initial în 2009, dacã nu mã însel.
Gratie Editurii HERALD avem sansa sã citim în româneste aceastã carte fundamentalã.
"Spiritismul nu este altceva decât o „scoala de întelepciune”: nici un secret ezoteric, nici un demers initiatic."
Am postat Prefata cãrtii aici
Scopul vietii este dezvoltarea personalã...
Crestinismul initial avea în vedere tocmai acest lucru...
Iatã ce aflãm de la aceste "revelatii" de dincolo.

12 iunie 2016 orele 19
completare la pagina lui H.G. BENSON
aici

10 iunie 2016

H.G. BENSON din lumea de dincolo...despre lumea de dincolo...

Ei văd în acelaşi timp că întreaga lume spirituală se întinde în faţa lor
cu drept egal pentru toţi oamenii, semenii lor,
şi că Dumnezeu, de care au fost întotdeauna înfricoşaţi atunci când erau pe pământ,
este un Tată cu o bunăvoinţă nelimitată şi nelimitabilă 
şi Unul care, mai mult, nu a putut să nutrească niciodată răzbunare pentru vreunul din copiii săi.
Aceasta este în sine o descoperire iluminatoare
care este de o mare utilitate pentru noul venit în lumea spirituală,
căci ea îi deschide totodată mintea pentru adevăr.


Mai mult - fragment postat astãzi - aici

7 iunie 2016

Oamenii pun, de obicei, semnul egal între iubire si fericire,
însa aceasta din urma este o stare de spirit care trebuie sa se dezvolte în tine si sa nu depinda de altcineva. Cel mai sanatos fel de dragoste este acela în care te simti deja bine cu tine însuti si astfel, extinzându-ti sentimentele si asupra altcuiva, nu dai dovada de egoism. Dragostea cere multa munca si întretinere permanenta.


Erik Blue (Achimenes)- din grãdina cu gingãsenii a Monicãi...

Învatam lectii importante din relatiile care s-au rupt. Ceea ce este important e ca în viata sa mergi mai departe. (…)  Presupunem în mod gresit ca oamenii care au ales sa traiasca singuri ar fi singuratici, când, de fapt, au vieti bogate, pline de liniste, reflexie si de realizari. Daca stabilesti o legatura cu cineva pentru care nu ai nici un sentiment, numai pentru a nu fi singur, esti mai singur decât daca n-ai avea pe nimeni. (…) Daca sufletul tau pereche trebuie sa apara în viata ta, o va face cel mai adesea atunci când te astepti mai putin.

Michael Newton – Destinul sufletelor, Cartea Daath Publishing House, pp. 149-150

„Când îi conduci pe oameni în lumea spiritelor, ei îl vad pe Dumnezeu?”
Iata o întrebare care mi se pune frecvent în timpul conferintelor si la care nu poate exista un raspuns scurt.

Am postat azi fragmentele din care am selectat cele de mai sus... AICI

2 iunie 2016

Semnalez un articol foarte interesant
despre MISCAREA TRANSUMANISTÃ
un interviu cu Dan CAUTIS luat de Octavian PALADE:

Românul care îi pregateste pe americani pentru viitor:
”E foarte posibil ca rasa umanã sa devinã o rasã de sclavi”

aici:
http://playtech.ro/2016/interviu-dan-cautis-transumanism/

28 mai 2016

„Surpriza” pe care a avut-o un pastor evanghelist american sudist,
care îi speria pe oameni cu Dumnezeu,
atunci când a ajuns în lumea de dincolo…

Un fragment din cartea DESTINUL SUFLETELOR de Michael Newton
aici

27 mai 2016

Sugestii de vacantã - Vienna


Fatada muzeului dedicat lui Hundertwasser

Mai mult aici

Pentru oameni cu bani...


Casã de vânzare în Pãulis, judetul Arad:
pe Drumul Vinului
http://olx.ro/oferta/vand-casa-in-paulis-ID6bc1m.html#3f1fcefcaf
Comuna Pãulis este situatã între Arad si Lipova pe DN7 / E68.
Casa este gânditã pentru uz propriu, ca locuintã de varã la tarã.
Ceea ce este fãcut pânã acum este bine fãcut, nemteste... la propriu...
Casa se vinde deoarece proprietarii, vecinii mei, si-au schimbat planurile de viatã din cauza copiilor.

25 mai 2016

Unul din cele mai problematice aspecte cu care se confrunta toti oamenii ce vor sa creada în ceva mai înalt decât ei însisi este cauzalitatea provenita din imensa doza de negativism din aceasta lume. Exemplul principal dat în sprijinul ideilor acestora îl constituie raul. Când îi întreb pe subiectii mei cum de permite un Dumnezeu iubitor suferinta, observ cu surprindere ca raspunsurile lor nu sunt prea variate. Subiectii cazurilor mele spun ca sufletele noastre sunt create de un Creator care plaseaza starea de pace absoluta în mod deliberat la un nivel greu accesibil, tocmai pentru ca noi sa ne straduim mai mult sa o atingem.

Michael Newton - Cãlãtoria sufletelor, Cartea Daath Publishing House, pag. 159

Am postat azi si CONCLUZIA acestei cãrti ametitoare pe site aici

23 mai 2016


Michael Newton - Cãlãtoria sufletelor

Nu sunt o persoana religioasa,
dar am aflat ca locul unde mergem dupa moarte
este unul de ordine si de îndrumare

si am ajuns sa apreciez ca
viata de acum si cea de apoi au fost croite cu mare maiestrie.

Michael Newton - Cãlãtoria sufletelor, Cartea Daath Publishing House

...o carte fascinantã pe care abia acum am apucat sã o citesc si eu...

Introducerea cãrtii poate fi cititã pe site aici

19 mai 2016

.... omul a neglijat studiul cel mai important dintre toate
– studiul lui însuşi,

şi, plecând de aici,
studiul destinaţiei lui ultime,
după scurta, foarte scurta durată a vieţii de pe pământ,
vine timpul pentru el să plece de aici în „moarte”
şi călătorie mai departe –
unde?

din volumul Here and Hereafter (Roberth Hugh BENSON)
postare nouã orele 23
Pentru început: ce se întâmplã în momentul mortii aici

Apoi va urma:
- cum ajungem la locul nostru în lumea spiritualã
- efectele negative ale ritualurilor, religioase sau nu, dar strãine de realitatea spiritualã a situatiei
- totala ineficientã a rugãciunilor invocate pentru sufletul plecat - din acelasi motiv al necunoasterii realitatii a ceea ce se întâmplã
- ce se întâmplã cu cei care ajung în regiunile întunecate ale lumii spirituale
- ideile religioase "putine dar sigure" cu care am trãit o viatã se dovedesc a fi cea mai mare piedicã în fata naturalului si a normalului lumii spiritualeIatã cea bunã ocazie sã aflãm cum este de fapt dincolo de la cineva chiar de dincolo.

Uimitor cât este de actualã perspectiva autorului (trecut dincolo în 1914, mesajul prezent este din 1957), veti vedea pe parcurs:
cronica vietii noastre înregistratã în mintea subconstientã,
(exact ce spune prof. Dulcan în cartea MINTEA DE DINCOLO)
fiecare om este propriul SALVATOR, este rãspunzãtor de el însusi,
SALVARE = a-ti croi un destin spiritual propriu,
omul se aflã într-un proces de evolutie,
si nu a "cãzut" de undeva de mai sus...


15 mai 2016

Nu ceea ce crede un om în timpul vietii sale pãmântesti conteazã
atunci când marea evaluare are loc:
ci actiunile lui si motivele din spatele acestora.
Dacã el face bine din punct de vedere spiritual,
chiar dacã încã nu crede în Dumnezeu,
performanta lui spiritualã conteazã,
si aceasta va conta mereu.


Din completãrile fãcute azi la pagina dedicatã cãrtilor scrise de dincolo
de cãtre Robert Hugh Benson
Mai mult aici

Si au am fost reticentã cu privire la astfel de mesaje de dincolo...
Dar
Cunoasterea este cel mai bun antidot împotriva fricii,
mai ales daca aceasta frica este pe tema posibilei sau probabilei stari de existenta dupa ce trecem din lumea aceasta în urmatoarea”, spune Anthony Borgia în prefata primei carti.30 aprilie 2016Vã doresc Sãrbãtori Fericite!

O vedere din Paradis, din lumea nevãzutã... din lumea de dincolo...
din care se spune cã nu s-a întors nimeni...

Si totusi unii s-au întors ca sã ne povesteascã,
ca sã risipeascã spaima de moarte,
spunând care este realitatea:
viata continuã si dupã abandonarea corpului muritor.

Si ca sã restabileascã adevãrul deformat de multele religii omenesti, prea omenesti...


Unul dintre acestia este Monseniorul Robert Hugh Benson(1871-1914).

Mai mult aici

29 aprilie 2014

Semnalez un articol pe care l-am citit cu foarte mult interes pe platforma CONTRIBUTORS
Ea si eu, despre moarte si despre Dumnezeu

scris de Adela Toplean


Poate ma însel, dar nu cred sa existe o legatura cauzala între erodarea institutiei Bisericii si/sau a traditiei culturale crestine si superstitiile noastre de fiecare zi, micile sau marile noastre derapaje magice, nationalismele, lepadarile de sine, sovinismele si apocalipsele. Mai degraba cred ca si unele si altele sunt consecinte ale acestei lipse a culturii esentelor, a acestui refuz sistematic de a ne purta noua însine – în mod specific – de grija. E aici, cred un ciudat refuz de a ne lua în primire, un soi de masochism national deprins în comunism care ne face incapabili sa ne raportam onest, ne-sceptic si eficace atât la cele vesnice, cât si la cele trecatoare.
.....
Si eu? Eu de ce mai scriu? A lua urma mortii nu poate înseamna mai mult decât cercetarea unei absente si explicarea unui vid de sens, având drept complici o sociologie înca insensibila la aventurile existentiale cotidiene si niste subiecti tinuti la adapost de realitatea mortii. Si totusi submotivati de realitatea vietii. Scriu, deci, “cu mâinile goale”. Tot ce am este credinta ca sistemul modern al mortii este – necesarmente – dincolo de orice sociologie; si, cel mai probabil, dincolo de orice teologie. Mai mult ca sigur, dincolo de orice Românie. Ce s-o fi aflând dincolo de Dincolo, n-am de unde sa stiu. O destinatie? Un orizont de interpretare? O miscare launtrica?

Articolul integral poate fi citit aici:
http://www.contributors.ro/cultura/ea-%C8%99i-eu-despre-moarte-%C8%99i-despre-dumnezeu/?cfcc

28 aprilie 2016

Oameni cãrora le pasã....copilãrie regãsitã...Copilãrie regãsitã...asa îsi intitula doamna învãtãtoare Dana Simonescu din Rupea, jd.Brasov, site-ul
cu vreo 10 ani în urmã aici:
http://copilarieregasita.webs.com/home.htm
Site-ul nu este la zi pentru cã nu mai este gratuit.

Poza de mai sus cu cei nouã copii deja, cãrora familia Simonescu le-a oferit un cãmin de-a lungul anilor, este la zi.
Mai multe detalii:
aici

8 aprilie 2016


Annick de Souzenelle
"Mergi spre tine." Vocatia divinã a omului

O altã carte, apãrutã în 2013 la Ed. Albin Michel,
în care suntem introdusi într-o altã lecturã a Bibliei decât cea istoricã,
lecturã care nu exclude desigur istoricitatea textelor sacre:
o lecturã a mitului...
... si veti vedea de ce avem nevoie tocmai de aceastã lecturã mult mai profundã si cu sens real pentru împlinirea omului ...

este lectura adecvatã pentru omul zilelor noastre...
este lectura necesarã pentru responsabilitatea omului aflat la nivelul actual al evolutiei sale...

cea de-a saptea zi a "facerii" sale...
"facere" care nu se realizeazã decât prin participarea sa activã
la binecvuvântarea divinã care îl invitã sã-si realizeze potentialul,
sã se VERTICALIZEZE,
sã devinã NUMELE unic pe care-l poartã în sine ca potential de realizat.

Annick de Souzenelle face dreptate textelor sacre printr-o lecturã actualã a lor, de o mare bogãtie, plinã de semnificatie si de relationãri la domenii de vârf ale cunoasterii.
Este o viziune care s-a construit timp de mai bine de treizeci de ani.


Scriu acestea pentru a trage un semnal de alarmă asupra faptului că generaţia noastră, proşternată în faţa viţeilor ei de aur, nu mai vede şi nici nu mai aude Vocea divină. Ea a obiectivat atât de mult şi a instrumentalizat cuvintele în slujba propriilor ei discursuri încât nu mai poate citi textele primului Testament decât ca pe discursuri ce privesc un trecut istoric;
(....)
Dacă ştim că miturile – muthos în greacă, de la rădăcina muein, „a intra în mister”- sunt povestiri care permit să se intre în misterul Omului, adică într-un real, altul decât cel al istoricului, care ne ţine în exil faţă de noi înşine, atunci noi trăim în ele nu un trecut, ci un prezent ardent. Citim texte care traduc acest real pentru care limba nu are cuvinte spre a-l descrie. În străfundul ultim al acestui real este Verbul.


Annick de Souzenelle - "Va vers toi". La vocation divine de l'homme, Ed. Albin Michel

Mai mult aici postare nouã, caldã...

30 martie 2016

O altã voce, de data asta de la noi...

Mii de draci mã furnicã vãzând cum este confundat crestinismul cu prostia,
cu un fel de cucernicie tâmpã si lasã,
ca si cum menirea crestinismului n-ar fi decât
sã lase lumea batjocoritã de fortele rãului,

iar el sã înlesneascã fãrãdelegile
dat fiind cã e prin definitie
osândit la cecitate si paraplegie.


Crestinismul neajutorat si neputincios este o conceptie eretica deoarece nesocoteste îndemnul Domnului
(Matei 10,16: „Fiti dar întelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii”) si trece peste textele sfântului Pavel (Efes, 5,17: „Drept aceea, nu fiti fara de minte”, 2 Tim. 4,5: „tu fii treaz în toate…”, Tit 1,8: „sa fie …treaz la minte” si mai îndeosebi 1 Cor 14,20: „Fratilor nu fiti copii la minte; ci la rautate fiti copii, iar la minte fiti oameni mari”).

....

Crestinismul e o transmutatie, nu a elementelor chimice, a omului. Metanoia. Aceasta e MINUNEA CEA MARE a lui Hristos Dumnezeu: nu înmultirea vinului, pestilor, pâinii, nu tamaduirea orbilor din nastere, slabanogilor, gârbovilor si leprosilor, nu, nici învierea fiicei lui Iair, a fiului vaduvei din Nain si a lui Lazar – toate semne bune pentru prea putin credinciosi ori facute ca sa se împlineasca proorocirile ori ca sa se arate slava lui Dumnezeu ori manifestari de mila ale Domnului, toate concesii ale divinitatii - , ci de transformarea fãpturii.

Nicolae Steinhardt - Jurnalul Fericirii


mai mult aici

28 martie 2016

Omul este chemat să numească fiecare energie animală pe care Satan i-o prezintă, ceea ce constituie pentru el o încercare; recunoscând-o, el trebuie să lupte împreună cu ea, şi nu contra ei aşa cum făcea în prima parte a vieţii crezând că luptă contra răului; acum nu mai este vorba despre rău, ci de o energie care poate s-a manifestat rău şi care ar putea într-adevăr să devină un demon, doar dacă nu este lucrată până la a deveni îngerul unei informaţii noi. Acest travaliu constă deci, după ce am numit energia, în a o lua în mâini şi a deveni stăpânul ei, fără a o refula nicidecum; refularea lasă energia să-şi sporească povara negativă care continuă în ascuns să distrugă fiinţa şi riscă să lovească mai târziu într-un act total necontrolat. Lupta pe care o evoc aici nu are altă armă decât iubirea.


Annick de Souzenelle – Le Seigneur et le Satan. Au-dela du Bien et du Mal

AICI
Iatã maturitatea umanã pentru care pledeazã acest site,
maturitatea despre care vorbeste K.G.Durckheim (acesta fãrã sã intre în interpretãri religioase), Lytta Basset, Jean-Yves Leloup, Richard Rohr
si atâtia altii de pe acest site...


Este pledoaria pentru regãsirea nucleului divin din om si transmutatia continuã a omului pornind de la acest nucleu
pentru ca omul sã devinã cel care este potential, sã-si realizeze NUMELE sãu...
ceea ce este cu totul altceva decât acea perspectivã pueriãl si moralizatoare a religiilor...

24 martie 2016


O nouã carte de Annick de Souzenelle,
o carte eveniment,
o altfel de lecturã a Genezei,
o lecturã de oameni mari...

Vorbeşte, vorbeşte, vorbeşte – dă de mâncare hrana care ar fi putut fi o otravă pentru un popor copil, dar care se impune astăzi pentru cel care a crescut şi îi este foame.”

Annick de Souzenelle – Le Seigneur et le Satan.
Au-dela du Bien et du Mal,

Albin Michel, 2016

Introducerea cărţii
si câteva fragmente adãugate pe parcurs
traduse în româneste

AICI


-    Annick, antropologia creştină încă nu s-a născut! (Episcopul Jean Kovalevsky)
Această judecată venea să o confirme pe cea a lui Nicolai Berdiaev ale cărui cărţi erau pentru mine o minunată hrană complementară celei pe care ne-o oferea episcopul Jean; or, în cărţile sale, acest eminent filosof creştin afirma ca într-un laitmotiv:

 „Nu mai putem să ne mulţumim cu antropologia patristică, scolastică sau umanistă.”
(Nicolas Berdiaev -Lhomme et la Machine)

18 martie 2016

Otilia Mantelers - Corpul nu uitã
De citit neapãrat acest articol foarte bine scris care descrie efectele pe termen lung ale bãtãii din copilãrie asupra adultului si mai departe...
Si cum poate fi oprit acest ciclu al traumei...


Dar de ce lovesc unii parintii?

Toti parintii îsi iubesc copiii, acest lucru este un fapt de netagaduit. Cei care lovesc sînt acei parinti care fie au fost batuti la rîndul lor în copilarie, fie au fost martori la violenta fizica (Si-au vazut mama sau bunica sau sora lovita), fie au avut spaime mari si au acumulat multa teama, la care, atunci cînd o simt, au reactia de lupta si lovesc. Ei sînt niste parinti care au nevoie de multa compasiune, fiindca trecutul lor dureros este cel care le dicteaza comportamentul agresiv de acum. Ei au însa nevoie de vindecare, fiindca altfel dau traumele lor mai departe. Facînd terapie si mergînd la grupuri de sprijin, acesti parinti, care recunosc durerile vechi si comportamentele actuale agresive, dau dovada de mult curaj si realizeaza un lucru miraculos: opresc ciclul traumei, copiii lor fiind prima generatie din familie care începe sa traiasca o viata mai libera.

Articolul poate fi citit integral pe site-ul revistei DILEMA VECHE AICI

18 martie 2016

In memoriam academician Solomon Marcus

Eu mereu am iubit lumea.


(1925-2016)

Fara o imginatie de mare îndrazneala si fara un graunte de «nebunie»,
fara o cultura care sa treaca mult dincolo de orizontul actual al scolii,
nu o vom scoate la capat.
Dar daca va uitati cu atentie în ochii copiilor,
întrezarind asteptarile lor,
veti întelege cât de mare e raspunderea noastra.
Sunt ultimele rânduri din ultimul sãu articol
"Usor cu pianul pe scãri!"
postat pe platforma CONTRIBUTORS aici
Toate articolele sale postate pe Contributors aici

Câteva evocãri aici:
http://www.contributors.ro/cultura/a-iubit-lumea-in-memoriam-solomon-marcus-1925-2016/?cfcc
http://adevarul.ro
http://www.contributors.ro/editorial/la-o-despartire/?cfcc

15 martie 2016


Câte ceva despre autorul cãrtii de interviuri
Enquête au coeur de l'être,
George-Emmanuel Hourant,
- este crestin ortodox -

carte din care am tradus interviul cu Richard Moss,
si mai sunt si altele traduse deja pe site.

AICI

14 martie 2016


Richard Moss


Una din marile frumuseţi ale universului nostru este faptul că nu puteţi atinge realizarea spirituală la mâna a doua, nimeni nu poate să vi-o dea. Aceasta înseamnă că fiecare suflet a primit un domeniu fantastic de libertate, inclusiv o profundă credinţă în ceea ce suntem şi o infinită răbdare.

La începutul nostru
Un interviu tradus din volumul Enquête au coeur de l'être,
Ed. Albin Michel
AICI
Iatã Povestea noastrã mai mare din care facem cu totii parte...

8 martie 2016

De Ziua Femeii si altfel...
mai pragmatic, mai necesar...Lez-demnitatea si antifeminismul se clãdesc pe supunerea, nepãsarea si tãcerea femeilor.

Misoginismul nu e deloc monopolul bãrbatilor...


Mihaela Miroiu - Dincolo de îngeri si draci.

Etica în politica româneascã
Un fragment dintr-un interviu cu Prof. Mihaela Miroiu despre CONDITIA FEMEII în România
inclus în aceastã carte foarte instru

AICI

1 martie 2016


Sunder warumbe
al lui Meister Eckhart

(în germana veche – fără un „pentru ce”, fără motiv, fără vreun scop anume)

Dacă ai întreba viaţa o mie de ani: „Pentru ce vieţuieşti?” şi dacă ea ar răspunde, nu ar spune nimic altceva decât „Vieţuiesc pentru că vieţuiesc.” Asta deoarece viaţa vieţuieşte din propriile-i motive şi izvorăşte din ea însăşi: ea vieţuieşte fără un „pentru ce” prin aceea că se vieţuieşte pe sine. Iar dacă ai întreba pe un om adevărat, care acţionează din propriile-i motive: „Pentru ce îşi faci treaba?”, şi el ar răspunde cum se cuvine, nu ar spune nimic altceva decât: „O fac pentru că o fac.” … Căci voinţa sălăşluieşte în natura lui cu adevărat liberă şi este liberă.

Şi aici dăm peste o parte a solului şi a simplităţii naturale a credinţei peste care se bolteşte la Eckhart cerul speculaţiei sale. Asemenea afirmaţii despre sunder warumbe nu izvorăsc din ideile speculative despre divinitatea lipsită de un mod de a fi al său, ci din experienţa omului unit cu Dumnezeu, care, atnci când este astfel, nu are nevoie de warumbe, adică de căutarea unui „pentru ce”, de o plănuire reflexivă, ci lasă faptele sale să izvorască la fel de dezinteresat şi inconştient precum cresc copacii şi cum strălucesc stelele. (…) Cel care trăieşte viaţa „ştie” cel mai puţin despre ea. Celui care îl trăieşte pe Dumnezeu, Dumnezeu îi dispare din „ştiinţă”, din reflecţie, din vorbire sau intenţie. Această atitudine autentică, foarte pioasă, este datul primordial pe care se sprijină ideile „mistice” despre dispariţia lui Dumnezeu: „Dumnezeu apare şi dispare”. Într-un fel „simplu”, Dumnezeu „apare” în măsura în care suntem conştienţi de prezenţa lui şi în măsura în care el este prezent în gândurile, în sentimentele şi intenţiile noastre. El „dispare” atunci când este cufundat în străfundul sufletului nostru, ca viaţă a vieţii noastre, şi când nu ne „gândim” la el şi nu ştim de el, deoarece îl trăim. Şi, la fel, sufletul, izvorât din el, are parte de o ştiinţă. Dar, „curgând” sau „născându-se” din nou în Dumnezeu, el are parte de o „ne-ştiinţă”, adică de un „a nu mai şti”. Fiindcă acum el are parte de viaţa însăşi, sunder warumbe.

