[ Pagina de START ]

[ Argument ]

[ Autori ]

[ Noutati ]

[Aforismul zilei]

[ Galerie FOTO ]

[ Alte resurse ]

[ Harta site ]

[ Linkuri ]

[ Recomanda unui prieten ]
Anton Pavlovici Cehov 

Cazacul

Arendaşul satului Nizy, Maxim Torciakov, un moşier de mijloc, se īntorcea cu tīnăra sa nevastă de la biserică şi ducea un cozonac proaspăt sfinţit. Soarele īncă nu se arătase, dar răsăritul de acum se rumenea ca aurul. Era linişte... Pitpalacul1 cīnta al său: „Hai să bem! Hai să bem!", iar departe, deasupra dealului zbura un vultur. In rest, īn toată stepa, nu se vedea nici o fiinţă vie.

Torciakov mergea şi se gīndea că nu este o sărbătoare mai bună şi mai veselă decīt īnvierea lui Hristos. Era căsătorit de puţină vreme şi acesta era primul Paşte pe care īl făcea īmpreună cu soţia. Oriunde ar fi privit şi orice ar fi gīndit, toate i se păreau luminoase, pline de bucurie şi fericire. Se gīndea la gospodăria sa şi găsea că totul este īn bună rīnduială, că po­doaba casei este astfel īncīt de alta nici nu avea nevoie, că toate sīnt īndestulătoare şi bune; privea la soţie şi ea i se părea fru­moasă, bună şi blīndă. Il bucurau şi zorile la răsărit, şi iarba fragedă, şi brişcă lui hurducată şi scīrţīită, īi plăcea pīnă şi vulturul care scutura greoi din aripi. Iar cīnd, pe cale, intră īn crīşmă şi bău un păhărel, el deveni şi mai vesel...

-   S-a zis: mare este ziua aceasta! - zicea el. īnseamnă că este mare! Să vezi, Liza, acuşi soarele va īncepe să joace. La fiecare Paşte joacă! Şi el se bucură, ca şi oamenii!

-           El nu e viu, observă soţia.

-           Păi, pe el sīnt şi oameni! – strigă Torciakov. Zău că sīnt! Mie mi-a poves­tit Ivan Stepanīci -- pe toate planetele sīnt oameni, şi pe Soare, şi pe Lună!
Adevărat... Dar poate că savanţii spun minciuni, necuratul īi ştie! Stai puţin, nu cumva e un cal! Chiar aşa!

La jumătatea drumului spre casă, la Bīrna Strīmbă, Torciakov şi soţia sa văzură un cal īnşeuat, care stătea nemişcat şi mirosea pămīntul. La marginea dru­mului stătea pe pirostrii un cazac roşcat şi, aplecīndu-se, īşi privea picioarele.

 -  Hristos a īnviat!  - strigă către el Maxim.

-   Adevărat a īnviat! - răspunse caza­cul, fără să ridice capul.

-     Unde mergi?

-     Acasă, la odihnă.

-     Atunci de ce stai aici?

-     Aşa... m-am īmbolnăvit... Nu mai am putere să merg.

-     Dar ce te doare?

-     Totul mă doare.

-     Hm... Ia necaz! Toţi oamenii sărbă­toresc, iar tu boleşti! Poate e mai bine să te duci īn sat sau la han decīt să stai aici!

Cazacul īşi ridică ochii şi īi măsură din priviri pe Maxim, pe nevasta sa şi calul.

-     Veniţi de la biserică? - īntrebă el.

-     De la biserică.

-     Iar pe mine m-a prins sărbătoarea pe drum. Nu mi-a dat Dumnezeu să ajung. Acum m-aş porni şi m-aş duce, dar putere nu am... Voi, ortodocşilor, poate-mi veţi da, ca unui drumeţ, o bucăţică de pască sfinţită, să mă īnfrupt!

Pască?   -   īntrebă   Torciakov.   Se poate... Aşteaptă, acuşi...

Maxim căută repede prin buzunare, privi la nevastă şi zise:

-   N-am cuţit, n-am cu ce să tai. Dar să o rup nu-mi dă mīna, voi strica toată pasca. Asta, da problemă! Caută, poate ai tu cuţit?