Din cartea fundamentală despre sacrul din străfundul inimii omului
Rudolf Otto – Sacrul. Despre numinos, pag. 301-302, Editura LIMES

Câteva fragmente pe site aici

27 februarie 2016

Portret al „noilor aventurieri ai spiritualităţii”...

Instruiţi,

mobilizaţi cu toate resursele fiinţei lor pentru viaţa interioară,
independenţi de autorităţile religioase…

O cercetare sociologică întreprinsă în Franţa.

Jean-François Barbier-Bouvet
sociolog al religiilor
„Oamenii nu mai sunt în căutarea adevărului, ci a împlinirii de sine”
este concluzia lui...
AICI

23 februarie 2016

Iatã, de exemplu, cum li se poate povesti adolescentilor despre misticã,
- la CURSUL DE FILOSOFIE bazat pe aceastã carte foarte inspiratã -

despre omul complet, integral, trup si suflet în acelasi timp, asa cum este perceput astãzi de cãtre stiintã si religia vie:

O experienţă mistică înseamnă să simţi că eşti în comuniune cu Dumnezeu sau cu „sufletul universal". Unele religii insistă asupra prăpastiei dintre Dumnezeu şi creaţie, dar, pentru un mistic, acest hău nu există. El se contopeşte cu Dumnezeu, „se topeşte" în El. Asta înseamnă că există ideea că ceea ce numim în general „eu" nu este adevăratul nostru eu. In momente de revelaţie, putem să ne considerăm ca aparţinând unui Eu mult mai complex. Unii îl numesc Dumnezeu, alţii îi spun „sufletul universal”,„natura universală" sau „totalitatea lumii". În momentul revelaţiei, eul „se pierde pe el însuşi", dispare sau se „topeşte" în Dumnezeu la fel cum o picătură de apă se pierde când se amestecă în apa oceanului.

Jostein Gaarder - Lumea Sofiei,
pag. 122


Mai mult pe aceastã temã aici
postare adãugaã azi la cea existentã deja


19 februarie 2016

Eu nu mai sunt al acestei lumi:
sunt departe de mine însumi,
desprins de propriul meu trup –
mă aflu printre lucrurile esenţiale !
Eu mă aflu acum foarte aproape de Dumnezeu:
şi nu îmi mai trebuie de cât să întind o mână spre El, ca să îl pipăi!...
Îl voi aştepta pe bunul Dumnezeu în Atelierul meu

Constantin Brâncusi
(1876-1957)


mai multe aforisme pe site din volumul
Constantin Zãrnescu - AFORISMELE SI TEXTELE LUI BRÂNCUSI aici

16 februarie 2016
Jostein Gaarder - LUMEA SOFIEI.
Romanul istoriei filosofiei


Se pare că odată cu vârsta nimic nu ne mai miră. Pierdem astfel ceva esenţial, acel ceva pe care filosofii încearcă să-l trezească în noi...
o voce dinlăuntrul nostru ne spune că viaţa este o mare enigmă.
Iar noi am trăit această experienţă înainte ca cineva să ne vorbească despre ea.

Un fragment din aceastã carte remarcabilã si foarte cititã poate fi citit aici

Ar putea fi inclusã în programa scolarã...15 februarie 2016
Mi-a plãcut mult:
Filosofia pentru copii nu este o aiurealã
un articol scris de Gheorghe Stefanov pe platforma CONTRIBUTORS aici:
http://www.contributors.ro/editorial/filosofia-pentru-copii-nu-e-o-aiureala/


1 februarie 2016Un capitol din aceastã minunatã carte despre sacrul
din strãfundul sufletului omului

Rudolf Otto - SACRUL. DESPRE NUMINOS
Mijloace de exprimare a numinosului
aici

Când, în anul 1917, Rudolf Otto, profesor la Marburg, îsi publica mica lui carte DAS HEILIGE, nici nu bãnuia mãcar cã oferea publicului un best-seller destinat sã aibã un rãsunet mondial. De atunci, mai mult de douãzeci de editii s-au epuizat în Germania si volumasul, devenit repede celebru, a fost tradus în vreo zece limbi. Cum se explicã succesul acesta fãrã precedent?
El se datoreazã, fãrã îndoialã, în primul rând noutãtii si originalitãtii perspectivei adoptate de autor. În loc sã analizeze IDEILE de Dumnezeu si de religie, Rudolf Otto s-a strãduit sã analizeze modalitãtile experientei religioase.

Mircea Eliade - Putere si sacralitate în istoria religiilor (1952)

4 ianuarie 2016

...Pur şi simplu să încercăm să ne trezim la această fericire care îmi este într-un fel constitutivă…

Un an bun şi fericit ar putea deci să fie un an care se deschide spre realitatea vieţii acum şi aici: să spunem un an de trezire…

De multe decenii, de când cu era industrială, totul este pus în operă pentru a ne „adormi” asa cum aruncãm broasca în apa, pe care o încălzim încet, si care sfârşeşte prin a adormi şi a muri fără să-şi dea seama!


Din mesajul de Anul Nou al lui Francis Dekeyser,
presedintele asociatiei Bethanie, Gorze, Franta
,
cel mai consistent si profund mesaj de Anul Nou pe care l-am gãsit,
mesaj ce merge direct la esenta lucrurilor,
tradus integral aici


1 ianuarie 2016


La multi ani!
Vã doresc un AN NOU FERICIT!

Dar ce este fericirea?
Si cum ajungem la ea?
Direct ?
Sau... indirect?


Scopul cãii nu este fericirea,
dar calea ESTE fericirea.


spune un adagio Zen citat de Francis DEKEYSER,
instructor de arte martiale si preot ortodox,


presedintele asociatiei Bethanie, Gorze, Franta
în scrisoarea de Anul Nou 2016,
tradusã deja în româneste
azi 2 ianuarie 2016

aici

28 decembrie 2015

Andrei Plesu - Copiii si religia (omagiu lui Dorel Zaica)

Cum se vorbeste în lumea de dincolo?
„În rai si iad se vorbeste doar cu interjectii;
în iad cu: Auu, Vaaai, Aaah, Ooof,
iar în rai cu: Mmm, Aaaa si Yeees.”
(Lucian Peia, 14 ani)

Mai multe perle de candoare cititi aici:

http://adevarul.ro/cultura/spiritualitate/copiii-religia-omagiu-dorel-zaica-1_56802a4e37115986c6df1fe5/index.html

25 decembrie 2015

Vã doresc Sãrbãtori Frumoase!
Si sã nu asteptati de la ele ce nu vã pot da...
Dar sã gãsiti sensul profund al Sãrbãtorii, vindecãtor...
Si sã auziti si chemarea la responsabilitate vizavi de acesta...


Dumnezeu devine om pentru ca omul sa devina dumnezeu.

Cititi Mesajul de Crãciun al preotului ortodox
Pascal Sauvage
,actualul coordonator al Centrului de întâlniri Bethanie, Gorze, Franta.

aici

23 decembrie 2015

O colindã de la ARAD
Concert de colinde în Gara de la ARAD
sustinut de FILARMONICA ARAD


În asteptarea colindãtorilor...

Click-ul pe pozã vã duce pe youtube...

15 decembrie 2015

Uneori…

….un comentariu cârcotaş… pentru alte sfere…

...când Viaţa ne invită să devenim reali, autentici,
potrivit fiinţei noastre interioare,
iar noi,
temători în faţa Vieţii, sau prost sfătuiţi…,
auzim doar „să fim cuminţi”…
şi răspunsul dat cerinţei de autenticitate a vieţii ne pare,
sau ni se insinuează a fi,
un „păcat al mândriei” …

e posibil să fie un semn cã ceva trebuie reanalizat,

ar trebui trecut un prag de maturitate

Că în loc să absolutizăm o reprezentare a necuprinsului,
reprezentare care ne face surzi la vocea Acestuia,

ar trebui să dăm drumul încet-încet acelei „reprezentări”,
să o vedem doar ceea ce este:
o reprezentare dincolo de care există adevărata, necuprinsa Realitate,
care are alte cerinte de la noi decât cele pe care le are
"reprezentarea noastrã despre Ea"
.

Oare a nu da răspuns cerinţei de autenticitate a Vieţii nu este un păcat? Adevăratul păcat?

A refuza să fim ceea ce trebuie să fim, ceea ce suntem meniţi să fim?
Ce folos dacă „am fost cuminţi” şi nu am fost ceea ce din eternitate trebuia să fim?


Oare acel conflict interior neconstientizat din profunzimea noastrã
nu se exprimã cumva,
nu rãbufneste cumva,
nu produce ceva?


În afarã de senzatia de a trãi ca si gâtuiti...

Oamenii se aflã în situatii diferite în fata chemãrii Vietii...

14 decembrie 2015


Caracteristicile lui Dumnezeu

Oamenii îl îmbracă pe Dumnezeu în veşmintele vremii lor. El a fost descris ca un despot, atunci când lumea a fost condusă de despoţi. El a fost descris succesiv ca stăpân de sclavi şi ca un gentleman provincial englez. Oamenii de ştiinţă l-au conceput ca pe un mare geometrist, un mare mecanic. Astăzi unii spun că este un mare revoluţionar. 
Într-o societate dominată de bărbaţi, el cu siguranţă trebuie să fie de sex masculin. 
Feminiştii zilelor moderne îl numesc "Ea".

Aceste extrapolări sunt departe de legătura 
cu Dumnezeu, aşa cum este descris în Biblie. 
Ultima impresie care rămâne după o viaţă de studiu este că Dumnezeu este un
 mister de nepătruns.
...
Avem afirmaţia "Dumnezeu este iubire" (I Ioan 4,8), dar trebuie să fie o iubire cu totul aparte, pentru că îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile care nu sunt înfăptuite în mod normal de o fiinţă umană iubitoare. 

...
Îl vedem pe Dumnezeu nu aşa cum este, şi nici aşa cum ar dori el să fie.

Una dintre impresiile noastre este cã Dumnezeu care a creat universul nostru este un Dumnezeu trist.

Ne ocupãm cu un Dumnezeu trist care regretă că a creat specia  noastră şi este întristat (Geneza 6,6).


Pot să adaug că prezenta meditaţia trebuie să fie luată cu un bob de sare. 
Eu sunt un om obosit care a cunoscut mult tristeţe, şi îl arăt pe Dumnezeu aşa cum îl văd
eu.
L-am pictat cu nuanţe sumbre, ştiind că "acum vedem ca într-o oglindă întunecatã” dar atunci - slavă Domnului – îl vom vedea „aşa cum este, faţă către faţă” (1 Corinteni 13.12). 
Şi ştiu că într-o zi un Dumnezeu fericit „va şterge orice lacrimă din ochii lor; şi nu va mai fi. . . nici durere, nici plâns "(Apocalipsa 21,4).

Richard Wurmbarnd – The total blessing, pp.86-87

Triangle Books, London, 1995

17 noiembrie 2015

Editura HERALD la Târgul de carte GAUDEAMUS.
Detalii evenimente aici:
https://www.edituraherald.ro

5 noiembrie 2015

A revenit emisiunea ARTA FERICIRII pe TVR2.
Are un spatiu mai amplu de 50 de minute.
Dar...
Este difuzatã zilnic de luni pânã vineri între orele 13:20 si 14:20,
sau, în reluare a doua zi dimineata la ora 8:10.

Vãzând orele de difuzare pentru aceastã emisiune de o calitate deosebitã, cu invitati speciali în fiecare emisiune,
nu poti sã nu te întrebi la ce s-au gândit cei care au stabilit aceste ore de difuzare pentru o emisiune de larg interes?
Este drept cã este foarte bunã si pentru pensionari care sunt acasã la orele respective.
Dar emisiunea este foarte bunã mai ales pentru tineri, maturi, pãrinti... care sunt la scoalã, la facultate sau la serviciu la orele respective.
Se discutã pe fond probleme ale zilei, ale noastre, ale societãtii noastre.
Ieri a fost un regal de emisiune - pãcat de bruiaj... despre tineri, inteligentã creatoare, despre generatia de mutanti la care am ajuns, (a 4-a),
despre rostul crizelor din societate - CA CEA DE ACUM DE LA NOI DIN TARÃ -
despre faptul cã iesirea din crizã presupune o SCHIMBARE DE PARADIGMÃ,
o schimbare a modului de a gândi,
este ceea ce vedem în revolta tinerilor frumosi care au iesit sã protesteze.
Si, da, iesirea din crizã presupune ca omul sã devinã MATUR, CONSTIENT DE SINE.
Astfel va avea CURAJUL sã-si ASUME convingerile si sã meargã înainte cu RESPONSABILITATE.


Si un mesaj pentru pãrinti (generatia a 3-a de mutanti):
"Aveti curaj sã fiti alãturi de copiii vostri si vã veti ridica si voi!"

Invitat Prof. dr. FLORIN COLCEAG, "antrenorul de genii".

Un interviu foarte interesant poate fi citit aici:
http://www.dela0.ro/

Oare de ce nu se consultã CEI DIN FRUNTEA TARII cu astfel de oameni
dacã vor o solutie realã, adecvatã, de iesire din crizã?


Domnilor de la TVR,
de ce nu difuzati emisiunea la ore accesibile si pentru cei cãrora le este destinatã?
Seara de la orele 19 în locul acelui documentar de exemplu.
O emisiunea atât de bunã sã fie atât de "ascunsã"
prin orele de difuzare.
Este REVOLTÃTOR!
Arhiva cu emisiunile înregistrate aici:
http://www.tvrplus.ro/

31 octombrie 2015

Omul la întâlnirea cu Fiinta – trei situatii diferite

Situatia Sinelui care se opune metamorfozei
îmbracã trei forme caracteristice:
o întărire a eului în cochilia lui,
o lipsã a cochiliei-eu,
o armonie falsă.

Întâlnim în fiecare dintre noi aceste trei forme,
dar datorita caracterului individualitatii noastre,
biografiei noastre individuale
si gradului nostru de evolutie,
una sau alta dintre variatiuni predomina.

Din cartea aflatã în pregãtire la Editura HERALD

K.G. Durckheim - Durchbruch zum Wesen
Citeste mai mult la acest subiect aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot

25 octombrie 2015

Omul este pregătit să se angajeze pe calea maturităţii atunci când ajunge la limitele puterii sale naturale. Există în om îndoiala nemărturisită că nu este pe deplin în ordine cu el însuşi şi nu este pe calea cea bună. Foarte adesea, în timp ce se crede pe culmea autonomiei lui imaginare, el se simte tracasat de sentimente de culpabilitate, de angoase de neînţeles şi de o atmosferă de vid. Fiinţa neglijată, refulată de conştiinţa naturală îi reaminteşte prezenţa ei. Omul trebuie să înveţe să asculte acest avertisment, şi să-i răspundă deschizându-se invitaţiei interioare; el trebuie să înveţe să recunoască, în propriul lui spirit obiectiv, vălul aruncat asupra adevărului. Pentru aceasta, ajutorul unei persoane ajunse la maturitate îi este adesea necesar. Astfel, în comuniunea în Fiinţă, şi prin ataşamentul faţă de maestrul interior, va câştiga el, poate, libertatea după care tânjea. O va căuta în zadar atât timp cât se va folosi pentru aceasta de mijloace, adică exact de forma de conştiinţă care o ascunde.
din cartea aflatã în pregãtire

K.G. Durckheim - Durchbruch zum Wesen

Citeste mai mult - dintr-o traducere mai veche, incompletã - aici

20 octombrie 2015

Într-un interviu aici: http://adevarul.ro

spune Prof. Dr. Dumitru Constantin-Dulcan asa:


"Vrei sa te vindeci de boala? Împaca-te cu vecinul sau cu cel pentru care ai resentimente. Când emitem un gând bun în spatiu, el este perceput ca o lumina colorata. În schimb, gândul rau este un nor întunecat care îl usuca în primul rând pe cel care-l trimite. Rugându-ne cu totii, îndepartam din norii negri care s-au tot adunat deasupra noastra. Si trebuie sa facem bine. Acel bine pe care nu ni-l cere nimeni, acela este binele suprem! Altfel, daca vom continua asa, nimicim totul. Tot primim semnale ca Universul va face „implozie“, dar ceasul bombei poate fi oprit."

Un comentariu cârcotas (din proprie experientã) ar spune cam asa:

Oamenii care au multe de iertat -
înseamnã cã au încasat multe de la viatã, nu-i asa? -
se pare cã au ceva DE VINDECAT în ei însisi, în propria viatã
- ceva cu rãdãcini vechi Altcândva si Altundeva.

Lucrând la VINDECAREA lor însisi
si ajungând SÃ STEA BINE ÎN EI însisi,
VOR IERTA de la sine ceea ce este de iertat
sau
VOR PUNE PICIORUL ÎN PRAG acolo unde e cazul.

Poate cã nu trebuie neapãrat sã se împace cu vecinul ca sã fie senin, sãnãtos.
Poate cã se îmbolnãveste tocmai împãcându-se cu vecinul atunci când nu e cazul, când ar trebui sã-l tinã la distantã.

Asta e!

Gândirea pozitivã e o poveste frumoasã, cu mare trecere, bunã unde este fundamentatã pe ceva, în limitele ei, dar nu rezolvã lucrurile de la rãdãcina lor.

Omul nu este o masinãrie care functioneazã ca la carte, ci o fiintã umanã care suferã.
Nu poate apãsa pe un buton ca sã se comute automat pe "fericire si iubire" si sã emitã gânduri luminoase.
Ce poate face e altceva si în alt sens.

Câtã dreptate are Durckheim...

Ziceam cã numai RELIGIA PERVERSÃ ne manipuleazã... pervers...

19 octombrie 2015

Lipsa de maturitate a adulţilor este maladia cronică a unei umanităţi care,
orbită de puterea sa de dominaţie asupra lumii exterioare
pierde din vedere calea interioară.
Îi revine epocii noastre, pe cale de reînnoire,
să reflecteze la ceea ce înseamnă maturitatea umană şi
să caute semnele de non-maturitate
care ne otrăvesc viaţa.


Karfried Graf Dürckheim – Durchbruch zum Wesen
(Etapele maturitãtii umane)

O carte despre maturitatea umanã, a cãrei lipsã, esentialã, se resimte în toate domeniile vietii noastre.
O carte de care avem cea mai mare nevoie...
"Hazardul" a decis asa...
Si a decis bine...

17 octombrie 2015


O veste bunã pentru ciititorii cãrtilor lui K.G. Durckheim...

Omul în faţa maturităţii sale

Criza religioasă pe care o traversăm în prezent provine din clătinarea încrederii în dreptatea divină.

Este cel puţin paradoxal ca un creştin să poată să-şi piardă credinţa,
sau să poată să aibă o îndoială privind dreptatea divină,
din simplul fapt că lumea nu funcţionează potrivit raţiunii sale
.
Credinţa creştină nu este tocmai credinţa,
pe care ne-o revelează Isus Christos,
în Realitatea divină care învinge moartea, non sensul şi solitudinea omului?
Marile crize din vremea noastră nu au ele oare o cu totul altă semnificaţie?


Nu ar trebui ele să-l aducă pe om să descopere
noi surse de credinţă
care nu ar izbucni
fără catastrofele din existenţa sa
şi fără prăbuşirea credinţelor din prima copilărie?

Poate că omul trebuie să fie provocat
pentru a intra în maturitatea sa „spirituală”,

pentru a fi pregătit să audă „consolatorul”,
spiritul adevărului divin din el însuşi?
(Sf. Ioan)
Incredibilele dezordini şi bulversări pe care le traversăm nu sunt ele ca ocazia unui apel unic adresat omului pentru ca el să se întoarcă în el însuşi şi să asculte cu atenţie ceea ce vocea sa secretă şi interioară îi spune pe tema realităţii aparente a unei lumi în suferinţă, şi ceea ce îi revelează pe tema Realităţii care nu este din această lume, şi care învinge aici toate suferinţele sale?

Karfried Graf Dürckheim – Durchbruch zum Wesen

… o carte care – e cert… la anul… cât de curând...- va fi citită în româneşte...

Mai trebuie doar tradusã...

Un capitol din această carte, despre ADOLESCENŢĂ, a fost tradus deja mai demult aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro/2011/02/karlfried-graf-durckheim-adolescenta.html

15 octombrie 2015

Un articol de Antoaneta OLTEANU
despre Svetlana Aleksievici,


Site:http://alexievich.info/indexEN.html

laureata premiului Nobel pt. literaturã pe 2015

în revista Observator cultural

aici:

http://www.observatorcultural.ro/Un-Nobel-pentru-zilele-noastre*articleID_32524-articles_details.html

15 octombrie 2015
Bine de stiut!
M. Scott Peck - Oamenii minciunii

O carte tulburatoare, fascinanta, ce redeschide vechea discutie despre esenta raului uman. Desi de-a lungul timpului aceasta problematica a fost dezbatuta mai degraba de filozofie si religie, avem acum o alta abordare – din perspectiva unui psihiatru cu o remarcabila deschidere interdisciplinara. Un tur de orizont asupra naturii umane, un dialog deschis între psihologie si religie. Cazurile clinice prezentate aici, manifestari ale raului în viata cotidiana, desi la prima vedere pot fi catalogate drept maladii psihice, la o analiza psihiatrica atenta refuza sa se înscrie în categoriile standard ale psihologiei sau psihiatriei.
Minciuna este trasatura cea mai relevanta a raului ce salasluieste în oameni, ea fiind atât un simptom, cât si o cauza a raului.

M. Scott Peck - Oamenii minciunii. Speranta de vindecare a rãului uman, Editura CURTEA VECHE.

Mai multe fragmente aici
Detalii carte pe site aici

10 octombrie 2015

Jacques Castermane
Atracţia pentru meditaţie !

Atracţia fenomenală pentru cuvântul meditaţie este cu siguranţă un eveniment pozitiv. La sfârşitul secolului trecut persoana care spunea că practică meditaţia era imediat suspectată că ar fi membră a unei secte. Astăzi, cuvântul meditaţie, departe de a fi tabu, este pe prima pagină a revistelor, face titlul jurnalului Tv de la orele 20, radiourile îi consacră numeroase emisiuni; cât priveşte editurile, ele nu pot decât să se felicite de o asemenea admiraţie. Dar o asemenea ambalare pentru meditaţie ne obligă se ne punem trei întrebări: ce este practicat, în ce scop şi de cine este învăţat(predat) acest exerciţiu.

A medita ! Concret, în ce constă aceasta?

Mai departe aici:


http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro

5 octombrie 2015

Marian Popescu
Manifest pentru Dezvoltarea personalã în Scoala Româneascã

Dezvoltarea personalã ar trebui sã fie coloana vertebralã pentru formarea copiilor, elevilor si studentilor prin încurajarea creativitãtii, interdisciplinaritãtii si a gândirii libere.
...
Harta Educatiei, asa cum e ea „desenatã” acum, nu e deloc aceeasi cu „teritoriul” pe care îl reprezinta. E a unei tari straine unde copiii sunt luati la scoala fara garantia ca vor învata limba propriei personalitãti. Ar trebui sã luptãm pentru Dezvoltarea personalã în Scoala româneascã.


Un articol postat pe platforma CONTRIBUTORS aici:
http://www.contributors.ro

4 octombrie 2015

Câteva erori erori cognitive curente semnalate în cartea
Rolf Dobelli - Arta de a gândi limpede

De una din cele semnalate ne lovim toatã ziua:
"concluziile" pe care ni le serveste presa drept cauze (fãrã nici o legãturã) ale unui fenomen...
dintr-un rezultat statistic


Distorsiunea rezultatului

O ipoteză scurtă: să presupunem că un milion de maimuţe joacă pe piaţa bursieră. Cumpără şi vând acţiuni în neştire şi, desigur, complet la întâmplare. Ce se întâmplă? După o săptămână, cam jumătate dintre maimuţe vor fi ie­şit în profit, iar restul, în pierdere. Cele care au făcut profit sunt păstrate; pe celelalte le trimiteţi acasă, în a doua săptămână, jumătate dintre cele rămase au rezultate bune, cealaltă jumătate nu, şi pleacă acasă. Şi aşa mai departe. După zece săptămâni veţi mai avea cam o mie de maimuţe - cele care şi-au investit banii întotdeauna bine. După douăzeci de săptămâni a mai rămas o singură maimuţă; aceasta a ales de fiecare dată, fără nicio excepţie, acţiunile potrivite şi acum este milionară. S-o numim maimuţa de succes.

Cum reacţionează reprezentanţii presei?


Cititi mai departe aici

27 septembrie 2015

Recomandare de carte
Pentru cei interesati de ARTA DE A GÂNDI LIMPEDE
o carte de Rolf Dobelli
pe ELEFANT AZI reducere 50 % aici:

http://www.elefant.ro/carti/cultura-generala/arta-de-a-gandi-limpede-227734.html


Un fermier îndopa o gâscã

Un fermier îndopa o gâscã. La început, pasãrea era suspicioasã, întrebandu-se „Ce se petrece aici? De ce-mi dã sã mãnânc atât?“ Timp de câteva sãptãmâni, omul a continuat sã o hrãneascã în acelasi ritm, pânã când, într-un târziu, gâsca a început sã prindã încredere. Dupã douã, trei luni, orãtania era sigurã cã fermierul nu-i vrea decât binele. Si fiecare zi în care primea mâncare din belsug îi confirma pãrerea. Pe deplin convinsã de generozitatea omului, pãsãrii nu i-a venit sã creadã când, înainte de Crãciun, fermierul a scos-o în ogradã si a tãiat-o. Gâsca a cãzut victima rationamentului inductiv – tendinta de a trage concluzii generale pornind de la observatii particulare. Filozoful David Hume a folosit aceastã alegorie în secolul al optsprezecelea, pentru a atrage atentia asupra riscurilor gãndirii de tip inductiv. Dar nu numai gâstele riscã sã-i cadã pradã.

Cititi mai mult pe linkul de mai sus.

26 septembrie 2015

Valerio Albisetti: Drumul spre constientizare

În viziunea mea, la sfârşitul existenţei, privind înapoi, ar trebui să vedem o trecere de la o structură orientată integral spre sine, la una orientată spre celălalt, până la atingerea deschiderii maxime, cea către transcendent, către divin.

A creşte înseamnă a ne decentra,
a nu mai plasa centrul în noi înşine,
ci în Entitatea Diferită şi Absolută,
ce nu poate fi redusă la uman,
în Dumnezeu.

Doar astfel, construind progresiv, de-a lungul etapelor psihologice evolutive, ajungem să ne experimentăm pe noi înşine, pe celălalt, lumea, având o structură psiho-spirituală atât de deschisă şi respectuoasă încât trăim realitatea ca pe un dar, ca pe ceva gratuit şi nu impus.


Valerio Albisetti – Drumul spre conştientizare, Editura Pauline, 2014

Mai multe pagini din carte aici

18 septembrie 2015

Semnalez un articol interesant în nr-ul actual al revistei Formula AS

Despre nelinişte şi rugăciune
cu Pr. Prof.dr. Vasile Vlad
”Roagă-te şi fă ce vrei, dar roagă-te!”


În creştinism se vorbeşte despre fericire. Despre DA, nu despre NU.

Neliniştea vremurilor noastre cred că se datorează faptului că omul nu s-a găsit pe sine şi se tot caută în lumea din jurul lui. Problema apare în momentul când omul caută într-o direcţie greşită, pentru că neliniştea lui atunci creşte.

Moralismul  acesta ieftin – nu curvi, nu fura, nu minţi – aceste nu-uri nu aparţin creştinismului. În creştinism se vorbeşte despre fericire, despre sfinţenie, despre libertate, despre faptul de a fi, despre „da”, nu despre „nu”.
...
Trăim un paradox. Oamenii vin spre biserică şi uneori pleacă flămânzi.

Felul în care îl împărtăşeşti pe Hristos veacului 21 ar trebui să fie cu totul altul decât l-au împărtăşit părinţii în veacul 17 sau 18. Cred că şi biserica, şi cuvântul preotului, trebuie să îşi asume lumea,  adică trebuie să vorbeşti în graiul culturii de astăzi, să te adresezi problematicii de acum, omului real de astăzi, omului mass-media, omului din lumea virtuală, omului care nu are sens, dar caută unul.


Formula AS, nr. 1183, septembrie 2015, pag.26-27
interviu realizat de Cristian Curte

14 septembrie 2015

Umbra refulata devine inconstienta si actioneaza în mod autonom, fara controlul nostru.
Tot asa si umbra non recunoscuta.
Umbra îsi cere locul ei legitim în totalitatea persoanei.

Umbra suprimata poate fi cauza de cosmaruri sau de acte ratate. De exemplu, primiti invitati de seama si vreti sa-i tratati bine, dar, fara sa vreti, varsati sosul pe rochia doamnei „Y”!
Mai mult, potrivit unei legi fundamentale a psihicului nostru, un continut refulat, refuzat de constient, apare la cel de lânga noi. Acesta, sau aceasta, va servi atunci de „oaie neagra. Îmi serveste de portmantou pentru a agata acolo în el ceea ce refuz eu însumi.
Sa ne ferim sa subestimam consecintele proiectiei umbrei. Ea este cauza micilor razboaie zilnice interpersonale a caror suma face sa se nasca marile razboaie mondiale.


Dr. Tauber Ignaz în dialogul cu Jacques Castremane

Intregul dialog pe tema PSIHOLOGIEI ADÂNCURILOR poate fi citit aici:

http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot

13 septembrie 2015

O prezentare Powerpoint despre COLOANA VERTEBRALÃ
foarte interesantã si mai ales utilã:
- legãtura cu temele noastre specifice de viatã -
- De ce "ne doare spatele"? -
pãcat doar cã nu spune sursa informatiilor (autor, carte)
AICI

Si POVESTEA CU INDIVIDUAREA... aici, pe blog:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot

12 septembrie 2015

Structura sufletului nostru cere INDIVIDUAREA

... calea individuării este o responsabilitate
în faţa căreia se află fiecare fiinţă umană.


Structura sufletului nostru o cere.


Şi când nu urmăm acest ordin,
această lege interioară
,
în timp ce avem posibilitatea s-o facem,
plătim scump
.


Depresia, tot felul de maladii psihosomatice, distoniile vegetative reprezintă azi cam 70% din maladiile de astăzi. Nu este în întregime vina noastră pentru că nu suntem educaţi în acest sens. Suntem bieţi ignoranţi în ce priveşte sufletul nostru. Dar, din fericire, încet-încet psihologia ne obligă să recunoaştem această stare de lucruri.


Dr. Tauber Ignace în dialogul plin de bogăţie cu Jacques Castermane din volumul
Jacques Castermane – Lecţiile lui Durckheim. Primii paşi pe calea iniţiatică
o carte care sper că va fi citită şi în româneşte în viitor.


Întregul dialog poate fi citit aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot

27 august 2015


Charlie Chaplin
Acel binecunoscut Poem al maturitãtii
De când am început sã mã iubesc pe mine însumi


Nu mai trebuie să ne fie fricã de dispute, de confruntãri
sau de orice alt fel de probleme cu noi însine sau cu ceilalti.
Chiar si stelele se ciocnesc.
Si din coliziunea lor noi lumi se nasc...
Astãzi stiu cã Aceasta este VIATA.


o traducere revizuitã, un pic mai fidelã, sper,
dar departe de a fi cea mai bunã
aici

27 august 2015

Inteligenta emotionalã întoarsã pe dos.
Înca nu a început scoala si zilele sunt lungi – asadar mergeyi sa vedeti „Întors pe dos”, noul film Disney Pixar. Pentru copiii-adulti care vor sa comunice cu copiii-copii despre emotiile si sentimentele lor, este una dintre (prea) putinele resurse ce pot fi gasite pe piata româneasca.

Recomnadare de Cosiam Rughinis.

Cititi mai departe pe platforma CONTRIBUTORS aici:
http://www.contributors.ro/

16 august 2015

Un sondaj de-a dreptul... uimitor... dacã nu chiar incredibil...:
Fãcut de IRES: ROMANIA CREDINCIOASÃ

http://www.hotnews.ro

1 august 2015


Lytta Basset - Religia perversã aici

Un cuvânt-far al Evangheliei ne poate ajuta
să ieşim din religia perversă:

„Iată, eu vă trimit ca pe nişte oi în mijlocul lupilor.
Deveniţi deci înţelepţi / inteligenţi / avizaţi ca şerpii
şi
întregi / non-amestecaţi / integri ca porumbeii!

(Mat 10,16).
Altfel spus,
a ieşi dintr-o religie perversă, deci mortiferă,
„a merge” spre „viaţă” şi fecunditatea ei
presupune
o muncă de „adevăr”
care suprimă complacerea şi
mobilizează inteligenţa,
bunul simţ,
luciditatea
cu privire la sine însuşi
şi la ceilalţi.


Lytta Basset - Religia perversã
Editorial al revistei LA CHAIR ET LE SOUFFLE nr.1 din 2010.

Iatã un mod sãnãtos de a crede!


29 iulie 2015

Jacques Salome despre LIBERTATEA DE A FI
si despre acest "mod pasnic de a fi în lume" care este încrederea în sine

LIBERTATEA DE A FI nu ne poate fi nici oferită, nici acordată de cineva din exteriorul nostru. Ea se construieşte încet, cu tenacitate şi coerenţă (uneori fiind nevoie de întreaga viaţă!), în jurul câtorva repere, care vor constitui tot atâtea câmpuri de forţă ce ne vor permite să nu ne mai lăsăm definiţi de alţii, să ne afirmăm şi să ne poziţionăm faţă de ceilalţi, nu în reacţional, ci într-o confruntare deschisă.

Libertatea de a fi începe odată cu depăşirea unui conflict intrapersonal foarte vechi, acela dintre nevoia noastră de afirmare şi aceea de aprobare...

Jacques Salome - Ghid de supravietuire în universul profesional, Editura CURTEA VECHE

Mai mult aici
postat astãzi

28 iulie 2015

Emisiunea ARTA FERICIRII, moderată de Mirela Vaşadi, de pe TVR2, s-a încheiat brusc. Şi fără nici o explicaţie. Cum aşa?

O emisiune foarte bună care promitea mult, promitea să facă lumină în cutia neagră care suntem noi pentru noi înşine. O abordare cu o paletă foarte largă, cu invitaţi care aveau ceva de spus. O emisiune bine făcută.
O emisiune care se anunţa că va dura toată vara se încheie brusc după 3 săptămâni…
Ce să credem? Că a deranjat pe cineva? Că era un pericol pentru Marile Interese care înfloresc pe seama Marii Ignoranţe a noastre?
Se pare că nu se doreşte DEZVOLTARE PERSONALĂ, ci se doreşte să rămânem aşa cum suntem: „mici şi neajutoraţi, ascultători, duşi de mânuţă…” Si mare parte din noi nici nu vor altceva...

Dacă aveţi probleme de sănătate mergeţi la medic ca sã vã prescrie neapãrat medicamente. Nu cumva să vă gândiţi la medicina alternativă. Sau, şi mai rău, la probleme ce ţin de psihologie şi să aflaţi cumva care este NORMALITATEA VIEŢII… Doamne fereşte să aflaţi cumva că vă puteţi schimba viaţa… că vă puteţi însănătoşi, ridicându-vă în picioare

Dacă aveţi nedumeriri mergeţi la Biserică, la duhovnic. În nici un caz la psiholog, la terapeut. Pentru că aţi putea descoperi NORMALITATEA VIEŢII care este altceva decât OBIŞNUITUL apăsător pe care îl vedem toată ziua în relaţiile umane şi care ne face să credem că Cineva vrea să trăim strâmb, chirciţi… Ati putea descoperi cã puteti trãi cu demnitate...


Evident cã în acest ultim paragraf nu mã refer la extrem de rarele exceptii sãnãtoase din care unele sunt semnalate cu încântare si pe acest site.

Recomandare de carte

Neapărat de citit pentru oricine vrea să ştie în ce fel de lume trăim.

Dezinformarea, de Ion Mihai Pacepa şi Ronald J. Rychlak,
publicată de Editura HUMANITAS.

Detalii carte pe site-ul editurii HUMANITAS, unde pot fi citite şi câteva pagini din carte, inclusiv cuprinsul, aici:

http://www.humanitas.ro/humanitas/dezinformarea

S-ar spune că nu o poţi lăsa din mâini… Totuşi trebuie să faci pauze pentru că ceea ce afli încet-încet este greu de îndurat.
Nu e usor sã constati cât de usor se propagã si se multiplicã dezinformarea rãu intentionatã...
si mai ales cum o luãm de bunã...

O carte cutremurãtoare, dar care trebuie cititã...
doar dacã nu vrem sã rãmânem "mici si neajutorati, dusi de cineva de mânutã..."

23 iulie 2015

Arhiva emisiunii de dezvoltare personalã ARTA FERICIRII de pe TVR2 se aflã aici:
http://www.tvrplus.ro/
O emisiune pe care o recomand !

19 iulie 2015

Semnalez un film interesant pe HBO zilele acestea:
Darul lui Jonas
o transpunere cinematograficã, deloc usoarã, a cãrtii
The Giver scrise de Lois Lowry
cu Meryl Streep si Jeff Bridges
o fictiune despre o lume înfricosãtoare, sterilã - fãrã durere, fãrã emotii, fãrã amintiri - în care oamenii au reusit sã realizeze Uniformul...
Lumea în care traieste Jonas pare a fi una perfecta. Totul e sub control. Frica, suferinta si razboiul au disparut. Nimeni nu are de facut vreo alegere. Fiecarei persoanei i s-a desemnat un rol în cadrul comunitatii, iar conducatorii ei iau toate deciziile, fara a face vreo greseala. Dar destinul si misiunea lui Jonas vor fi diferite de ale celorlalti.
Roman puternic si provocator, Darul lui Jonas va stimula cu siguranta generatii de tineri sa citeasca si sa gândeasca.“
New York Times

Cartea s-a tradus în româneste, 2014, la editura Arthur. Detalii carte aici:
http://www.editura-arthur.ro/carte/darul-lui-jonas
Detalii film aici:
http://www.cinemagia.ro/

14 iulie 2015

Vlad Mixich:
Mesaj pentru tinerii de stanga, fie prieteni sau dusmani
"Regret ca România nu are un curent de stânga consistent si autentic.
În contextul nostru si cu profilul nostru populational nu ne-ar strica asa ceva
."

Mai departe aici:
http://www.hotnews.ro
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20297604-mesaj-pentru-tinerii-stanga-fie-prieteni-sau-dusmani.htm

10 iulie 2015

Un articol despre copiii dislexici în DILEMA VECHE
Extraordinarele întîmplari ale copiilor dislexici si ale parintilor lor
de Iaromira Popovici
aici:
http://dilemaveche.ro

7 iulie 2015

Semnalez o nouã emisiune la TVR2
Arta fericirii
moderatã de Mirela Vasadi.
O emisiune cu profil de dezvoltare personalã.
Vor fi invitati de marcã, oameni cu o mare experientã profesionalã,
dar si de viatã,
oameni de la care oricine are de învatat,
oameni care au reusit sa transforme în arta, propria lor existenta.
De luni pânã vineri de la 18:30 la 19.
Se reia a doua zi de la orele 14.
Sursa: http://port.ro/

Am vãzut primul episod si mi-a plãcut. Toatã aprecierea!
Cu onestitate despre ceea ce avem mai mare nevoie cu totii...
despre autocunoastere...
si fãrã amãgirea publicului cu iluzii nerealizabile sau cu solutii miraculoase dar ineficace.

Si, apropo de constientã si autocunoastere,
un Decalog al Minciunii/Manipulãrii aici:
http://www.nasul.tv/decalogul-minciunii-manipularii/

bun de citit când ne furã peisajul...

3 iulie 2015

Pãrintele Constantin NECULA rãspunzând recent întrebãrilor tinerilor la Iasi...
SUPERB!
https://www.youtube.com/watch?v=DQy6F5hJZck

19 iunie 2015Adevãratul analfabetism al omului
este acela de a nu fi creativ.


Hundertwasser

Câteva imagini recente de la Vienna centrate pe arta lui Hundertwasser aici

6 iunie 2015

Semnalez o carte interesanã, recent apãrutã,o carte biograficã despre C. S. Lewis scrisã de Alister McGrath
"cu suficientã simpatie, dar si cu suficientã detasare criticã"
cum ne spune Teofil Stanciu aici:
https://drezina.wordpress.com/2015/06/05/o-biografie-a-lui-c-s-lewis/
Traducerea Natan Mladin.

Cartea a apãrut la Editura Neword Press, ARAD, detalii aici:
http://www.newordpress.com/carti/c-s-lewis-o-viata/

25 mai 2015

Un interviu tradus integral în româneste finalizat la aceeasi paginã.

Aceşti copii au reuşit.
Viaţa este aici, acum, în ochii lor care strălucesc, în zâmbetul lor, în acele zmeie înălţate pe cer, în acel moment unic, de neuitat.
Ceea ce văd eu în Bolivia, sunt persoane care trăiesc învierea, nu ca pe o istorie îndepărtată, ci astăzi chiar. Şi ştiu că aici, astăzi, noi suntem înviaţi.

din interviul tradus
AICI

Comentariile mele, V.J.:
Aceasta cred si eu cã este ÎNVIEREA despre care a vorbit de fapt Isus si despre care vorbesc Evangheliile,
aceastã trecere AICI ÎN ACEASTÃ VIATÃ de la moarte la viatã,
de la o viatã moartã la o viatã vie, plenarã, abundentã.

Iatã un mod de a crede sãnãtos, VINDECÃTOR, matur...
24 mai 2015


Marianne Sebastien
fondatoare si presedintã a fundatiei Voix Libres (Voci libere)

Mai mult la pagina dedicatã acestei personalitãti magnifice,
care sustine un mod de a ajuta just, sacru pur si simplu,
bazat pe dezvoltarea interioarã a celui ajutat: AICI

19 mai 2015

Am aflat, neoficial, "pe surse" (!), cã în curând va apãrea cartea
Alan Watts - Duh si contemplatie
o carte despre necesitatea experientei mistice în religie,
care cred cã va interesa pe multi care cautã un rãspuns real si o solutie la actualul declin al religiei institutionalizate.


Detalii carte pe site-ul Editurii HERALD aici:
http://www.edituraherald.ro
Fragmente din carte - prin bunãvointa traducãtorului, d-l Marian Stan, pe site:
AICI

17 mai 2015

Uu fragment relevant din cartea lui
Deepak Chopra
DUMNEZEU. O istorie a revelatiei sale

Editura Paralela 45

,E cineva acolo?"

Citind povestirile despre sfinţi, înţelepţi şi vizionari eşti prins de o senzaţie ciudată, un amestec de inspiraţie si îndoială. Suntem ca o cultură ce a avut cândva telefoane până când s-au stricat. Încercăm să vorbim cu Dumnezeu, doar pentru a auzi o tăcere mormântală la celălalt capăt al firului. „E cineva acolo? Alo, alo! E cineva?" e singurul lucru care mai poate fi ros­tit. Cu legătura întreruptă, e imposibil de ştiut dacă Dumnezeu ascultă. Poate că şi El se întreabă de la celălalt capăt al firului: „E cineva acolo?"
AICI

14 mai 2015

Harville Hendrix si Helen LaKelly Hunt
Dãruieste iubirea care vindecã - ghid pentru pãrinti
Editura HERALD

Printre conceptele pe care Harville si Helen ni le prezinta in volumul lor se numara
- Imago – partenerul-fantasma – pe care mintea noastra inconstienta il construieste pornind de la imaginea celor pe care i-am iubit in copilarie –, care ne-a calauzit in cautarea unui partener de viata.
- Parintii minimizatori si maximizatori – stilurile defensive care influenteaza ceea ce spunem si modul in care interactionam cu propriii copii.
- Un proces parental care ne ajuta sa punem capat „ciclului ranirii” – perpetuarea ranilor pe care le-am primit in copilarie – pe masura ce ne crestem copiii.

Adevarul profund transformator pe care il dezvaluie Harville Hendrix si Helen LaKelly Hunt este ca, urmarindu-si constient reactiile fata de comportamentul si manifestarile copilului, parintii pot invata de la el, descoperind propriile „??puncte de vindecare”. Tratandu-i pe cei mici cu respect si intelegere, parintii ii incurajeaza sa fie ei insisi si sa se cunoasca in profunzime.

Mai mult despre carte aici:
http://www.edituraherald.ro
Si mai mult în discutia de la ADEVARUL LIVE de mai jos.

Cum ne împiedicã traumele din copilãrie sã avem o relatie de cuplu fericitã si sã fim pãrintii care ne dorim sã fim
o discutie la Adevarul Live cu psihologul Gaspar Gyorgy si expertul în parenting Otilia Mantelers
despre teoria IMAGO
si despre conferinta de la Bucuresti 23-24 mai 2015 - Romexpo Pavilion H1 – Sala Titulescu
cu cei doi psihologi americani
Harville Hendrix si Helen LaKelly Hunt:
inclusiv o exempificare
AICI

În plus, Editura HERALD - dublã lansare de carte a celor 2 autori aici:
AICI

11-14 mai 2015

Actualizare pagina de Argument aici
Am simplificat pe cât am putut...
M-a inspirat întâlnirea de 40 de ani...

12 mai 2015

O pozã cu mine...
Intr-o vreme unii vizitatori ai site-ului erau interesati sã mã cunoascã pe viu.
Când au aflat ce vârstã am :) interesul li s-a risipit ca prin minune...
Dar dincolo de aceastã întepãturã amicalã poate exista si un interes real, onest, justificat.


Intalnirea de 40 de ani a absolventilor Facultatii de matematicã-mecanicã
de la Universitatea de Vest Timisoara,
promotia 1971-1975.
9 mai 2015

AICI

27 aprilie 2015


Thomas Bernhard
E x t i n c t i e...

De la nastere, pãrintii mei trãiserã totdeauna numai dupã legile prescrise de înaintasii lor si nu le venise nicicând ideea de a face într-o zi legi noi, proprii, si de a trãi dupã noile lor legi proprii, unchiul Georg trãise numai dupã propriile sale legi, fãcute de el.
... Pe piatra lui (a unchiului Georg) de mormânt, scria - la cererea lui - doar numele sãu si câteva cuvinte:
cel care, la momentul potrivit, i-a lãsat în urma sa pe barbari.
Când pãrintii mei, în drum spre Spania. s-au dus la mormântul lui acum un an, s-au enervat atât de mult, se pare, încât mama a jurat apoi cã nu va mai merge niciodatã la mormântul unchiului Georg, epitaful lui i se pãruse o enormã ocarã, iar dupã întoarcerea la Wolfsegg se vorbise necontenit numai despre crima cumnatului ei, unchiul meu Georg.

Câteva pagini din aceastã carte vie, spumoasã, lucidã,
- scandaloasã pentru unii -,
de o expresivitate superbã...
Este o modalitate artisticã de a reface legãtura cu sentimentele "îngropate" de o viatã...
Nu cred cã vor savura cartea prea multi cititori,
afarã doar de cei care au descoperit
miracolul eliberator
al spunerii lucrurilor pe nume.

aici

19 aprilie 2015

Richard David Precht - CINE SUNT EU? O cãlãtorie prin mintea ta.

Ce este IUBIREA?

Câteva pagini din aceastã foarte interesantã cãlãtorie prin mintea noastrã pe care ne-o propune Richard David Precht în aceastã carte a sa, publicatã de Editura LITERA
AICI

13 apriie 2015

Îmi dau seama cât de mult as fi pierdut sub aspectul întelesului, al întelegerii propriei mele fiinte, dacã de pildã muream la 60 de ani. Pentru cã anii de dupã 60 mi-au adus atât de multe clarificãri fãrã de care as fi rãmas infirm. Pariul meu este de a sfida vârsta cronologicã!”,
spune Solomon Marcus.


Un articol sãrbãtoresc,
un festin pentru suflet,
un interviu BONTON cu academicianul Solomon Marcus la cei 90 de ani:
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/

12 apriie 2015

Hristos a înviat !


Sursa foto: www.photo-paysage.com

E soare-n ceruri
Si-n inimi e soare
Cu iarna ce moare
Nădejdea învie
Pe firul de iarbă
Pe frageda floare
Cu lacrima plouă
Mărgele de rouă.
Aleargă peste întreaga fire
Fioruri dragi de fericire
Şi toate inimile bat
Hristos a înviat!

Cincinat Pavelescu – Hristos a înviatVã doresc
Sãrbãtori Fericite !

Si un instantaneu de azi din Parcul Rozelor, Timisoara:


Faceti click pe pozã pt. o imagine mai mare.

26 martie 2015

O nouã carte în româneste de Anne Ancelin Schützenberger
la Editura TREI

EXERCITII PRACTICE DE PSIHOGENEALOGIE
Cum sa descoperi secretele de familie, sa fii credincios stramosilor tai si sa îti alegi propria viata


De la primul pas facut in aceasta lume, purtam cu noi, fara sa stim, un „sac“ de poveri ale familiei: drame nespuse, doliuri neincheiate, povesti rusinoase. Motivand ca „este spre binele nostru“ sa nu ne vorbeasca despre secretele de familie, parintii si bunicii ne condamna, inconstient, la a repeta ciclul de traume suferite de stramosi. In acest ghid practic de psihogenealogie, suntem ajutati sa punem ordine in „santierul“ mostenit de la generatiile anterioare, sa ne asumam familia, cu bune si rele, si sa detensionam (prin iertare, nu prin uitare) conflictele care ne bantuie de generatii. Cartea clarifica principalele notiuni de psihogenealogie si ofera instrumentele necesare („atomul social“, „gensociograma“) pentru impacarea cu sine, dar si cu stramosii.

Detalii carte, cuprinsul cãrtii si câteva pagini, pe site-ul EDITURII TREI aici:
http://www.edituratrei.ro/

20 martie 2015

Acad. Solomon Marcus
Acesti adolescenti care strigã, dar nimeni nu stã sã-i asculte

Pe CONTRIBUTORS aici

15 martie 2015


Eugen Herrigel - ZEN în arta de a trage cu arcul
Editura FOR YOU
Câteva fragmente din aceastã renumitã carte despre rostul exercitiilor spirituale în transformarea interioarã a omului:
aici

Adevãratele rãspunsuri la întrebãrile de tot felul despre ce trebuie fãcut cu Eul le aflãm de aici.
Nici sã fie mortificat, nici anulat, nici dominat, ci trebuie ca omul sã învete sã stea bine în el însusi, sã devinã transparent pentru Ceea ce este dincolo de el.
Eul se va aseza la locul lui, adicã pe locul doi, de la sine, prin practicarea constientã a unor astfel de exercitii.

Conferinta Michael Thompson la Cluj
despre
Educatia fãrã constrângeri
21 martie 2015
Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca


Detalii aici:
http://mthompson.edituraherald.ro/

5 martie 2015

De ce NU au copiii nevoie,
dar si de ce AU nevoie cu toata fiinta lor

Un articol de Ruxandra Rusan.
Doar un fragmentel:
Copiii au nevoie sã descopere lumea, sã vadã cum e sã te caţeri invers pe tobogan. Sã dea cu bãţu-n baltã ca sã vadã ce se întâmplã. Sã arunce pietre în râuri, sã se dea cu bicicleta. Sã îsi juleascã genunchii. Sã fie singuri când au chef, sã se certe si sã se împace cu prietenii lor. Sã câstige bani fãcând ceva pentru ei, iar apoi sã îi cheltuiascã asa cum vor. Au nevoie sã dea cadouri, sã strice lucruri si apoi sã încerce sã le repare.


Mult mai mult si esential
aici:
http://smartwoman.hotnews.ro

4 martie 2015

Senectutea – un timp pentru Metamorfoză

Sensul senectuţii nu este performanţa, ci maturitatea.
Sensul terapiei persoanei vârstnice începe printr-o încercare
de a o convinge de necesitatea de a deplasa centrul de interes
de la realizarea din lume spre maturitatea interioară.


Fragmente traduse din volumul:

K.G. Durckheim - EXPERIENTA TRANSCENDENTEI
aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro

3 martie 2015

Vlad Mixich
Nedumeriri crestine despre ora de religie

Sã vinzi ora de religie la televizor folosind metodele prin care promovezi un sampon sau impui un nou salam pe piatã? Asta mã nedumireste.


Cititi întreg articolul aici:

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-19534441-nedumeriri-crestine-despre-ora-religie.htm

Andrei Plesu
E vreo problemã cu Biserica?

O tarã merge în directia bunã prin elitele ei.


Cititi întreg articolul aici:
http://adevarul.ro/

20 februarie 2015

K.G. Durckheim
Suferinta în lumina terapiei initiatice

în curs de traducere aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro/2015/02/suferinta-in-lumina-terapiei-initiatice.html


Ştim astăzi că o mare parte din bolile fizice sunt înrădăcinate în psihic, şi de asemenea că ele pot fi tratate prin mijloace psihologice.
A trebuit să se facă un mare pas înainte
pentru a nu mai considera boala numai pe planul fizic
şi a ne orienta spre o terapie psihosomatică;
tot la fel, astăzi, rămâne de îndeplinit drumul care va conduce
de la o terapie pragmatică – doar în slujba eului existenţial –
la o terapie iniţiatică în slujba eliberării Fiinţei.

Terapia iniţiatică îi deschide omului calea spre o Realitate metafizică şi metapsihică din el însuşi,
care nu este rezultatul unei speculaţii
şi nici al unei credinţe religioase,
ci este rodul unei experienţe,
experienţa cea mai profundă care îi este dat omului să o trăiască.


Pur si simplu CLAR...

Traducere dintr-o posibilã nouã carte în româneste de K.G. Durckheim,
Von der Erfahrung der Transzendenz
Despre experienta Transcendentei


16 februarie 2015


Una din frumoasele povestiri fantastice scrise de
Ioan Petru Culianu:
Stãpânul sunetului

aici

5 februarie 2014

Oana Moraru : Nu stingeti lumina din copiii nostri !

Este însa rezultatul observabil al învatarii un indicator suficient pentru calitatea ei? Este orice individ de nota 10 si unul capabil sa se adapteze pentru lumea de mâine, sa se reinventeze, sa o ia de la capat când competentele pentru care s-a pregatit nu mai sunt valabile? Adica, daca ne-am uita pe dinauntrul tuturor acestor copii de nota 10 am gasi înca, acolo, o flacara vie? O putere mai presus de notele frumoase si de aplauzele tuturor actorilor sociali care au conspirat la realizarile lui?
...
Ambele grupuri de copii pot sa-si faca parintii fericiti. Toti copiii de acolo „stiu”, „fac” sau „au”. Diferenta invizibila dintre ei este una de ceea ce ”sunt”.
Aceasta se va dovedi hotarâtoare mai târziu, în anii maturitatii, nu în paginile vreunui test-grila. Unii vor executa, altii vor împinge lumea înainte. Si unii si altii sunt valorosi. Doar ca unii sunt mai necesari decât altii. Adica o urgenta pentru noi.

De citit pe CONTRIBUTORS, aici:
http://www.contributors.ro/editorial/nu-stingeti-lumina-din-copiii-nostri/?cfcc


1 februarie 2015

Marie-Louise von Franz
Autorealizarea în terapia individualã a lui C. G. JUNG

Autorealizare este un termen folosit în prezent de diverse şcoli de psihologie, mai ales în vagă relaţie cu conceptul de individuare al lui C.G. Jung. Dar la o examinare mai atentă, ele îl folosesc într-un sens diferit faţă de Jung, anume ca des­coperire a unei anumite identităţi de sine. Aceasta din urmă are loc, după cum este ştiut, printr-o devenire continuă şi dura­bilă a Eului. Eul ajunge atunci să ştie mai multe despre sine însuşi. La Jung însă, termenul are un sens complet diferit, anume descoperirea conştientă şi punerea în relaţie cu un alt conţinut psihic, pe care prin analogie cu Upanişadele l-a de­numit „Sine". Prin aceasta apare de asemenea o identitate continuă şi durabilă a Eului, dar de un tip destul de diferit, mai puţin egocentrică şi mai generoasă. Mai precis, Eul nu se realizează atât pe el însuşi, cât contribuie la realizarea Sinelui.

Marie-Louise von Franz - PSIHOTERAPIE, Editura Herald

Un fragment din carte aici: aici


28 ianuarie 2015

Marie-Louise von Franz -Dimensiuni arhetipale ale psihicului

Afirmarea de sine a bãrbatului si a femeii


Relaţia dintre sexe nu are doar o semnificaţie biologică, şi nu doar semnificaţia unei relaţii interumane armonioase, ea pare de asemenea pusă de natură în serviciul conştientizării şi al individuării: căci fără o relaţie sufletească mai adâncă şi o dispută cu un reprezentant al celuilalt sex, Animus şi respectiv Anima nu pot fi conştientizate. Şi aşa cum s-a văzut, acestea din urmă sunt puntea care mijloceşte relaţia cu „nucleul sufletului”, cu Sinele adică. Prin urmare, la nivelul cel mai profund problema afirmării de sine se contopeşte cu cea a individului sau a autorealizării, altfel spus, cu o treptată maturizare şi conştientizare a unei personalităţi interioare mai complete sau a plenitudinii psihice.

Ceva mai mult - doar fragmente - din acest capitol aici

26 ianuarie 2015

Ce mai fac cei de la Bethanie?

Momentan anuntã o sesiune de practicã Hara
la centrul Bethanie, Moselle, France, în perioada 6-8 februarie 2015
sustinutã de Francis Dekeyser, preot ortodox, profesor de arte martiale,
mai multe informatii pe site-ul : http://www.adpcot.com/

Detalii despre sesiune aici:
http://s00q.mjt.lu/nl/s00q/sks2h.html

18 ianuarie 2015

Gott ist Atem.
Dumnezeu are mai multe nume
Jahweh...
Allah...Dumnezeu este RESPIRATIE.
Richard Rohr

în volumul Gott has viele Namen (Dumnezeu are mai multe nume)
Mai mult aici

12 ianuarie 2015

O carte fantasticã, un bestseller chiar si dupã 50 de ani de la prima editie.

Dimineata magicienilor...
Introducere în realismul fantastic

Fantasticul este în general definit ca o violare a legilor naturale,
ca apariţie a imposibilului. Pentru noi nu e deloc aşa ceva.
Fantasticul este o manifestare a legilor naturale,
un efect al contactului cu realitatea
când aceasta este percepută direct

şi nu filtrată prin vălul somnului intelectual,
prin obiceiuri, prejudecăţi, conformisme.


Louis Pauwels si Jacques Bergier - DIMINEATA MAGICIENILOR, Editura NEMIRA

Prefata postatã azi aici

9 ianuarie 2015

Mi-a plãcut:
Vlad Mixich:aici
Anca Manolescu:Extremism criminal si extremisc satiric aici
Andrei Plesu - Mesajul de Craciun al Papei Francisc

în DILEMA VECHE de azi, aici:
http://dilemaveche.ro/sectiune/situa-iunea/articol/mesajul-craciun-al-papei-francisc

"...seninatatea interioara, vioiciunea si îndrazneala..."

8 ianuarie 2015

Fiinta umanã nu trebuie sã înceteze niciodatã sã gândeascã.
Este singurul zid de apãrare contra barbariei.


Hannah Arendt

8 ianuarie 2015

O nouã carte de Allan Watts la Editura HERALD:
Intelepciunea nesigurantei


Detalii aici: aici

Fragmente din carte în altã traducere, a d-lui Marian Stan, pe acest site :aici

2 ianuarie 2014

Sanda Pralong: “Sã citesti este cea mai autenticã aventurã
pe care o poti avea vreodatã…


http://blog.libris.ro/

Mare mi-a fost uimirea - si încântarea - sã aflu din interviul la care voiam oricum sã fac trimitere azi
cã printre cãrtile pe care vrea sã le citeascã se aflã si ultima carte a lui
K.G. Durckheim - Calea interioarã. Cotidianul ca exercitiu...

1 ianuarie 2015

LA MULTI ANI !Vã doresc
UN AN NOU FANTASTIC !

Ah! Emoţia sacră a atomului care descoperă în străfundul lui
chipul Universului…


Ce murmur prodigios, dacă am putea să-l auzim,
cel al gemetelor fără număr care au pregătit naşterea noastră,
amestecate cu chemările fără număr care coboară spre noi din viitor.


Pentru o parte infimă, dar reală,
succesul enormei afaceri, al imensei naşteri universale,
se află în mâinile celui mai mic dintre noi.


Pierre Teilhard de Chardin – Etre plus, Ed. du Seuil, pag.81

29 decembrie 2014

O nouã carte de Allan Watts la Editura HERALD:
Viata ca extaz
Natura, bãrbatul, femeia

în trad. d-lui Marian Stan
O carte provocatoare si mereu actuala care reexamineaza locul ocupat de umanitate in lumea naturala - si relatia dintre spirit si trup - in lumina daoismului chinez.
Detalii aici: aici


Vã doresc SÃRBÃTORI FERICITE!

28 decembrie 2014

Din gîndirea genialului Teilhard de Chardin

Odinioară… acum…

A adora, odinioară, însemna a-l prefera pe Dumnezeu lucrurilor, raportându-le la el şi sacrificându-i-le.
A adora, acum: aceasta devine a te consacra trup şi suflet actului creator, asociindu-te cu el pentru a isprăvi Lumea prin efort şi cercetare.

A iubi aproapele, odinioară, însemna a nu-i face rău şi a-i pansa rănile.
Caritatea de acum, fără a înceta să fie compătimitoare, se va consuma (împlini) în viaţa dăruită pentru înaintarea comună.

A fi pur, altădată, însemna în principal a te abţine, a te păzi de murdării.
Castitatea, mâine, se va numi mai ales sublimarea puterilor cărnii (naturii) şi ale oricărei pasiuni.

A fi detaşat, odinioară, însemna a nu te interesa de lucruri şi a-ţi lua doar minimul necesar.
A fi detaşat, va fi din ce în ce mai mult a depăşi succesiv orice adevăr şi orice frumuseţe prin forţa iubirii pe care le-o purtăm.

A fi resemnat, odinioară, putea să însemne acceptarea pasivă a condiţiilor prezente ale Universului.
A  fi resemnat, acum, nu îi va mai fi permis decât luptătorului epuizat din braţele Îngerului.

Se părea, odinioară, că nu există decât două atitudini geometric posibile pentru om: a iubi Cerul, sau a iubi Pământul.
Iată că în spaţiul cel nou, o a treia cale se descoperă:
a merge la Cer traversând Pământul.

Pierre Teilhard de Chardin – Etre plus,
Ed. du Seuil, pag.105

24 decembrie 2014

Unii spun:
"Sã asteptãm cu rãbdare ca Christos sã revinã."
Altii:
"Sã terminãm mai degrabã de construit Pãmântul."
Si cei din al treilea grup gândesc:
"Pentru a grãbi Parusia,
sã terminãm de fãcut Omul pe Pãmânt."

Pierre Teilhard de Chardin - Etre plus, Editions du Seuil, pag.148

11 decembrie 2014Frederic Lenoir
Mesajul meu existenţial destinat copiilor


Filosof şi scriitor, Frederic Lenoir se confruntă cu un nou exerciţiu: o poveste iniţiatică pentru mici şi mari care abordează chestiunile esenţiale ale vieţii.
E vorba de cartea Coeur de cristal (Inimă de cristal), Ed. Robert Lafont.

Tocmai aţi semnat o poveste iniţiatică, Coeur de cristal, pe care aţi dedicat-o „celor care au o inimă de copil”. De unde v-a venit această idee?

Voiam să transmit o înţelepciune pedagogică pentru ca copiii (şi adulţii care şi-au păstrat sufletul de copil) să poată aborda chestiuni esenţiale despre care nu li se va vorbi niciodată la şcoală. Pentru ca ei să înveţe să progreseze în viaţă cu încredere. M-am servit de miraculos pentru a strecura un mesaj existenţial simplu şi profund în acelaşi timp.

Cum aţi rezuma acest mesaj?
Abordez mai multe teme importante. Ceea ce serveşte de fir roşu istoriei prinţului care şi-a închis inima, după decesul mamei sale la naşterea sa, este că în faţa dificultăţilor vieţii, şi în mai ales în faţa pierderii unui apropiat, se întâmplă adeseori să ne „blindăm”, pentru a nu mai retrăi o astfel de durere. Or, putem utiliza acest silex al durerii care ne sfâşie inima şi pentru a o deschide mai mult. Eu am constatat că iubim şi mai intens atunci când durerea ne-a săpat şi ne-a mărit inima.

V-aţi pierdut speranţa pentru umanitate sau credeţi că mai avem o şansă să ieşim la liman?

Vom avea poate o şansă datorită unei mai bune educaţii. Dacă copiii nu învaţă numai să devină tehnicieni sau consumatori, ci fiinţe umane înfloritoare şi responsabile. Ar trebui să se înveţe fundamentele filosofiei şi psihologiei încă de la grădiniţă. De unde grija mea de a transmite pentru cât mai mulţi un mesaj care iluminează viaţa.

Dialog  propus de Marc de Smedt.
Revista CLES, dec. 2014- ian. 2015, pag. 95

Aici o secventã video în care Frederic Lenoir îsi prezintã cartea si citeste câteva pagini din ea:

https://www.youtube.com/watch?v=MxOozHovADs


Iar aici se aflã cartea pe AMAZON cu câteva comentarii- pozitive:
http://www.amazon.fr/Coeur-cristal-Fr%C3%A9d%C3%A9ric-LENOIR/dp/2221145844


O poveste plinã de întelepciune strãveche, dar si foarte actualã.
Ce bine ar fi dacã s-ar gãsi o editurã care sã o traducã în româneste...

Si dacã tot sunt la capitolul "dorinte" ... as sugera si L' Ame du monde de acelasi.

La o cãutare pe Google aflu cã la Editura SAPIENTIA Iasi s-a tradus cartea lui Frederic Lenoir
ÎNSÃNÃTOSIREA LUMII. Detalii aici

Deocamdatã s-a tradus în româneste MIC TRATAT DE VIATÃ INTERIOARÃ
Fragmente pe site aici

9 decembrie 2014

Guvernul care „nu măreşte taxele”…

Începând cu 1 ianuarie 2014 guvernul actual a făcut o simplă mişcare în Codul fiscal, mutând o activitate de la un capitol la alt capitol. E vorba de veniturile din cedarea folosinţei bunurilor - mai exact venituri din închirieri şi venituri din arendă – care se nu se mai găsesc reglementate la capitolul III, ci la capitolul II.

Drept urmare a acestei mişcări „simple” a apărut o nouă taxă de plãtit, împovãrãtoare mai ales pentru cei cu venituri modeste şi cinstite (declarate).

Adică de unde până la acea dată contribuabilul plătea doar cota de 16% impozit pe veniturile din chirii (după deducerea unei cote de 25% de cheltuieli deductibile), de la 1 ianuarie 2014 contribuabilul plăteşte şi o cotă de 5.5 % din aceeaşi bază de calcul, ajungându-se astfel la o taxă de 21.5%. Acest 5.5% înseamnã contributia de asigurãri sociale de sãnãtate, prescurtat CASS. Nu s-a introdus nici o taxă nouă, nu-i aşa? S-a făcut o modificare mai subtilă, s-a extins baza de calcul etc etc.

La fel pentru veniturile din arendă, doar că această cotă de 5.5% se plăteşte la sursă de către arendaş, bineînţeles în contul arendatorului şi din veniturile datorate lui.

Dar e şi mai interesant să vedem spiritul în care s-a făcut această modificare legislativă de către un guvern aşa-zis „social democrat”, care loveşte tocmai în cei pe care ar trebui să-i protejeze.

Acea cotă de 5.5% este plafonată atât în jos, cât şi în sus.

Mai exact: contribuţia lunară de 5.5% nu poate fi mai mică de 5.5% din sal. minim pe economie pe luna respectivă dacă acesta e singurul venit al contribuabilului pt. care i se calculează cota de 5.5%.  

Cine intră aici? Cei fără salarii sau pensii, cei cu pensii mici, sub plafonul de 740 RON.
Şi cu „vile mici” de închiriat: o garsonieră, un apartament, pentru care nu pot încasa o chirie prea mare, peste 250 EUR  - dacă faceţi calculele.

Sal. minim pe ec. în 2014 este 800 RON în primele 6 luni ale lui 2014, si apoi 900 RON în ultimele 6 luni. Deci CASS minim ar fi 800*0.055= 44 RON/luna pt. lunile 01-06, respectiv 900*0.055= 49.5 RON/lunar pt. lunile 07-12.
CASS minim pt. 2014 este 561 RON.

Există şi un plafon maxim. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câstigul salarial mediu brut.

Salariul mediu brut pe ec. pt. 2014 este 2298 RON. Deci plafonul maxim de reţinere a CASS din închiriere este 2298*5, adicã 11490 RON, deci CASS maxim din închiriere este: 2298*5*0.055 adică 632 RON lunar.

Exemple:

1 Un pensionar cu o pensie de 700 RON şi un venit din închiriere de 500 Ron va plăti CASS pt. venit din închiriere nu 247 RON cât ar însemna 5.5% din venitul din închiere, ci 561 RON, plafonul minim.

2 Un pensionar cu o pensie mai mare, de ex. de 1000 RON şi cu acelasi un venit din închiriere de 500 RON va plăti CASS pt. venit din închiriere 500* 0.75*0.055*12 adică  247 RON

3. Un contribuabil "mai baban" cu mai multe case/vile de închiriat, care are un venit din închiriere de peste 12767 RON – asta ar însemna o chirie lunară totalã de 2830 EUR care poate rezulta din mai multe contracte de închiriere, maxim 5– nu plăteşte CASS mai mult de 632 RON lunar.
Un contribuabil "mai baban" este asadar protejat de aceastã fiscalitate abuzivã.

Ca sã nu mai spun cã deciziile de impunere emise de ANAF nu sunt complete, nu contin CASS.
Afli doar dacã insisti la inspectorul financiar pentru cã esti interesat sã-ti plãtesti taxele la zi ca sã nu prinzi aglomeratie la ghiseu sau sã fii pasibil de penalitãti.
Si în plus este incorect calculul impozitului anticipat:
CASS este deductibilã din baza de impozitare, drept urmare impozitul corect este mai mic.
Dar nu ai cu cine sã vorbesti!

Temei legal: OUG nr. 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru îndeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internaţionale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în M.O. nr. 593 / 20.09.2013

„Angajamentele convenite cu organismele internaţionale”…
dacă nu avem nici o idee creatoare care să aducă venituri la buget,
dacă nu ştim decât să luăm dintr-o parte si sã punem în alta,
sã luãm de la cei care nu ştiu şi nu pot să protesteze,
de la cei care au încredere într-un guvern social-democrat
care sustine cã îi protejează.


Oare pânã când acest premier si guvernul lui ne cred prosti?

4 decembrie 2014

Mi-a plãcut:
"Nu sunt o mamã ca la carte!"
Am citit aici: AICI
dar si
"O întâmplare veche cu Iohannis care aratã ce fel de presedinte vom avea"
...mai ales ultimul paragraf...
de aici AICI

3 decembrie 2014

Conferintã pentru pãrinti
7 decembrie, Bucuresti
organizatã de Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT):
Fii BINE CU TINE
si
COPILUL TÃU VA FI BINE CU EL

Detalii aici

Si câteva POVESTI pentru oameni mari si mici:

Fragmente din ELEGANTA ARICIULUI aici
Fragment din Minunata cãlãtorie a lui Nils Holgersson prin Suedia aici

3 decembrie 2014

Din peisajul actual al vieţii…


A-TI CERE SCUZE FÃRÃ SÃ DAI SOCOTEALÃ, a vrea să te împaci cu toată lumea după ce,
deşi ai uzat de tot arsenalul Răului
(minciună, dezinformare, abuz, sfidare, comportament de gaşcă),
ai eşuat în bătălia de a  îngenunchea un popor,
este o altă DEGHIZARE a Răului.

Acum se speculează IERTAREA… mai ales când ştii că ai de a face cu un popor „iertător”.

Este ca şi cum ne-ar propune un joc pe care îl vedem adesea în viaţa de zi cu zi a acestui popor iertător: „Hai să ne facem că nu a fost nimic. Hai să uităm. Sã fie ca înainte. Şi să mergem mai departe.” îi spune victimei abuzatorul. Oricât de ciudat pare, acest joc – valabil la vârsta copilăriei - este acceptat pe scară largă la noi şi este expresia unui mediu lipsit de maturitate, propice abuzurilor.

Pentru că numele acestui JOC care evită asumarea reală a faptelor
nu înseamnă PĂRERE DE RĂU SINCERĂ
care să invoce IERTAREA din partea celuilalt.

Ci numele acestui JOC care ni se propune este MUŞAMALIZAREA.

Hai să uităm că v-am minţit în toate felurile în faţă…pentru că v-am luat de proşti…
Hai să uităm că am sfidat orice luare de poziţie a societăţii civile… şi nu mi-a păsat de nimic de ce ziceţi voi.

Hai să uităm că m-am comportat grobian şi că am împroşcat cu noroi în oameni care nu meritau aşa ceva.

Hai să uităm că am vrut - si era cât pe ce - să vă nenorocesc…. dacă tot nu am reuşit s-o fac…

Problema iertãrii se pune când e vorba de greseli, nu de mod de a fi abuziv.

Prin tolerarea de cãtre societatea civilã a abuzurilor au prins curaj TICÃLOSII.

Dovada unui regret autentic al unui om onest ar fi asumarea reală a faptelor
şi retragerea cât mai departe din faţa ochilor noştri.
Şi aşteptarea ca LEGEA să-şi spună în sfârşit cuvântul.

Trebuie ca principiul „Nimeni nu este mai presus de lege”
să devină practică efectivă şi în societatea noastră.

Trebuie să avem un reper şi acest reper este legea.

Dacã demnitate si onoare nu existã...


30 noiembrie 2014

De Ziua românilor de pretutindeni


"Dupa ani de dezamagiri si nereusite, le spun astazi romanilor de pretutindeni ca vom cladi impreuna acel loc in care ne vom bucura sa traim, nu din care vom fi tentati sa plecam. Oricat de greu ar fi, oricat de mult timp ar lua si mai ales oricate sacrificii ar cere, vom intari in societatea romaneasca ceea ce este de asezat, cu viziune, cu calm si rabdare: legea, increderea in institutii, valorile democratice, traditiile, toleranta si respectul pentru munca si carte."

Klaus Iohannis, presedintele ales al României,
în mesajul ocazionat de Ziua românilor de pretutindeni

Întreg mesajul aici: http://www.hotnews.ro

29 noiembrie 2014

Un text care prezintã foarte limpede legãtura dintre boalã si evolutia personalã.
Scopul vietii este dezvoltarea personalã, spune si M. Scott Peck.
Şi este uluitor cât de puţin le pasă majorităţii oamenilor de singura temă importantă a vieţii lor, spun autorii acestei cãrti.


Ruediger Dahlke

Un fragment dintr-o carte remarcabilã
Thorwald Dethleffsen si Ruediger Dahlke
Puterea vindecătoare a bolii

Importanţa şi semnificaţia simptomelor bolii
Editura Adevãr Divin.

Eul nostru ne îmbolnăveşte, Sinele este sănătos.
Calea însănătoşirii este calea de la eu la Sine, din închisoare la libertate, de la polaritate la Unitate.

...

Procesul de răzbatere prin propria orbire este numit în ziua de azi psihoterapie.

AICI

29 noiembrie 2014

Despre violenta în familie
un articol din reviste DILEMA aici
http://dilemaveche.ro/
si un site foarte util aici:
http://violenta.decatorevista.ro/
Singuratatea, rusinea si frica sînt unele dintre cele mai puternice si mai ascunse motive care nu te lasa sa vezi vreo iesire din cercul violentei. Asa cum cele mai dese întrebari pe care le pun oamenii care nu au experimentat niciodata o astfel de situatie sînt: „De ce nu pleaca?“ si „De ce nu cere ajutorul?“

26 noiembrie 2014
Un fragment din volumul
ELEGANTA ARICIULUI de Muriel Barbery
aici

16 noiembrie 2014

Si INCREDIBILUL s-a produs !!!
Avem un Presedinte!Eu sunt un candidat diferit şi aşa m-am poziţionat de la bun început: vreau să fac altfel de politică si am pur şi simplu un alt tip de discurs. Dacă lumea s-a obişnuit cu un anumit fel de a vorbi, poate mai spumos, mai alert, nu înseamnă că trebuie să fim toţi la fel. Eu vin cu discursul care mă caracterizează pe mine, care se suprapune peste felul meu de a fi, peste modul în care înţeleg eu statura şi prestanţa unei persoane publice. Este un fel de a fi mai cum­pănit, mai chibzuit şi, cred eu, mai responsabil si mai implicat. Consider că avem suficient divertisment şi că politicienii sunt datori să aducă în spaţiul public altceva. Acesta este felul în care fac eu politică şi pe care vreau să îl propun românilor. Vreau să fiu ales Preşedinte al României fiindcă eu cred că această ţară merită respect, proiecte duse la capăt, si nu doar povestite la televizor, practici oneste — pe scurt, o nouă etică.

Niciodată nu am încăput în vreun rol: nu am fost un actor ales fiindcă aş fi corespuns unei imagini create de media sau de altcineva. Şi, da, este ceva deosebit în această campanie: eu, discursul pe care îl adopt şi modelul de ţară pe care îl propun eu — o Românie a lucrului bine făcut. Misiunea mea, ca Preşedinte al României, va fi aceea de a construi, împreună cu românii, o ţară a lucrurilor făcute cum trebuie. Iar aşa ceva nu se întâmplă practicând injuria, jocul abil de culise şi prefăcătoria lozincardă. Se întâmplă doar dacă muncim împreună, ne spri-jinim unii pe alţii şi avem toată încrederea că se poate. Şi se poate!

Klaus Iohannis - PAS CU PAS, Editura Curtea Veche, 2014

Mai multe fragmente aici

"Neamtul care tace" are foarte, foarte multe de spus.
Dar mai ales are o viziune coerentã, diferitã, constructivã, realizabilã... pas cu pas.

Existã sperantã pentru România cu asa un Presedinte.

Cititi cartea si veti vedea.

5 noiembrie 2014

...mintea omenească este foarte sofisticată
când vine vorba de instrumente de tipul

„caută şi vei găsi"
.
Am fost concepuţi astfel, încât să ne putem concentra pe deplin asupra a ceea ce ne propunem. Dacă vreau să descopăr culoarea roşu în lume, o voi găsi pretutindeni. Poate o voi sesiza mai rar la început, dar cu cât mă voi concentra mai mult asupra acestei sarcini, cu atât am mai multe şanse de a o identifica pretutindeni.


Dr. Jill Bolte Taylor - REVELATII DESPRE CREIER, Editura CURTEA VECHE

Mai mult aici

26 octombrie 2014

Câte ceva despre arta A I K I D O

Fragment extras din volumul:

Dan Corneliu Ionescu - Enciclopedia AIKIDO, vol.1 ARTA,
Editura MIX

O persoană care nu este dominată de „Ego"
este deschisă, flexibilă, suplă,  fluidă
şi dinamică în trup, minte şi spirit.
Fiind fără Ego, ea are libertatea de a se identifica
cu toate lucrurile şi cu toţi oamenii,
privindu-i nu dintr-o perspectivă proprie,
ci dintr-o perspectivă neutră.

AICI

14 octombrie 2014

Update la A ATINGE SUFLETUL PRIN CORP aici
Ultima completarea fãcutã la orele 21.

12 octombrie 2014

Update la A ATINGE SUFLETUL PRIN CORP aici

7 octombrie 2014

Semnalez un articol pe CONTRIBUTORS despre EDUCATIA din România,
scris de cineva care VEDE în profunzime,
atât cauzele din urmã, situatia din prezent, cât si consecintele viitoare.
E cineva care ne "deranjeazã" linistea... în care nimic nu se misca.
Subscriu si la concluzia finala: Am avea nevoie, ca natie, de o terapie nationalã.
Nimeni nu ar trebui sã se simtã jignit de aceastã afirmatie.
Cu rare exceptii, toti ne aflãm în situatia aceasta. Se vede si dupã cum votãm.
Doar cã unii "s-au prins" cum stau lucrurile si vor sã atragã atentia si celorlalti.
Asumându-si riscul de a deranja...
In alt fel a spus-o si psihanalistul Vasile Dem. Zamfirescu: noi, românii, am avea nevoie de un Minister al Stimei de Sine. (vol. Nevroza balcanicã). Cei 50 de ani de beznã si dictaturã se resimt. Mai ales se resimte lipsa de informatie privitoare la fiinta umanã, la dimensiunea profundã a ei.
Motivele care sugereazã nevoia unei terapii nationale sunt în fond exact cele 3 "simptome" despre care vorbeste K.G. Durckheim: lipsa calmului, a curajului de a trãi si a bucuriei de a trãi.


"Până la urmă, reformarea şcolii ţine de inteligenţa emoţională a noastră, a tuturor... Cred totuşi că nu există soluţii algoritmice salvatoare pentru nişte oameni care încă îşi iubesc atât de prost copiii. Care deşi le oferă totul, desavârşesc un gol din ce în ce mai mare pe dinauntru. Asta face condiţionarea: transmite copilului că poate fi iubit doar dacă merita – adică dacă prestează pentru satisfacţia îngrijitorului sau profesorului lui.
Totuşi am un optimism dobândit prin exerciţiu personal: ştiu că am reuşit să fac cele mai spectaculoase transformari în viaţa mea – uneori chiar şi peste noapte – după ce am avut curajul să privesc în faţă adevarul şi să mă las cutremurată lucid de dimensiunea dezastrului. Pe urmă, lucrurile vin de la sine: s-ar putea să constatăm că nici nu e nevoie de mari reforme.
Ce-ar fi, deci, pentru moment să nu ne mai gândim deloc la ce trebuie să facem, ci mai ales la ce ar trebui sa fim ? Nu ştiu cât de aberant e conceptul unei terapii naţionale, dar mie de asta mi se pare ca avem nevoie mai întâi."

Oana Moraru  - Planul National de Corupere a Caracterelor,

Articolul poate fi citit integral - si meritã din plin: musteste de adevãruri esentiale- pe platforma CONTRIBUTORS aici:
http://www.contributors.ro/administratie/planul-national-de-corupere-a-caracterelor/?cfcc

Oare de ce astfel de oameni competenti
care VÃD lucrurile în profunzime si cu bãtaie lungã
si cãrora LE PASÃ de ceea ce se întâmplã în societate
NU sunt cooptati în Ministerul Educatiei?

6 octombrie 2014

A apãrut minunea asteptatã,
Calea interioarã. Cotidianul ca exercitiu
de K.G. Durckheim
AICI
...carte recomandatã de DILEMA VECHE...

...si de mine...

5 octombrie 2014

A atinge sufletul prin corp


Wolfram Helke


Călătoria omului în interiorul corpului său
este adevăratul sens
al prezenţei lui pe pământ.


Wolfram Helke – Toucher l’âme par le corps.
La Leibtherapie selon K.G. Dürckheim
,
pag. 317


PREFATA cãrtii este tradusã deja aici

27 septembrie 2014

Semnalez un articol interesant scris de ANCA MANOLESCU
apropo de "Mândri cã suntem români!"
pe CONTRIBUTORS aici

Societatile liberale fac deosebire între diferitele dimensiuni ale unei persoane. Le judeca pe fiecare în contextul lor, în aria lor de valabilitate, în calitatea lor proprie. Doar totalitarismele cauta sa distruga structura multidimensionala a persoanei. Doar ele fac din persoana un bloc anonim, o unitate amorfa care poate primi orice culoare decide partidul unic.

20 septembrie 2014

Un fragment din prima carte tradusã în româneste
din cãrtile lui Anne Ancelin Schutzenberger
la Editura TREI:
PSIHOGENEALOGIA. Vindecarea rãnilor familiale si regãsirea de sine

Psihogenealogia deschide posibilităţi pentru ca:
să păstrăm loialităţile care ne convin;
să scoatem la iveală tot ceea ce a putut fi vesel, onorabil, agreabil şi liniştit;
să lăsăm deoparte povara erorilor, a suferinţelor, a rănilor şi a „păcatelor" din trecut;
să acceptăm că pot exista şi lucruri rele, ruşinoase şi nespuse, drame nerezolvate în familia noastră, pierderi cu neputinţă de a fi admise („morţi violente" şi „maladii")
şi să luăm toate acestea în considerare distanţându-ne,
ca să ne trăim, în sfârşit, propria viaţă.Mai mult aici

17 septembrie 2014

Relatiile dintre copii si pãrinti încep prin conectarea pãrintelui cu sine -
Gaspar Gyorgy, psihoterapeut


...ceea ce poate face un adult pentru a deveni un parinte mai bun
este sa se focuseze pe cunoasterea si dezvoltarea sinelui interior,
si nu sa caute obsesiv strategii de modificarea a comportamentelor copilului...

într-un articol care poate fi citit integral pe site-ul Editurii Herald aici
articol prilejuit de traducerea în româneste a cãrtilor lui Daniel Siegel.
Tot acolo detalii despre lansarea de astãzi - orele 19:30 Libraria Bastilia, Piata Romana.
Si despre evenimentul venirii în România în 27 septembrie a acestui autor si psihoterapeut.


15 septembrie 2014

Eveniment EDITURA HERALD - Lansare de carte din colectia PARENTING
- lansarea oficiala a cartilor semnate de Dr. Daniel Siegel -
Mai multe detalii aici:
http://www.edituraherald.ro/

Pe de altã parte:

Semnalez un articol foarte interesant despre o problemã arzãtoare de citit:
Domnul si Doamna Dumnezeu la scoalã
Autor: Oana Moraru – fondator si manager al scolii Helikon
(unul dintre proiectele de alternativa educationala privatã )

pe CONTRIBUTORS aici

Copilul meu poate citi despre convingerile si practicile multor religii pe pamânt, însa întâlnirea lui cu Dumnezeu este o chestiune de intimitate si sarbatoare personala, irepetabila de la un individ la altul si în niciun caz planificata în orar si masurabila de la un test scris la altul. Lucru care se întâmpla acum sistematic în scolile românesti – un loc în care multe abuzuri au loc cu cele mai bune intentii. Dar mai ales pentru ca exista multa ignoranta si confuzie în documentele proiective, iar principiile si valorile sunt în continuare formulate în cel mai lemnos limbaj, fara nicio simtire sau preocupare sincera pentru copil.
...
Am ales sa las Religia în orar, pentru ca stiu despre valoarea terapeutica a povestilor sau a pildelor, despre nevoia copiilor de a-si pune ordine în experiente prin naratiune. Asa cum Fizica ne spune o poveste plauzibila despre traiectoria unui mar, în caderea lui pe pamânt, tot astfel, mai toate religiile lumii se bazeaza pe povesti care încearca sa puna ordine în experientele noastre. Accesul copiilor la dimensiunea mitica, magica sau religioasa a lumii a fost dovedita – în psihanaliza traditionala si moderna – ca esentiala pentru sanatatea mentala a adultului de mai târziu.
...
Aici cred ca se afla sursa eternelor dezbateri despre Religia în ?coli. Noi nu ne-am definit termenii. Predam Religia sau predam despre Religie?

12 septembrie 2014

Walter Riso - Cum sã nu mori din dragoste

A iubi înseamnă a trăi mai mult şi mai bine,
dacă iubirea nu este bolnavă sau denaturată.
În dragostea temeinică nu încape abandonul şi nici martiriul,
iar dacă trebuie să te anulezi sau să te distrugi

pentru ca partenerul tău să fie fericit,
înseamnă că eşti cu persoana greşită.

Pentru a iubi nu trebuie „să mori din dragoste“,
să suferi, să devii şters, să-ţi pierzi orientarea,
să fii una cu cealaltă persoană
sau să-ţi pierzi identitatea :
aceasta se numeşte intoxicaţie emoţională.

Adevărata virtute nu constă în a iubi,
ci în a iubi cum se cade
.

Walter Riso - Cum sã nu mori din dragoste, Editura ALL

Introducerea cãrtii si detalii carte aici

9 septembrie 2014Erich Fromm
Fragment din volumul ARTA DE A FI, Editura TREI
aici
despre Marea Impostură în domeniul ofertelor de spiritualitate

Încrederea în viaţă, în sine însuşi, în ceilalţi trebuie să fie clădită pe stânca dură a realismului; adică, pe capacitatea de a vedea răul acolo unde există, de a vedea înşelătoria, distructivitatea şi egoismul nu numai când sunt evidente, ci şi în numeroasele lor deghizări şi raţionalizări. Într-adevăr, încrederea, iubirea şi speranţa trebuie să meargă împreună cu pasiunea atât de puternică de a vedea realitatea în toată goliciunea ei, încât cineva din afară ar fi înclinat să numească această atitudine „cinism”. Şi  este cinică, atunci când înţelegem prin ea refuzul de a fi duşi de nas de minciunile dulci şi plauzibile care acoperă aproape tot ceea ce este spus şi crezut. Dar acest fel de „cinism” nu este cinism; este o critică fără compromisuri, un refuz de a face jocul unui sistem clădit pe înşelătorie. Meister Eckhart a exprimat acest lucru succint, atunci când a spus despre „cel simplu” (căruia îi predica Isus): „El nu înşală, dar nici nu este înşelat.”

7 septembrie 2014

Semnalez o altã carte bunã:
ERIC BERNE - JOCURILE NOASTRE DE TOATE ZILELE
Psihologia relatiilor umane.

Editura TREI, 2014

Teoria jocurilor psihologice ofera o explicatie nepretuita asupra modului in care oamenii, in mod inconstient si sistematic, esueaza in a coopera, in a-si satisface nevoile autentice, in a obtine relatii implinite, desi isi doresc foarte mult contrariul si se straduiesc din toate puterile. Berne ajuta cititorul sa isi descopere propria responsabilitate pentru nefericirea personala si sa intrevada noi optiuni, mai sanatoase si mai eficiente decat cele pe care le repeta in nestire, deseori ca o mostenire de familie cu un deznodamant frustrant, trist, iar uneori chiar tragic.

Teoria jocurilor psihologice fascineaza pe oricine este preocupat sa se inteleaga pe sine si sa-i cunoasca mai bine pe ceilalti, pentru ca este imposibil sa nu te regasesti intr-unul dintre rolurile de victima, persecutor sau salvator. Cartea cuprinde raspunsuri la urmatoarele intrebari: de ce nu pot sa ma inteleg cu cei apropiati; de ce partenerul de dialog nu e in stare sa-si tina vorba; de ce nu putem comunica, desi ne iubim; de ce sfarsesc toate relatiile mele la fel etc.


Mai multe detalii pe site-ul editurii TREI aici

Un pret mai bun pe ELEFANT aici:
http://www.elefant.ro/

4 septembrie 2014

Semnalare de carte foarte interesantã:
Anne Ancelin Schutzenberger
Psihogenealogia. Vindecarea rãnilor familiale si regãsirea de sine


Publicata la Editura TREI, martie 2014.

Reasumarea istoriei personale si familiale, înscrierea mai corecta într-o descendenta sau într-o legenda si punerea în ordine a „santierului" lasat de stramosii nostri: acesta este obiectul psihogenealogiei clinice.
Psihogenealogia ne ofera posibilitatea sa ne pastram loialitatile familiale care ne convin; sa scoatem la iveala tot ceea ce a fost vesel, onorabil, agreabil si linistit în familia noastra; sa lasam deoparte povara erorilor, a suferintelor, a ranilor si a „pacatelor" din trecut; sa acceptam ca în familia noastra pot exista si lucruri rele, rusinoase si nespuse, drame nerezolvate, pierderi pe care nu le putem admite si sa ne putem distanta astfel, ca sa ne traim, în sfârsit, propria viata.

Detalii carte pe ELEFANT.ro aici:
http://www.elefant.ro/carti/lecturi-motivationale/psihologie-consiliere/psihogenealogia-vindecarea-ranilor-familiale-si%C2%A0regasirea-de-sine-220876.html

Si atentie ca azi de la orele 20 începe Noaptea devoratorilor de carte pe ELEFANT.

24 august 2014

K.G. Durckheim: Experienta Transcendentei

Epoca noastră este pe cale să descopere această lege fundamentală:

ceea ce este necesar
sunt mai puţin actele specific religioase
cât o stare de suflet,
o dispoziţie de spirit
care sã facã din om un cineva
pe care „prezenţa lui Dumnezeu” sã nu-l părăseascã niciodată.


Karlfried Graf Durckheim – L'expérience de la Transcendance, Ed. Albin Michel, pag 174 

Am tradus deja mai mult azi aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.ro/2014/08/experienta-transcendentei.html


sau pur si simplu aici pe site aici

Iatã de ce este Durchkeim E S E N T I A L...

În asteptarea zilei în care Editura HERALD se va "milostivi" :) sã publice cartea lui K.G. Durckheim
Calea interioarã. Cotodianul ca exercitiu.

10 august 2014

Misterul în inima creativitãtii
si
Imaginatia la lucru

Douã noi fragmente traduse din cartea Juliei Cameron, CALEA ARTISTULUI aici

31 iulie 2014

Fragmente dintr-o altã carte aflatã în pregãtire la Editura HERALD,
Alan Watts - Duh si contemplatie

O carte despre necesitatea experientei mistice în religie


În acelaşi timp, este din ce în ce mai puţin plauzibil să-l concepem pe Dumnezeu ca pe un monarh transcendent după modelul faraonilor şi despoţilor, făcând din el un chip cioplit. Însă dispariţia acestui idol nu înseamnă câtuşi de puţin că singura alternativă ce ne-a mai rămas este umanismul insipid sugerat de teologia ”morţii lui Dumnezeu” şi a ”creştinismului nereligios” (în original: religionless Christianity). Poate că Dumnezeul experienţei mistice nu este autocratul precis definit, debordând de fervoare etică, îndrăgit peste măsură de autocraţii tuturor religiilor; nefiind un concept, ci o experienţă - una pe cât de intensă, pe-atât de inefabilă - acest Dumnezeu nu violentează conştiinţa intelectuală, imaginaţia estetică sau intuiţia religioasă. Un creştinism care nu este funciarmente mistic se va transforma, mai devreme sau mai târziu, într-o ideologie politică sau într-un fundamentalism imbecil, ceea ce se şi întâmplă deja. Este interesant de observat că, în lipsa elementului mistic, ambele tendinţe se întorc la Biblie, făcând din ea principala lor sursă de inspiraţie –iar idolatria biblică este una dintre cele mai deprimante şi sterile fixaţii ale sufletului religios.


Text primit prin bunãvointa traducãtorului aici

23 iulie 2014

Semnalez un articol interesant,
obiectiv despre situatia economicã din România
de citit pe CONTRIBUTORS:

STEFAN LIICEANU
Nu va faceti griji, domnu’ Presedinte, Tara asta se descurcã.” Oare?


http://www.contributors.ro/economie/%E2%80%9Enu-va-face%C8%9Bi-griji-domnu-pre%C8%99edinte-%C8%9Bara-asta-se-descurca-%E2%80%9D-oare/

20 iulie 2014Peter Birkhauser - PUER


Simt o putere în mine, care nu este acelaşi lucru cu ego-ul meu conştient. Ea m-a forţat să adopt o cale destul de străină de atitudinea mea conştientă, o cale care contrazicea total voinţa mea şi tot ceea ce consideram ca important. Înainte de a fi în măsură să mă supun acestei puteri, a trebuit ca mai întâi să fiu zdrobit şi aproape distrus. De multe ori am simţit regretul că acest proces a necesitat atât de mult timp, dar acum, privind în urmă peste miile de vise şi sacrificiile unei îndelungi dezvoltări, pot vedea cât de valoroasă a fost experienţa aceasta.

Această putere misterioasă are propria sa voinţă şi propriile scopuri. Ştie lucruri pe care nici o fiinţă umană nu le-ar putea şti. Aşa că sunt sigur că nu greşesc dacă îi dau numele de Dumnezeu. Ea este, după toate acestea mai mare decât orice facultate umanã. Este ceea ce îi atribuim lui Dumnezeu:  a cunoaşte viitorul, sau a şti ce ar trebui să facă o persoană în deceniile următoare.

Peter Birkhauser (într-o conversatie cu Dean Franz, 1975)

Cum comenteazã C.G. Jung si Marie-Louise von Franz picturile lui Peter Birkhauser,

aici (în lucru)

18 iulie 2014


Richard David Precht

Despre cum ar arãta scoala viitorului

Fără motivaţie, nimic nu este posibil.
Schopenhauer spunea:”Puteţi face tot ce vreţi, dar nu puteţi decide să doriţi”.
Elevii de astăzi nu mai au dorinţă.
Şcoala viitorului trebuie, înainte de toate,
să le reaprindă adeziunea,
şi chiar entuziasmul lor.

Un fragment tradus dintr-un dialog cu Patrice van Eersel (revista CLES)
aici

13 iulie 2014

Lumina iese din întuneric


Linxul
Marie-Louise von Franz comentând picturile lui Peter Birkhauser aici

3 iulie 2014


Naissance au ciel de Rachel Goettmann,
cofondatoarea centrului spiritual BETHANIE, GORZE, France

Detalii aici
Si un omagiu de Ted Nottingham(en anglais)

26 iunei 2014
update


22 iunie 2014

Una din cele mai mari bariere
în a accepta

generozitatea lui Dumnezeu

este aceea de a avea o notiune limitatã
în privinta a ceea ce suntem în realitate capabili de realizãm.


Julia Cameron - CALEA ARTISTULUI

Sã regãsim sentimentul posibilului
AICI

12 iunie 2014

Pentru o mai bunã cunoastere a Centrului de întâlniri spirituale BETHANIE, France,
centru fondat de Pãrintele Alphonse si Rachel Goettmann,
actualmente coordonat de Pãrintele Pascal Sauvage.
se poate citi rezultatul unui sondaj efectuat de BETHANIE
aici

Câteva exemple din sondaj:

Ce este Bethanie?
Un centru spiritual care primeste si însoteste orice persoanã în cãutare de sens si orice cãutãtor dupã Dumnezeu
pentru timpi de salvare, de învãtãturã, de exercitiu si de rugãciune.

Ce asteptati de la Bethanie?
Trebuie ca Bethanie sã rãmânã un centru spiritual cu o puternicã radiatie datoritã personalitãtilor invitate si mai ales un centru de meditatie potrivit intuitiei lui Graf Durckheim. Oamenii au nevoie sã îînvete sã se roage, trecând prin relaxare.

21 mai 2014Marie-Louise von Franz

Istoria eroului constituie o necesitate vitală
în condiţii de viaţă dificilă

Şi tot de aceea un „erou rău”, un tiran,
poate atunci să se impună …


Mai mult aici


Site Marie Louise von Franz aici

Din fericire pentru noi Editura HERALD o traduce în româneşte…
O primã carte este deja gata. Detalii aici


Aforismul zilei se arhiveazã aici

21 mai 2014

Update la 25 aprilie 2014
Am primit linkul pentru cartea
Pâine pentru drum; autor Henri J.M.Nouwen
pe ELEFANT aici:
http://www.elefant.ro/carti/religie-spiritualitate/spiritualitate/paine-pentru-drum-un-jurnal-de-intelepciune-si-credinta-222221.html
„Avand o predilectie pentru ceea ce este vulnerabil, in suferinta, frant ori cazut – atat in natura umana, cat si in lumea noastra –, Nouwen reuseste sa-si ajute cititorii sa descopere ca in orice durere este ascunsa o bucurie, ca extraordinarul dupa care tanjesc ei este continut de cele mai multe ori de obisnuit, ca in rutina si monotonia existentei sunt ascunse frumuseti nebanuite. A avut aptitudinea de a recunoaste setea spirituala a timpului sau si de a-i raspunde intr-un mod relevant. Uimitoare este actualitatea mesajului sau, oferind la fiecare (re)citire noi valente si semnificatii.“ - Abel Dragomir

18 mai 2014


Multã lume a auzit deja de asociatia Alcoolicilor Anonimi, un grup de suport, de intra-ajutorare.
Putini stiu însã istoria dramaticã si totusi providentialã a inventãrii Metodei celor 12 Pasi pentru iesirea din dependentã si a asociatiei Alcoolicii Anonimi.

Am gãsit zilele acestea un articol care prezintã acest "fenomen",
aceastã realizare a STRÃDANIEI UMANE si a interventiei GRATIEI DIVINE.
L-am tradus pentru cã cred cã meritã citit.
Este încurajator.
Este o "experientã a FIINTEI" acolo în expresia lui K. Durckheim.


Din nou iată-l încă o dată în spital, într-o stare de depresie cronică, aproape de nebunie.
„Întunericul terifiant, scria el, a devenit total.”

Absenţa totală de credinţă şi de speranţă l-a adus la acest punct de non-întoarcere în care omul singur nu poate decât să exclame disperat: „Dacă există un dumnezeu, să se arate!


Mai departe
aici

11 mai 2014

Alan Watts - Natura, Bãrbatul, Femeia
- o carte aflatã în pregãtire la Editura HERALD -
Mai mult aici


Multe date sugerează că, în clipa când fiinţele omeneşti au dobândit puterile atenţiei conştiente şi ale gândirii raţionale, aceste instrumente noi le-au fascinat într-o asemenea măsură, încât au uitat tot restul, precum găinile care îşi lipesc, hipnotizate, ciocurile de o linie trasată cu creta. Întreaga noastră sensibilitate s-a identificat cu aceste funcţii parţiale, astfel că am pierdut capacitatea de a percepe natura dinăuntru şi, mai mult, de a simţi că noi înşine şi lumea suntem într-o perfectă unitate.

[...]

            Dacă aşa stau lucrurile, nu trebuie să ne gândim la apetitele şi fricile plantelor şi animalelor numai în termenii conştiinţei noastre egocentrice, pentru care soarta micului eu separat constituie preocuparea de căpătâi, deoarece simţim că el este tot ceea ce suntem. Nu dezvoltarea atenţiei conştiente este problema, ci faptul că am pierdut aptitudinea acelei percepţii mai ample, care ar trebui să fie fundalul atenţiei conştiente şi care ne-ar îngădui să cunoaştem ce este natura din interior. O reminiscenţă a acestei percepţii pierdute se găseşte, probabil, la rădăcinile veşnicei noastre nostalgii după o ”viaţă naturală” şi a mitului referitor la o vârstă de aur, din care am decăzut. Nu există, probabil, niciun motiv de a crede că pentru a redobândi această percepţie pierdută va trebui să sacrificăm conştiinţa individualităţii noastre, căci nu este vreo incompatibilitate între cele două.

Ca remarcã personalã: despre re-dobândirea acestei "perceptii din interior" - ca preocupare esentialã - vorbeste si Karlfried Graf Durckheim în cãrtile lui.

8 mai 2014

Editura HERALD anuntã:
EVENIMENTUL EDITORIAL AL ANULUI 2014
12 mai 2014, lansarea oficiala a cartii Cosmos de Carl Sagan


Detalii aici

http://www.edituraherald.ro/

4 mai 2014


Verena Kast - Umbra din noi. Forta vitalã subversivã
Editura TREI

O carte densã, concisã, clarã, accesibilã, foarte bunã pentru cei interesati de dezvoltare personalã autenticã.

Detalii carte pe site-ul Editurii TREI aici

Daca acceptam însa umbra, aceasta poate avea de cele mai multe ori efecte pozitive, ne îmbogateste si vitalizeaza si confera mai multa autenticitate vietii noastre.


Câteva fragmente din carte postate aici

30 aprilie 2014

Rollo May despre creativitatea inconstientului,
în spetã în... matematicã

De aceea matematicieni şi fizicieni vorbesc despre „eleganţa” unei teorii. Utilitatea este cu totul integrată frumuseţii.
Armonia unei forme interne,
logica intrinsecă a unei teorii,
frumuseţea care ne atinge sensibilitatea,
aceştia sunt factorii care determină emergenţa unei idei.

Rollo May - Curajul de a crea
aici

27 aprilie 2014


Un fragment din cartea lui Andrei Serban, O biografie
(Editura POLIROM)
Prima cãlãtorie în Japonia

aici

25 aprilie 2014

Editura Galaxia Gutenberg anuntã ultimele aparitii:
Pâine pentru drum; autor Henri J.M.Nouwen
Detalii carte pe ELEFANT aici:
http://www.elefant.ro/carti/religie-spiritualitate/spiritualitate/paine-pentru-drum-un-jurnal-de-intelepciune-si-credinta-222221.html
Viata Sfintei RITA; autor Monsenior Luigi de Marchi

Site-ul editurii si librãriei Galaxia Gutenberg aici:
http://www.galaxiagutenberg.ro/

23 aprilie 2014

Thomas Merton - Sinceritatea
Thomas Merton - Nimeni nu este o i
nsulã
(Nul n'est une île
; No man is an Island)

aici

20 aprilie 2014

Hristos a înviat din morti,
cu moartea pe moarte cãlcând,
si celor din morminte viata dãruindu-le!
Sãrbãtori Fericite!
http://www.youtube.com/watch?v=76RrdwElnTU


Thomas Merton - Nimeni nu este o insulã
(Nul n'est une île
; No man is an Island)

Vântul suflă încotro vrea

Dumnezeu, care este peste tot, nu ne părăseşte niciodată.
Cu toate acestea, uneori El pare să fie absent.
Şi dacă nu-L cunoaştem bine nu putem înţelege că
El poate fi mai aproape de noi atunci când este absent
decât atunci când este prezent.
Există două feluri de absenţă a lui Dumnezeu.
Una ne condamnă, cealaltă ne sanctifică.


Mai mult - un pic deocamdatã dar ESENTIAL - aici

Din volumul Thomas Merton - Nul n'est une île

10 aprilie 2014

Semnalez o carte interesantã - pentru cei interesati de subiect:
UN SAVANT EXPLOREAZÃ SPIRITUL
O biografie a lui Emanuel Swedenborg
- concepte cheie ale teologiei sale -

apãrutã în 2014 la editura PRONIA INTERNATIONAL

Detalii carte pe ELEFANT - inclusiv pret bun pe moment - aici:
http://www.elefant.ro/carti/biografii-memorii/biografii/un-savant-exploreaza-spiritul-218561.html

5 aprilie 2014

Fragmente din ultima carte scrisã de Debbie Ford,
CURAJ,
Editura FOR YOU


O războinică neînfricată nu se uită la trecutul,
la tiparele şi la istoria familiei sau la problemele sale,
pentru a hotărî dacă se poate simţi bine în propria-i piele.
Ea priveşte înlăuntrul său, la puterea divină care a creat-o.
Se află aici să prindă puterile necesare pentru a-şi atinge potenţialul
- ceea ce înseamnă că va avea de înfruntat adversităţi.
Va trebui să se elibereze de limitarea gândurilor şi a minţii sale,
care o pot păcăli să creadă că nu e decât o muritoare imperfectă.
Va trebui să fie dispusă să înfrunte conflicte, care-i vor spori puterea,
pe măsură ce continuă să se concentreze asupra viziunii viitorului,
mai degrabă decât a trecutului.
O războinică neînfricată este o femeie care luptă cu curaj împotriva duşmanului universal - necunoaşterea de sine.


aici

Sã fie o simplã COINCIDENTÃ faptul cã
ultima carte a lui Debbie Ford, stiindu-se grav bolnavã, este dedicatã FEMEILOR
cu mesajul de a fi "rãzboinice neînfricate" pentru BINE
si
ultima carte a Arianei Buisset, stiindu-se tot asa grav bolnavã, este dedicatã tot fragilitãtii:
MAI ÎNTÂI FEMEILE SI COPIII ?

16 martie 2014

Librãria online ELEFANT.ro cu tot felul de promotii.
Azi - mai câteva ore - preferinte personale - Happy Wishlist...

http://www.elefant.ro/happy_wishlist

12 martie 2014

O noua carte de Durckheim în româneste - în curând

O veste buna pentru cititorii din România care l-au descoperit pe Durckheim.

În pregatire la Editura HERALD traducerea în româneste a cartii
Der Alltag als Ubung.
Vom Weg zur Verwandlung

Amazon aici


cea care în franceza se numeste
La Voie intérieure.
Le quotidien comme exercice

Amazon: aici

iar în engleza se numeste:
The Way of Transformation.
Daily Life as Spiritual Practice

Amazon aici

În româneste ar suna cam asa:
Pe calea transformarii.
Cotidianul ca exercitiu

dar titlul înca nu e definitivat.

Fragmente din carte traduse au pe acest site aici

Mai multe pe blog aici

9 martie 2014


Rollo May - Descoperirea FIINTEI.
Fundamentele analizei existentiale

Orientarea psihoterapiei existentiale nu-si propune sa arunce peste bord inovatiile tehnice ale lui Freud sau pe cele din alte ramuri ale psihologiei. În schimb, abordarea existentiala îsi propune sa aseze toate aceste descoperiri pe un nou fundament, pe o noua întelegere a fiintei umane.

Despre fiinta, ne-fiinta, refulare, inconstient ... altfel:

aici

13 februarie 2014
Annick de Souzenelle - FEMININUL FIINTEI
Introducerea cãrtii

aici

9 februarie 2014

Un fragment din volumul
Annick de Souzenelle - FEMININUL FIINTEI
Editura Universitãtii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

aici

2 februarie 2014

Marc de Smedt
Fiinţa umană nu s-ar putea mulţumi cu întâmplarea

un eseu din cartea aceea mustind de înţelepciune de care am mai vorbit,
Une journ
ée, une vie,
Ed. Albin Michel
aici

28 ianuarie 2014

Richard ROHR, Richard RISO si Helen PALMER
despre tipologia PATRU
aici
Invitaţia la salvare pe care o primeşte o persoană de tip Patru
este o exhortaţie la a-şi regăsi autenticitatea primordială.
Un PATRU îşi va regăsi naturaleţea pe calea unirii cu Dumnezeu.
Voinţa lui de autenticitate, iubirea pentru copii şi natură
sunt primele indicii ale acestui obiectiv existenţial.
Când ajunge să admită că el trăieşte „în Dumnezeu” şi Dumnezeu „în el”, sufletul lui accede la odihnă şi la ecuanimitatea
la care aspira de atâta timp.


Richard Rohr - L'ENNEAGRAMME. Les 9 visages de l'âme, Editions TREDANIEL


26 ianuarie 2014

O prezentare succintã a conceptului de Eneagramã
adãugatã la postarea existentã aici

22 ianuarie 2014

Michel Henry
Fragmente spicuite din volumul
Eu sunt Adevãrul.
Pentru o filosofie a crestinismului

carte publicatã de Editura DEISIS
aici

17 ianuarie 2014

Michel Henry - A vedea Invizibilul. Despre Kandinsky

Marea revoluţie la care, pe urmele muzicii, 
a fost condusă pictura este aceasta:
în loc de a înfăţişa lumea,
a exprima Viaţa.Un pic mai mult aici

7 ianuarie 2014

FRITHJOF SCHUON
DESPRE UNITATEA TRANSCENDENTĂ A RELIGIILOR,

Capitolul II
LIMITAREA EXOTERISMULUI
aici

22 decembrie 2013

Un film documentar interesant de vizionat,
despre capacitatea naturalã a corpului de a se vindeca
PASTILA SAU PERCEPTIA

http://www.youtube.com/watch?v=ShTQ4eiAkdQ

Dacã ne schimbãm perceptia ne schimbãm fiziologia.

si

Un fragment din cartea aflatã în pregãtire la Editura HERALD
Michael Harner - Calea Samanului

aici
(prin amabilitatea traducãtorului)

15 decembrie 2013Fragmente din cartea
FRITHJOF SCHUON
DESPRE UNITATEA TRANSCENDENTĂ A RELIGIILOR,

Editura HUMANITAS

Cuvânt înainte de André Scrima
si Prefata autorului

aici

14 decembrie 2013

Recomandare de carte frumoasã de Crãciun

Sergio Bambaren - Steaua. O poveste de Crãciun

Editura HUMANITAS, Colectia Cartea de pe noptierã
cu un final surprinzãtor... ce aminteste de Sylvia Browne...

Aceastã carte ar trebui cititã în tihnã copiilor, în preajma Crãciunului, în timp ce afarã ninge, poate, ca-n povesti.

Detalii carte pe site-ul HUMANITAS aici:
http://www.humanitas.ro/humanitas/steaua-o-poveste-de-craciun


"Numai cei care cuteazã sã meargã dincolo de limitele lor
au cum sã descopere cât de departe pot merge cu adevãrat."

3 decembrie 2013

Sã vã spun ce citesc acum, probabil cã am sã vã uimesc...:
Sylvia Browne, un medium american dar si o minte foarte lucidã si dornicã de cunoastere,
autoare carismaticã (cãrtile ei sunt pe lista de bestselleruri ale New York Times)
a trecut dincolo zilele trecute, la 77 de ani.
A învãtat din propria viatã, din propriile greseli, asa cum ne povesteste în cãrtile ei.

Douã cãrti traduse si publicate de Editura ADEVÃR DIVIN:
O CÃLÃTORIE ÎN LUMEA DE DINCOLO SI ÎNAPOI
VIATA ÎN LUMEA DE DINCOLO
Ambele în traducerea lui Cristian Hanu.

Dacã citim science-fiction de ce nu am citi si cãrtile scrise de ea
în ideea de a ne lãrgi orizontul de cunoastere,
luînd cunostintã de o REPREZENTARE, zic eu,
asa cum existã si alte reprezentãri în mintea oamenilor despre lumea de dincolo,
adicã cea de foarte aproape de noi, dar despre care nu putem avea decât reprezentãri.

Mi se pare cea mai evoluatã reprezentare în acest sens din câte am citit, rãspunzând la o multime de întrebãri ridicate de problemele acestei vieti.

Dar ceea ce mi se pare demn de subliniat mai ales este mesajul constructiv, pozitiv la întâlnirea cu NEGATIVITATEA VIETII din cãrtile ei:
rostul întâlnirii cu negativitatea vietii este transcenderea ei,
nu resemnarea în postura de martiri
.

Si mai trebuie sã vã spun cã aceastã autoare este mentionatã pe larg în cartea Profesorului Dumitru Constantin Dulcan,
MINTEA DE DINCOLO,
pp 133-153, într-un subcapitol special, intitulat:
Realitate sau fantezie?
Fenomenul Sylvia Browne.

Cãrtile Sylviei Browne pot fi o bunã lecturã de vacanta de sãrbãtori: captivante, interesante, instructive, constructive...

Mai multe detalii despre cãrti, cuprinsul si frgamente din cãrti pe site-ul editurii:

http://www.adevardivin.ro/?detalii&idOb=3958
http://www.adevardivin.ro/?detalii&idOb=3959

28 noiembrie 2013

Recomandare de carte tare si foarte bunã...
apropo si de integrarea Umbrei
:

Thorwald Dethlefsen si Ruediger Dahlke

Puterea vindecãtoare a bolii.
Importanta si semnificatia simptomelor bolii

trad. Delia POPESCU
Editura ADEVAR DIVIN, Brasov, 2008

In mare despre ce este vorba?
Thorwald Dethlefsen, psiholog umanist holistic si medicul Ruediger Dahlke ne arata, prin aceasta opera deschizatoare de drum, o cale înspre o mai profunda întelegere a bolii.
Pentru autori nu existã diferite boli, mai mult sau mai putin curabile,
ci o singurã boalã,
indivizibil legatã de starea de "a nu se simti bine" a omului
si care nu face decât sã se manifeste în tablouri clinice diferite.

Aceastã boalã îl însoteste pe om de-a lungul vietii sale, sfârsind în final prin moarte. Ea apartine de viatã asa cum aerul tine de respiratie si este un semn al faptului cã omul trãieste în tensiuni ale cãror simptome nu pot fi îndepãrtate, sau sunt îndepãrtate cel mult pentru scurtã vreme prin medicamente si operatii. Toate bolile noastre fizice si psihice sunt în ultimã instantã doar simptome care ne intermediazã mesaje valoroase din domeniul sufletesc.

Mai multe detalii despre carte, cuprinsul cãrtii si fragmente din carte pe site-ul Editura Divin aici:
http://www.divin.ro/?53t4l&v7f2k=2815

Pentru a vã face o imagine mai cuprinzãtoare, cartea este postatã pe SCRIBD aici:
http://www.scribd.com/doc/92191244/Thorwald-Dethlefsen-Ruediger-Dahlke-Puterea-Vindecatoare-a-Bolii

Dar meritã sã o achizitionati, sã o cititi si recititi în liniste pentru a o întelege,
mai ales cã momentan pe ELEFANT e la un pret bun, aici:
http://www.elefant.ro/carti/diete-fitness-retete/boli/puterea-vindecatoare-a-bolii-importanta-si-semnificatia-simptomelor-bolii-105210.html

25 noiembrie 2013 update azi 26.11.2013 pagina de CUPRINS a cãrtii

E bine de stiut... cât mai devreme...

Fragmente din volumul publicat de Editura ALL


Walter Riso
IUBIRI TOXICE
Tipologiile afective de care ar fi bine sã nu ne îndrãgostim:
cum sã le recunoastem si cum sã le înfruntãm

AICI

20 noiembrie 2013

Virginia Satir - Când întâlnesc o persoanã

Lumea mă întreabă adesea cum privesc oamenii şi ce văd când îi privesc. De multe ori, cred că oamenii întreabă de fapt ce tip de credinţe am despre oameni. Am să încerc să răspund într-un fel care cred că ar putea să îi ajute pe oameni să înţeleagă mai multe despre lucrurile pe care le fac atunci când lucrez cu cineva.


Din volumul Virginia Satir - TERAPIA FAMILIEI, Editura TREI

aici

19 noiembrie 2013

Informatii EVENIMENTE SI LANSÃRI DE CARTE de la EDITURA HERALD
la TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS
20-24 noiembrie
ROMEXPO

AICI

Am remarcat - printre alte cãrti de PARENTING sensibil si inteligent... - si cartea
DRAMA COPILULUI DOTAT de Alice Miller

16 noiembrie 2013Virginia Satir - Arta de a fãuri oameni,

Din colectia PSIHOLOGIA FAMILIEI de la Editura TREI

La cinci ani, am hotărât ca, atunci când voi fi mare, să mă fac „detectiv de părinţi", adică să fiu angajată de copii ca să le spionez părinţii. Nu ştiam exact ce anume urma să spionez, dar îmi dădeam seama că în familii se întâmplă multe lucruri nebănuite. Era vorba despre mistere pe care eu nu le puteam pătrunde.

Acum, după mulţi ani şi după ce am lucrat cu mii de familii, încă mai cred că există multe mistere. Am învăţat din munca pe care am desfăşurat-o, iar învăţătura aceasta mi-a deschis căi şi direcţii noi de cercetare. Acum îmi este clar că familia este un microcosmos al lumii. Pentru a înţelege lumea, putem studia familia: puterea, intimitatea, autonomia, încrederea şi abilităţile de comunicare sunt elemente vitale care stau la baza modului în care trăim în societate. A schimba lumea înseamnă a schimba familia.

AICI

Si un blog cu suflet de vizitat pe teme de PARENTING cu d-na Mihaela Zaharia :
http://www.parenting.ro/blog

14 noiembrie 2013

SEARÃ JUNGIANÃ CU EDITURA HERALD
Lansarea colectiei JUNGIANA
Lansare de carte Sandwork expresiv
cu participarea autoarei

Eva Pattis Zoja
la Librãria Cãrturesti VERONA
vineri 14 noiembrie 2013

Detalii pe site-ul Editurii HERALD aici sau pe pagina de Facebook

12 noiembrie 2013 - update 13 noiembrie 2013

Câteva fragmente din volumul mult asteptat în româneste

Alexander Schmemann - Pentru viata lumii
Editura BASILICA a Patriarhiei Române

O carte care te cucereste imediat - spun eu - prin regãsirea viziunii pierdute.

Viaţa neeuharistică a omului într-o lume neeuharistică este adevărata lui cădere.

aici

8 noiembrie 2013
PATRICIA EVANS

OAMENII DOMINATORI.
Cum sã le faci fatã oamenilor care încearcã sã te controleze


Un fragment din carte aici

3 noiembrie 2013


Alfred Adler - Intelegerea vietii
Editura TREI
fragmente
aici

3 noiembrie 2013
Update
Marc de Smedt
- Une journée, une vie
.
Fragments de sagesse dans un monde fou
cu un eseu inspirat de viata lui Steve Jobs
Think different
aici

23 octombrie 2013

Anne Ancelin Schutzenberger - Aici si Acum. Sã trãim plenar. aici
Marc de Smedt - Sã trezim fortele de metamorfozã aici

18 octombrie 2013

Fricile ne fac rãu
Din volumul:
Marc de Smedt - Une journée, une vie.
Fragments de sagesse dans un monde fou

aici

Constat - din analiza traficului - cã nu prea sunt amatori pentru aceastã postare.
Asa cã suspend traducerea.


15 octombrie 2013 update 16 octombrie 2013 orele 13:40
Rupert Sheldrake - REENCHANTER LA SCIENCE
DEZILUZIA STIINTEI
Cuvânt înainte
(deocamdatã) aici

6 octombrie 2013Un articol tradus din revista CLES
TREBUIE SÃ CREDEM STIINTA?
despre ultima carte a lui
Rupert Sheldrake
,
Reenchanter la science

AICI

3 octombrie 2013

Ultimele locuri...

LISE BOURBEAU în ROMÂNIA - 16 octombrie 2013 orele 18
AULA BIBLIOTECII CENTRALE UNIVERSITARE "CAROL I"
Calea Victoriei nr. 88
Detalii aici:
http://www.dkevents.ro/p-13-lise.bourbeau.html

30 septembrie 2013
Update
Anne Ancelin Schutzenberger
Pentru a vrea sã ne vindecãm
trebuie sã putem sã vrem
sã ne vindecãm
aici

24 septembrie 2013Papa Francisc
..."sunt un pãcãtos cãtre care Domnul a privit"...


în interviul acordat Civilta Catolica la 19 august 2013
interviu tradus în româneste aici:
http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20130973

24 septembrie 2013

Anne Ancelin Schutzenberger
Boala nu vine la întâmplare
aici

23 septembrie 2013

Anne Ancelin Schutzenberger - Secretele serendipitãtii - continuare
aici

23 septembrie 2013

Un film dedicat lui Alexander Men,
acest martir al secolului XX, preot ortodox rus,
film tradus în francezã poate fi vizionat aici:


http://www.seraphim-marc-elie.fr/article-alexandre-men-119209972.html
pe blogul lui Marc-Elie,
un blog pentru care am toatã admiratia...

22 septembrie 2013

Apropo de religia sãnãtoasã care ar trebui sã fie
VINDECÃTOARE, TERAPEUTICÃ,

semnalez o emisiune interesantã pe postul SPERANTA TV

CONSONANTE

Se difuzeazã duminica între orele 13-14 în locul emisiunii AMADEUS.
Nicãieri nici o informatie despre aceastã emisiune de interes atât de larg:
nevoia de constientizare si de vindecare a traumelor din copilãrie
de care suntem afectati într-o proportie covârsitoare.
Ce am vãzut eu duminicã este o abordare perfectã, integrã, de nota 10.
Oare de ce se tace cu privire la ceva atât de necesar pentru toti ?

Site-ul SPERANTA TV nu spune nimic despre emisiunea CONSONANTE.

http://www.sperantatv.ro/

16 septembrie 2013

Am auzit azi dimineatã la radio ROMÂNIA CULTURAL...
Cãrtile terapeutului Michael Thompson în româneste - publicate de Editura HERALD:
CRESCÂNDU-L PE CAIN
Prieteni buni, dusmani aprigi
Si Michael Thompson în România, Conferinte în perioada 21-22 septembrie
Detalii despre toate aici

14 septembrie 2013 -
update 16 septembrie 2013 despre HardinessAnne Ancelin Schützenberger
Plãcerea de a trãi
...carte scrisã la 92 de ani...

Ce este SERENDIPITATEA

Cred că acest fenomen al serendipităţii se află la punctul de întâlnire al mai multor elemente sau forţe ca prezenţă.

Convingerea că lumea este amicală şi primitoare şi vă va oferi soluţii şi răspunsuri de care aveţi nevoie la momentul în care aveţi nevoie de ele: „Bateţi şi vi se va deschide, cereţi şi vi se va da”, spunea deja Biblia.

aici

9 septembrie 2013

Morgan Scott Peck
Integrare si integritate
Harul si serendipitatea

M-am întrebat adesea ce ar putea exista dincolo de Epoca Raţiunii. Nu ştiu. Dar nădăjduiesc că va fi Epoca Integrării, în acea epocă, ştiinţa şi religia vor lucra împreună şi ambele vor fi, prin urmare, mult mai rafinate, înainte de a ajunge la Epoca Integrării, totuşi, noi înşine trebuie să devenim mai rafinaţi în gândire, în mod special, trebuie să învăţăm cum să gândim paradoxal, pentru că vom întâlni paradoxul ori de câte ori raţiunea este integrată de Sfânta Conjuncţie.
aici

7 septembrie 2013

Ce este PERSONAîn explicatia lui C.G. JUNG prin Jolande Jacobi aici

31 august 2013


Fii omul sufletului tãu.

Monseniorul Vladimir Ghika

beatificat azi.

Pagina pe site dedicatã acestei personalitãti aici

18 august 2013

Morgan Scott Peck
M. Scott Peck - Drumul cãtre tine însuti

... interesant, actual, sãnãtos...

Cresterea spiritualã si religia


Creşterea spirituală este o ieşire din microcosmos spre un macrocosmos mereu mai larg.

Există multe religii şi probabil multe niveluri de credinţă.
Unele religii s-ar putea să nu fie sănătoase pentru unii oameni — altele s-ar putea să fie.


Nu pot supravieţui cu o credinţă la mâna a doua într-un Dumnezeu la mâna a doua.
Trebuie să existe un cuvânt personal, o confruntare unică, dacă se întâmplă să fiu viu
.

aici

6 august 2013

Recomandare de carte:
Mitropolitul Antonie de Suroj - Rugãciunea vie

Editura Theosis, Oradea, 2013

De când asteptam cartea anuntatã pe site-ul Editurii Theosis...
Numele autorului e o recomandare în sine.
A apãrut tocmai de sãrbãtoarea Schimbãrii la Fatã
.

Dacã Dumnezeu e personal,
atunci a-L cunoaste seamãnã cu
împrietenirea cu un alt om:
atentie la reactiile sale, treptata reevaluare a portretului sãu, stabilirea unei încrederi reciproce, responsabilitate afectivã, diferite niveluri ale dialogului. Din pãcate pe Dumnezeu îl concepem prea adeseori mai prejos decât un animal de companie, mereu la îndemâna noastrã, fãrã libertate (captiv
rigorilor propriei apriorice iubiri), pe mãsura dorintelor noastre. Relatia cu o persoanã liberã e complicatã si dificilã, sã ne asteptãm ca cea cu un Dumnezeu liber sã fie si mai pretentioasã!


Din PREFATA cãrtii scrise de Cãtãlin Bogdan din care întelegem
de ce îl iubim pe ANTONIE BLOOM
atât de multi si atât de diferiti...


Pe site-ul editurii se poate comanda si poate fi citit un fragment, aici:
http://www.theosis.ro/index.php/shop/detalii/15

Si tot pe site-ul Editurii THEOSIS o carte foarte interesantã,
bazatã pe „cuvinte prea îndrãznete” ale sf. Ioan Hrisostom sau Ioan Gurã de Aur:
TAINA OMULUI SI TAINA CUNUNIEI
...un punct de vedere sãnãtos, inclusiv despre contraceptie...
aici: http://www.theosis.ro/index.php/shop/detalii/13

28 iulie 2013

FREDERIC LENOIR
IUBIREA DE SINE SI VINDECAREA INTERIOARÃ
aici

24 iulie 2013

Recomandare de carte

Alice Miller - Caderea zidului tacerii

„Medicii sunt în stare sa cimenteze atât de bine confuzia pacientilor cu ajutorul medicamentelor si teoriilor, încât acestia nu-i mai deranjeazã. Ei spun pacientilor ca tipãtul nu este bun pentru ei, cã au nevoie de liniste, dar în realitate medicii trebuie sa elimine strigãtele, pentru cã ele le amintesc de propriile dureri pe care le pot evita cu ajutorul teoriilor. De aceea apar în halate albe si prescriu tablete, pentru a domestici pacientii. Îi fac mici si neajutorati, iar acestia vor rãmâne mici si neajutorati, pentru cã li s-a furat si restul sentimentelor si astfel toatã demnitatea, pentru cã au fost împiedicati pentru totdeauna în drumul lor spre adevãr.“

Una din putinele cãrti traduse în româneste din cãrtile lui Alice Miller.
Cãrti care i-ar ajuta pe multi sã iasã la luminã...

Promotie în vigoare la NEMIRA 75% :

http://www.nemira.ro/biblioteca-de-psihologie/caderea-zidului-tacerii--1708

23 iulie 2013

În colectia de Biblioteca de ECONOMIE ALTERNATIVÃ
a Editurii TEI (Traducrei Ecologice Independente)
poate fi cititã cartea
Small Is Beautiful de E. F. Schumacher
recent tradusã în româneste
Mic înseamnã Frumos
Economie cu chip uman


Putini sunt cei care pot contempla fara un sentiment de entuziasm minunatele realizari ale energiei practice si abilitatilor tehnice care, începând cu ultima parte a secolului al XVII-lea, au transformat fata civilizatiei materiale si al caror curajos, daca nu chiar prea scrupulos pionier, a fost Anglia. Totusi, chiar daca ambitiile economice sunt buni servitori, ele sunt stapâni nepotriviti.

aici

http://issuu.com/tei_independente/docs/05._e._f._schumacher_-_mic__nseamn__frumos._econom

20 iulie 2013Frederic Lenoir - Mic tratat de viatã interioarã

Acest mic tratat este aşadar rodul unei reflecţii personale elaborate pornind de la curente de înţelepciune filosofică din Orient şi Occident, de la spiritualitatea creştină eliberată de partea sterilă a normelor şi de la psihologia profunzimilor. Nu am altă ambiţie decât aceea de a oferi ceea ce m-a ajutat să trăiesc şi să mă construiesc.

A spune DA vietii
Adversitatea vietii ca maestru spiritual

aici

Film Pescarusul Jonathan Livingston
Statele Unite ale Americii, 1973, drama, 120 minute
pe CINEMAX azi, 5 iulie 2013, la orele 21
si mâine de la orele 14:20

4 iulie 2013Jacques Salomé - Eroismul în cotidian

Eroismul în cotidian nu implică întotdeauna curaj,
dar cere vigilenţă, luciditate şi mai ales coerenţă.
Mulţi dintre noi nu mai avem la dispoziţie
decât forţa sau slăbiciunea cuvântului nostru,
garanţia privirii noastre,
strălucirea unei certitudini
sau pur şi simplu verticalitatea unei poziţionări clare şi corecte,
pentru a ne exprima.

aici

3 iulie 2013Jean Gebser

Din seria
ANGOASA SI OMUL MODERN


Principiul esenţial al civilizaţiei noastre, ca şi cel al culturii noastre, este libertatea. O civilizaţie, o cultură de acest tip presupune ca fiecare din noi să nu fie sclavul unor frici incomprehensibile. Condiţia prealabilă a libertăţii este aşadar curajul. Acest curaj, acest refuz al fricii poate să devină o armă eficace pentru a gestiona Angoasa. Abia atunci, pe feţele noastre, ridurile săpate de îngrijorare se vor transforma într-un surâs. Căci fiecare surâs proclamă – de asemenea – o victorie asupra fricii. Fiecare surâs marchează întoarcerea acestei armonii în care încrederea vine să contrabalanseze Angoasa.


aici

30 iunie 2013Câteva pagini din JURNALUL lui Jiddu Krishnamurti,
cartea recent apãrutã la Editura HERALD,
o carte rarã, de o frumusete stranie...
nu am cuvinte...
cititi, cititi, cititi...
aici

29 iunie 2013

O evocare frumoasã de Vlad Mixich,
Cum m-am întâlnit cu o minte sclipitoare
Este vorba de John Nash (A beautiful mind)
aici

28 iunie 2013

Din seria
ANGOASA SI OMUL MODERN
Angoasa de a fi sortit esecului; Angoasa nãscutã din neîntelegerile familiale

aici

18 iunie 2013

Recomandare de carte:

1. REDIRECT, de Timothy D. Wilson, Editura HERALD, recomandatã de Radio România Cultural.
Detalii carte aici:
http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=553&title=Redirect


2. LIBER SÃ ÎNVETI, de PETER GRAY, Editura HERALD, recomandatã de Comunitatea ParintiAutentici.ro.
Detalii carte aici:
http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=571&title=Liber%20sa%20inveti

16 iunie 2013

Un documentar interesant de vizionat
ACTIVISTUL CUANTIC
http://documentare.digitalarena.ro/activistul-cuantic-2010/

12 iunie 2013

Un dialog între
Jean-Louis Servan-Schreiber

si Hartmut Rosa
despre timp,
crestere,
accelerare,
încetinire

AICI


8 iunie 2013


Câteva imagini din Budapesta pe tema Holocaust memorial aici

2 iunie 2013

Vã recomand sã cititi cartea CALATORIA de Brandon Bays.
Multumesc!

1 iunie 2013


Câteva pagini din Lama ANAGARIKA GOVINDA
din cartea sa
MEDITATIA CREATOARE,
Editura HERALD
aici

31 mai 2013

La Editura Universitãtii A. I. Cuza din IASI a apãrut cartea:
FEMININUL FIINTEI de Annick de Souzenelle
,
în trad. pr. prof. Gheorghe Popa,
aici:
http://www.editura.uaic.ro/fisa-carte.php?ctg=ultimele_aparitii&id_c=1132

30 mai 2013Marc de Smedt
Nu este suficient doar sã ne rugãm
aici

Pentru a crea o reală schimbare într-o societate,
binecuvântările şi rugăciunile, oricât de puternice ar fi, nu sunt de ajuns:
e nevoie de iniţiative inteligente, concrete, ştiinţifice…
Pentru a merge dincolo de beneficiile psihologice
ale credinţelor şi ale rugăciunilor,
e nevoie de acţiune eficace.

28 mai 2013

Editura HERALD vã invitã la BOOKFEST (29 mai - 2 iunie)
Detalii aici

24 mai 2013

Pentru cei interesati de tehnici de interventie asupra MEMORIEI CELULARE.

În numãrul de sãptãmâna trecutã - 1069, mai 2013 - al revistei Formula AS am citit un articol intitulat
EMOTIILE SI SÃNÃTATEA,
de fapt un interviu cu dr. CRISTINA RÃDUTÃ,
"În spatele tuturor bolilor si al dezechilibrelor fizice se aflã o cauzã psiho-emotionalã"
Articolul poate fi citit on line aici:
http://www.divin.ro/?53t4l&v7f2k=3485
unde pot fi vãzute si discutiile la subiect.
In final este anuntat un seminar în România cu BRANDON BAYS, în perioada 31 mai - 2 iunie
Mai multe detalii pe site-ul
http://www.thejourney-romania.com
Eu, personal, nu am citit cartea si nu am nici o altã informatie decât cea din articol. Dar pare a fi ceva pe linia a ceea ce am tradus recent din Myriam Brousse, Corpul vostru are o memorie.

19 mai 2013

Câteva fragmente din volumul recent apãrut


Dumitru Constantin-Dulcan - MINTEA DE DINCOLO,

Editura EIKON, Cluj-Napoca, 2013
aici


Universul, spune David Bohm, este o hologramă gigantă, o holomişcare a lumii înfăşurate, care se află toată adunată într-un singur punct, către lumea noastră desfăşurată perceptibilă. In ordinea înfăşurată, fiind totul în totul interconectat, fiecare acţiune exercitată într-un punct se reflectă asupra întregului şi invers. Având indubitabile consecinţe, aşa după cum vom discuta, prin conştiinţă, prin modul în care gândirea noastră are o finalitate constructivă sau, dimpotrivă, distructivă, vom exercita un efect de aceeaşi natură asupra Universului. Chiar dacă din ignoranţă noi credem că Universul este indiferent la ceea ce facem noi, fizica cuantică ne spune că prin conştiinţa noastră ne implicăm în ordinea sau în dezordinea sa. Cum fiecare dintre noi este un univers aparte, înţelegem că la nivel de conştiinţă ne intersectăm cu universurile tuturor semenilor şi cu marele Univers de dincolo de noi.

Si update la Myriam Brousse - Corpul vostru are o memorie aici

15 mai 2013

Ultimul update la orele 23

Aceastã boalã nu este spre moarte...aici

Myriam Brousse - Corpul vostru are o memorie

14 mai 2013

Semnalare aparitie carte foarte interesantã la Editura HERALD:

Jiddu Krishnamurtî - JURNAL


O carte pe care o vreau si eu...

"Am scris acest Jurnal ca un fel de note de calatorie […] dar nu l-am scris pentru a fi publicat. Descriu ceea ce am numit procesul – senzatia mea de a fi in afara lumii obisnuite, de a fi complet in pace si eliberat de conflict. Aceasta se intampla numai din cand in cand si evident este imposibil de descris cuiva care nu a experimentat niciodata aceste lucruri. Dar am incercat sa pun in cuvinte durerea reala si senzatia care insotesc constiinta elevata. Nu am intentionat sa ii ofer o nota romantica: daca duci un anumit tip de viata disciplinata, linistita, emani o anumita energie - acesta este un lucru dovedit stiintific - si aceasta influenteaza partea non-mecanica a creierului tau, astfel incat patrunzi intr-o noua dimensiune. Organismul fizic nu este capabil sa o atinga si de aici rezulta durerea. Nu sugerez ca fiecare ar trebui sa ajunga la aceasta stare, dar ar putea fi interesant pentru anumite persoane care mi-au urmarit gandurile si ideile sa cunoasca ce se intampla la un nivel mai personal."

Mai multe detalii pe site-ul editurii, aici:
http://www.edituraherald.ro


Si Caravana GAUDEAMUS a ajuns la TIMISOARA
În incinta IULIUS MALL, perioada 15-19 mai20139 mai 2013 orele 20:30 update: Nouã luni aici
7-8 mai update


6 mai 2013

Fragmente traduse din cartea

Myriam Brousse - Corpul vostru are o memorieaici

5 mai 2013

Sãrbãtori Fericite!

HRISTOS A ÎNVIAT!


Slava lui Dumnezeu este omul viu,
omul trãind în Relatie cu Cel Viu,
ancorat în profunzimea acestei Relatii,
si aceasta acum si aici, în prezent.

A celebra Învierea
înseamnã mai mult decât aniversarea unui fapt istoric,
înseamnã a trãi în aceastã Fericitã Realitate.
Icoanã de Agnès GLICHITCH
via blogul lui Marc-Elie, SERAFIM:
http://seraphim.over-blog.com/article-resurrection-68074010.html

Cine sunt acei ce iubesc pe Dumnezeu din tot sufletul?
Fie ca ei sa se bucure de aceasta mareata sarbatoare!
Cine sunt acei ce slujesc Domnului cu credinta?
Fie ca ei sa se veseleasca intru Domnul!
...

Pentru ca Domnul este binevoitor si primeste si pe ultimul venit
...
El pretuieste truda si saluta curajul.
...
Sa ne bucuram cu totii de bunavointa Domnului!
...
Cel ce a postit cât si cel ce nu a postit
sa se bucure azi de Masa cea plina de bunatati!
Mâncati cu toti din vitelul cel gras!
Sa nu ramâna nimeni flamând. Sorbiti cu totii din paharul credintei.
Bucurati-va de maretia bunatatii Sale!

(Sf. Ioan Gura de Aur - Cuvânt la Învierea Domnului)

Textul întreg aici

1 mai 2013


Paşii transformării

Un preot ortodox vorbeste despre Cei 12 Paşi
de Părintele Meletios Webber

Un fragment din aceastã carte, scrisã cu mult discernãmânt,
publicatã în româneste de Editura Kolos, Iasi, 2008
Religie si spiritualitate
aici


Multumesc, Moniq!

1 mai 2013
Viata intrauterinã
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bQM4VSzv5ow
via blogul d-lui Dãnut Mãnãstireanu
http://danutm.wordpress.com/

30 aprilie 2013

Un blog de vizitat aici:
http://12pasi.blogspot.ro/
... autentic ...
... pentru însãnãtosire ...

26 aprilie 2013

Semnalare aparitie de carte foarte interesantã:
Mintea de dincolo. Sinteza si semnificatia experientelor mortii clinice
de Dumitru Constantin Dulcan
la Editura EIKON din Cluj-Napoca
Detalii carte aici:
http://www.edituraeikon.ro/detalii-carte.php?idC=259

Viaţa noastră pe pământ este doar o mică parte din ceea ce avem de trăit.

Mult mai multe informatii pe pagina de Facebook
dedicatã lui D.C. Dulcan aici:
https://www.facebook.com/pages/Dumitru-Constantin-Dulcan/134502949912330

25 aprilie 2013

Semnalare aparitie de carte interesantã la Editura HERALD:

Esenienii si manuscrisele de la Marea Moarta de CONSTANTIN DANIEL


Detalii carte aici:
http://www.edituraherald.ro

19 aprilie 2013

SALVATI COPIII
http://www.salvaticopiii.ro/
60% din copiii din România mãnâncã bãtaie de la pãrinti.
http://stiri.re/educatia-facuta-cu-pumnul-statistici-halucinante-arata-ca-60-din-copiii-din-roma
nia-mananca-bataie-de-la-parinti/
Ceva ce trebuie fãcut de cunoscut în România pe toate cãile...
Bãtaia NU este ruptã din rai...
Efectele pe termen lung ale "pedagogiei negre", ale umilirii, neglijãrii, abandonãrii copiilor...

asa cum spun si psihoterapeutii Alice Miller, Susan Forward, Moussa Nabati în textele postate pe acest site.
Marsul acela pentru viatã cred cã ar trebui sã-si extindã pledoaria...
cu deloc mai putinã combativitate...
Decât sã militeze împotriva contraceptiei cum am vãzut în unele locuri.
Poate cã numãrul atât de mare de avorturi nu ar fi fost atât de mare dacã nu ar fi existat atâta "militare" anti-contraceptie...

15 aprilie 2013


Fragmente traduse din volumul autobiografic
Thomas Merton
La nuit privée d'etoiles
Noaptea lipsitã de stele
aici
Incheiere 22.04.2013

10 aprilie 2013

Christian Arnsperger
Ne face capitalismul mai liberi, mai fericiţi, sau ambele?
în lucru AICI

7 aprilie 2013

Completare la traducerea din cartea lui Richard Rohr despre Eneagramã aici

6 aprilie 2013

Pentru fanii lui C.S. Lewis o nouã carte dedicatã lui,
scrisã de Alistair E. McGrath - The intellectual World of C.S. Lewis,
în curs de aparitie - 12 aprilie 2013 -
poate fi "rãsfoitã", pe AMAZON,
unde ajungeti fãcând click pe imaginea de mai jos:

4 aprilie 2013

Bio-fizicianul Virgiliu Gheorghe la emisiunea GARANTAT 100%

Foarte interesant si îngrijorãtor despre efectul nociv pe termen lung al televiziunii, calculatorului, internetului asupra copiilor.


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BrmwCimHKoo#!

1 aprilie 2013Dom Aelred Graham - Despre meditatie aici
Un articol foarte binevenit la subiectul La ce foloseste meditatia pentru un crestin?
Un text din propria experientã a unui alt cãlugãr benedictin.
Articol propus si tradus de d-l Marian Stan.

Însă pentru a ne duce viaţa aşa cum se cuvine, trebuie să ne adecvăm gândirea, sau – mai bine zis – trebuie să adoptăm atitudinea mentală şi spirituală corectă. Cea mai la îndemână modalitate de a induce asemenea schimbare este prin meditaţie. Şi de acum încolo voi vorbi de meditaţie, nu într-un sens specific buddhist, ci într-o accepţiune aplicabilă în egală măsură creştinilor – cel puţin, acelor creştini care sunt preocupaţi de nivelele mai profunde şi mai mature ale vieţii spirituale.
Când vorbim despre meditaţie, ne gândim de obicei la o meditaţie asupra sau despre ceva. Avem întotdeauna o temă a meditaţiei noastre. Sensul acesteia este de a oferi o ţintă minţilor noastre. Dar, orice temă alegem, chiar şi cea mai elevată, descoperim, de obicei, că ea se dovedeşte a fi mai degrabă banală, şi că nu ne putem menţine atenţia. Aşa că suntem distraşi, mintea noastră hoinăreşte, visăm cu ochii deschişi – ceea ce este o formă de iluzionare (wishful thinking), o modalitate de a jindui, prin urmare – iar meditaţia devine la fel de frustrantă, dacă nu cumva mai frustrantă decât oricare dintre activităţile normale de fiecare zi.

Aici aş veni cu sugestia că rostul subtil al meditaţiei nu este acela de a gândi despre ceva, oricât de edificator, ci doar de a fi ceva – în acest caz, a fi cine suntem cu adevărat, a fi noi înşine.

1 aprilie 2013

Update - Scurt istoric al Centrului International al Meditantilor Crestini (WCMC) si informatii la zi aici

30 martie 2013

Finalizare Dialogul lui Laurence Freeman cu Dalai Lama despre meditatie aici

28 martie 2013


Si un film frumos plin de semnificatie de 30 de minute
OMUL CARE PLANTA COPACI

despre ce poate face un singur om...
atunci când este fidel viziunii sale...
aici:
http://danutm.wordpress.com/2013/03/27/omul-care-planta-copaci/

***

Update: partea I a dialogului dintre Laurence Freeman si Dalai Lama
aici


27 martie 2013


Laurence Freeman –
Lettres sur la meditation.

Le christianisme face au silence
,
ed. Albin Michel

Meditaţia creştină”: această expresie paradoxală, care provoacă încă surpriză, suspiciune chiar pentru mulţi creştini, este astăzi o realitate împărtăşită de mii de practicanţi, din peste 60 de ţări. Reţea informală dar foarte fraternă, Comunitatea meditanţilor creştini, ecumenică, arată că, departe de a fi o închidere în sine, meditaţia este înainte de toate deschidere spre Celălalt şi spre ceilalţi. La mii de leghe distanţă de sincretismul New Age, această mişcare de origine monastică a ştiut să redea viaţă anticei tradiţii de contemplaţie silenţioasă şi iubitoare de divin care a format fondul creştinismului primar. Din 1982, Laurence Freeman răspunde de direcţia spirituală a acestei mişcări, consiliind pe fiecare prin intermediul unor scrisori însufleţite. Aceste scrisori în care se vorbeşte şi despre starea lumii, despre istoria universală, despre Vatican II şi despre Dalai Lama, care sunt reunite aici, formează, într-un fel, manualul şi manifestul acestei comunităţi.

De pe coperta a 4-a cărţii mai sus precizate.

aici

22 martie 2013

Filmul DESERTUL TÃTARILOR zilele acestea la CINEMAX

Un film în care "nu se întâmplã nimic...."

Ecranizare dupa romanul lui Dino Buzzati.

"În creatia lui Zurlini, filmul este considerat a fi opera sa de baza, o adevarata capodopera. Filmul este o alegorie a vietii omenesti ca statie - triaj, ca permanenta asteptare a unei ocazii ce nu se va ivi niciodata sau se va ivi odata cu moartea." - Florian Potra - 1989 (Aurul filmului)

Detalii aici:
http://www.port.ro/desertul_tatarilor_il_deserto_tartari/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=22251318&i_where=1

Despre carte AICI - update 24.03.2013

21 martie 2013


Pierre Rabhi

Alegerea simplităţii
ca artă de a trăi
este singurul antidot serios la
insaţiabilitatea ca motor al unui sistem economic
incompatibil cu inteligenţa viului
.


în prefaţa cărţii lui
Michel Maxim Egger
La Terre comme soi-męme.
Rep
čres pour une écospiritualité
,
Ed. Labor et Fides


PREFATÃ tradusã în româneste aici

17 martie 2013

Azi pe TVR 2 la orele 19:00 un film documentar de Cornel Mihalache
Blestemul lui Brâncusi


O întâlnire on line cu Jacques Salome. E vorba de articolele de aici:
http://www.jacques-salome.ro/ArticoleJacquesSalome.htm

C.G. Jung despre umbrã, individuatie, dezvoltarea personalitãtii
în prezentarea fãcutã de Jolande Jacobi aici

14 martie 2013
”ultimul procent este pentru speranţă”...

Un interviu cu Elisabeth Kubler-Ross
propus si tradus de d-l Marian Stan
aici

13 martie 2013

TIMISOARA 14 - 17 martie 2013
Salonul de carte Bookfest Timisoara

va avea loc ca si anul trecut
la Centrul Regional de Afaceri Timisoara (CRAFT)
din B-dul Eroilor de la Tisa nr. 22
(vizavi de Hotel Boavista).

3 martie 2013

Moartea este un nou soare

Iatã un mesaj adecvat de Primãvarã...

Trebuie să înţelegem că nu există decât două frici: frica de a cădea şi frica de zgomot. Toate celelalte frici ne-au fost rând pe rând impuse în copilăria noastră de către adulţi, căci ei îşi proiectau asupra noastră propriile lor frici şi le transmiteau astfel din generaţie în generaţie.
Elisabeth Kubler-RossLa mort est un nouveau soleil, ed. POCKET, France, pag. 143

Atentie am completat postarea AZI AICI

Si azi, 4 martie, finalul!
Enjoy!

2 martie 2013

Elisabeth Kubler-Ross
Moartea este un nou soare

Fiecare va avea parte de cerul aşa cum şi-l imaginează.
Concepţia despre cer depinde de factori culturali.
…moartea nu există…
dar
bineînţeles că responsabilitatea acestei vieţi ne incumbă integral nouã şi ne urmează dincolo,
la acea Judecatã...
în care ne vom judeca singuri...
dar cu deplinã responsabilitate...
vãzând ceea ce puteam sã devenim...


AICI

28 februarie 2013

Moussa Nabati - "Ca un vid în mine..."

Absenţa faţă de sine se manifestă mai ales, [...] printr-o lipsă de iubire şi de stimă de sine, printr-o imagine depreciată, depresivă, devalorizată şi culpabilă, de unde reticenţe faţă de a se ocupa de sine, a-şi consacra timp şi bani, a consimţi că poate fi îndrăgit pentru cel care este pur şi simplu, la modul gratuit. Timiditatea subiectului de a fi şi de a se afirma se alimentează din lipsa de încredere în sine, din sentimentele lui de nevrednicie şi de non merit, cât şi din temerile lui de a fi respins pe loc.

Moussa Nabati - "Comme un vide en moi"

aici

19 februarie 2013EBEN ALEXANDER
- relatare NDE (experientã în apropierea mortii)

aici

19 februarie 2013

O veste tristã...A murit Debbie Ford, duminicã 17.02.2013, la 57 de ani, dupã o luptã cu cancerul...
despre care vorbea aici, la emisiunea lui Oprah Winfrey
:
http://www.examiner.com/video/debbie-ford-dies-at-57-after-battle-with-cancer
Debbie Ford a ajutat milioane de oameni prin cãrtile de dezvoltare personalã pe care le-a scris.
Sunt renumite, traduse si în româneste:
SECRETUL UMBREI
PARTEA INTUNECATÃ A CÃUTÃTORILOR DE LUMINÃ
ÎNTREBÃRILE POTRIVITE
DE CE OAMENII BUNI FAC LUCRURI RELE

publicate în ROMÂNIA de Editura FOR YOU

Nu pot sã nu remarc cum au murit, înaintea pãrintilor lor, Don Richard Risso (60), Ariane Buisset(60) si acum Debbie Ford(57)...

Fragmente din cãrtile ei pe acest site aici:
Debbie_Ford - SECRETUL UMBREI

Site: http://store.debbieford.com/

Remembering Debbie Ford http://www.rememberingdebbieford.com/

16 februarie 2013

Implicarea noastră personală în lupta împotriva răului din lume
reprezintă una dintre căile prin care ne dezvoltăm.


M. Scott Peck despre PROBLEMA RÃULUI
fragment din volumul Drumul cãtre tine însuti,
Editura CURTEA VECHE

aici

15 februarie 2013

A apãrut la Editura HERALD cartea lui Alan Watts,

Cartea despre acel tabu care te impiedica sa afli cine esti.

Detalii carte pe site-ul editurii aici
http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=549

Alan Watts este filosoful britanic care în, în anii 1966, a prevazut aparitia internetului:

”Astfel, individul va putea sa ajunga pretutindeni – chiar si în zone îndepartate ale spatiului cosmic - fara sa-si miste corpul. Acesta va fi, însa, un tip nou de individ – un individ posedând un sistem nervos extern ale
carui dimensiuni colosale îi vor permite sa se extinda la infinit. Acest sistem nervos electronic va fi astfel interconectat încât toti indivizii bransati vor tinde sa împartaseasca aceleasi gânduri si sentimente, aceleasi experiente. Pot sa existe anumite tipuri specializate, asa cum exista celule si organe specializate în corpurile noastre, dar tendinta generala va fi ca toti indivizii sa fuzioneze într-o singura entitate bioelectronica.”

(fragment din cartea mentionatã)

12 februarie 2013

C.G. Jung
DESPRE RELAŢIA DINTRE PSIHOTERAPIE ŞI ASISTENŢA SPIRITUALĂ


Caracteristica inconfundabilă a nevrozelor stă în aceea că ele au cauze sufleteşti şi pot fi vindecate prin mijloace exclusiv sufleteşti.[...]
Dintre toti pacientii mei trecuti de treizeici şi cinci de ani, n-a fost niciunul a cărui problemă definitivă să nu fie aceea a atitudinii religioase, într-adevăr, oricine se îmbolnăveşte, în ultimă instanţă, fiindcă a pierdut ceea ce religiile vii au oferit în toate timpurile credincioşilor lor, şi nimeni nu se vindecă realmente dacă nu-şi recuperează atitudinea religioasă, care n-are, fireşte, nimic a face cu confesiunea sau apartenenţa la o Biserică anume.[...]
E timpul ca asistentul spiritual şi medicul psihiatru să-şi dea mâna în vederea dominării acestei uriaşe sarcini spirituale.

aici

12 februarie 2013

Semneazã petitia INTERESUL PUBLIC mai presus de GUSTUL PUBLICULUI aici:
http://www.cna.ro/Semneaz-peti-ia-interesul-public.html

3 februaroe 2013

Sãptãmâna PSI pentru pãrinti 11-17 februarie
Campanie Librãriile CÃRTURESTI si EDITURA TREI.


Aici am gãsit programul conferintelor organizate pe orase:
http://iasifun.ziaruldeiasi.ro/saptamana-psi-pentru-parinti-12-14-februarie-2013-iasi/55961/

27 ianuarie 2013

Din seria ARTA DE A TRÃI

Un interviu cu Dominique Loreau,
autoarea cãrtii Arta simplitãtii tradusã în româneste


DESPRE CUM AM PUTEA FI MAI ZEN


Interviu luat de Bobby Loewenstein
- articol tradus din revista Nouvelles Cles, de aici:: http://www.cles.com -

Am avea atâta de câştigat dacă am trăi într-un plus de despuiere. Dar a ne goli casa, dulapurile, agenda şi chiar carnetul de adrese nu este de ajuns. Trebuie să ne golim şi mintea. Dominique Loreau, o franţuzoaică cucerită de Japonia, ne spune cum estetica Zen a metamorfozat-o.

aici

14 ianuarie 2013

Mâine pe canalul TV DigiFilm la orele 20 filmul DISCURSUL REGELUI.
Detalii film aici:
http://www.digi-film.ro/discursul-regelui/

6 ianuarie 2013

Dupã elogiul încetinelii,
Elogiul SIMPLITÃTII

...un alt regim al sensului se  pune în aplicare:
simplul nu este o regresie, o sub-complexitate,
el devine progres, supra-complexitate...


Roger-Pol Droit
Simplitatea nu mai este ceea ce era

aici


31 decembrie 2012


30 decembrie 2012


Patrice van Eersel

...şi dacă timpul nostru interior ar fi cel al eternităţii?

dintr-un articol interesant tradus azi din revista CLES
Am devenit noi nebuni sau trãim o mutatie?

aici

28 decembrie 2012

Elogiu încetinelii ...
... adicã ritmului meditativ de viatã ...
... centrati Altundeva ...
... prezenti Prezentei ...
... pe deplin constienti ...
... adicã vii ...
si, drept urmare,
...mai eficienti decât oricând...
Mereu grãbiti, debordati, exclamãm sus si tare cã vrem
sã ridicãm tabãra si sã scãpãm.
Ne place totusi aceastã accelerare care ne permite
sã trãim mai multe vieti.
Si dacã problema nu ar fi viteza,
ci pierderea busolei noastre interioare?


O ancheta foarte interesanta pe tema aceasta în franceza aici:
http://www.cles.com/enquetes/article/ralentir-0

13 decembrie 2012

Azi la orele 21 pe CINEMAX filmul Fratele soare, sora lunã, detalii film aici:
http://www.port.ro/fratele_soare,_sora_luna_fratello_sole,_sorella_luna/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=20793514&i_where=1

10 decembrie 2012

Omagiu pentru Ariane Buisset
autoarea cãrtii
Ultimul tablou al lui Wang Wei
plecata prea devreme dintre noi
la sfârsitul lui octombrie 2012
- update azi 11 dec. 2012 orele 16:16 -
Carta religiilor în 10 puncte aici

6 decembrie 2012

Anselm Grun
- o înregistrare video din 2006 aici:

http://www.youtube.com/watch?v=Z9Ut4SRivfo

Erich From - interviu (are mai multe pãrti)
http://www.youtube.com/watch?v=o7GpHrdXOFI

2 decembrie 2012


Michel Maxime Egger -
Eliberarea celulelor de memoria lor mortiferã aici

29 noiembrie 2012

Inconstientul nu stie sã mintã


un interviu cu Jacques Salomé realizat de Valentin Protopopescu
în mai 2003
aici

din volumul Sufletul si umbra. Noi texte de psihanalizã culturalã, editura Trei

23 noiembrie 2012


Fragmente din volumul
Eric Berne - Ce spui dupã "Bunã ziua"?
Psihologia destinului uman

Editura TREI

aici

20 noiembrie 2012

Editura HERALD vã invitã la TÂRGUL INTERNATIONAL DE CARTE GAUDEAMUS.

Detalii aici:
http://www.edituraherald.ro/2012_gaudeamus_sf.asp

9 noiembrie 2012

Fragmente dintr-o carte
în pregãtire la Editura HERALD
Alan Watts - Cartea despre acel tabu care te împiedicã sã afli cine esti
aici  Iată de ce Cartea pe care aş vrea să o strecor pe furiş copiilor mei este una versatilă. Ea i-ar familiariza pe nesimţite cu un domeniu nou, care nu este numai cel al ideilor, dar şi al experienţei şi simţirii. Ar fi un medicament provizoriu, nu o dietă; un punct de plecare, nu un perpetuu punct de referinţă. Copiii mei ar citi-o şi ar trece mai departe, căci fiind scrisă clar şi bine, ei nu ar fi nevoiţi să revină de mai multe ori pentru a căuta semnificaţii ascunse sau pentru clarificarea unor învăţături obscure
Nu avem nevoie de o nouă religie sau de o nouă biblie. Avem nevoie de o nouă experienţăo nouă percepţie a ceea ce este Eul.

Arhiva noutati 2009-2012 : (aici)

Arhiva noutati 2007-2009 : (aici)


Salt la începutul paginii (aici)