Cazacul, cu ultimele puteri, se ridică şi se īndreptă spre şaua sa după cuţit.

-  Iaca ce v-a trecut prin cap! - zise supărată nevasta lui Torciakov. Nu te voi lăsa să strici pasca! Cum s-o duc tăiată acasă? Şi cine a mai văzut să faci Pastele īn stepă! Du-te la ţărani īn sat şi acolo o să te īnfrupţi!

Femeia luă din mīna bărbatului pasca īnvelită īntr-un şervet alb şi zise:

- N-o dau! Se cuvine a şti rīnduiala. Asta nu e o chiflă, ci pască sfinţită şi este păcat să o rupi fără socoteală.

-  E, cazacule, nu te supăra! – zise Torciakov şi īncepu să rīdă. Nu mă lasă femeia! Bun rămas, drum bun!

Maxim smunci hăţurile, şuieră şi brişca plecă cu zgomot mai departe. Iar nevasta īncă mai īndruga că a tăia pasca īnainte de a ajunge acasă e păcat şi ne-orīnduială, că toate trebuie să aibă locul şi vremea lor. Spre răsărit, colorīnd norii pufoşi īn diferite nuanţe, străluceau pri­mele raze de soare; se auzi cīntecul ciocīrliei. De acum nu unul, ci trei vulturi, la depărtare unul de altul, zburau dea­supra stepei. Soarele īncepu să īncălzească şi īn iarba fragedă au īnceput să trosnească greierii.

Indepărtīndu-se mai mult de o verstă, Torciakov se uită īn urmă, privind insistent īn depărtare.

- Nu se vede cazacul... - zise. Ce ghi­nionist, 1-a apucat bolitul pe drum! Nu-i necaz mai mare: să vrei să mergi, şi să nu ai putere... Te pomeneşti că moare pe cale... Nu i-am dat pască, Lizaveta, dar cred că lui ar fi trebuit să-i dăm. Doar şi el vroia să se īnfrupte.

Soarele răsări, iar dacă a jucat sau nu, Torciakov nu mai băgă de seamă. Tot drumul pīnă acasă el tăcu, se gīndea la ceva şi nu-şi lua ochii de la coada neagră a calului. Nu se ştie de ce fu cuprins de tristeţe şi īn pieptul lui nu mai rămăsese nimic din bucuria sărbătorii, de parcă nici nu fusese.

Ajunseră acasă şi ciocniră ouă roşii cu muncitorii; Torciakov iarăşi se īnveseli şi īncepu să vorbească, dar de īndată ce se aşeză la masă şi toţi luară cīte o bucată de pască sfinţită, el privi posomorīt la nevastă şi zise:

-           N-am făcut bine, Lizaveta, că nu i-am dat cazacului să se īnfrupte.

-           Ciudat mai eşti, zău! - zise Lizaveta şi ridică mirată din umeri. De unde ai luat moda asta ca să īmprăştii pasca sfinţi­tă pe drum? Ce, asta-i chiflă? Acum e tă­iată, stă frumos pe masă, poate să mă-nīnce cine vrea, chiar şi cazacul tău! Ce, crezi că-mi pare rău?

- E aşa cum spui, dar mie īmi pare rău de cazac. El e mai rău decīt un orfan sărman. Pe drum, departe de casă, bolnav...

Torciakov bău jumătate de pahar de ceai, şi mai mult nu mīncă şi nu bău nimic. De mīncat nu voia să mănīnce, cea­iul īi părea fără gust, ca iarba, şi īl apucă iarăşi tristeţea.

După masă s-au dus să se culce. Cīnd, peste vreo două ore, Lizaveta s-a trezit, el stătea la geam şi privea īn curte.

- Te-ai trezit de-acum? - īl īntrebă soţia.

- Nu mă ia somnul... Eh, Lizaveta, of­tă el, l-am supărat pe cazac!

-    Iarăşi tu, cu cazacul tău! Ce te-a apucat? Dumnezeu cu el!

-    El l-a slujit pe ţar, poate că şi-a vărsat sīngele, iar noi ne-am purtat cu el ca şi cu un porc. Ar fi trebuit să-l aducem pe bolnav acasă, să-l hrănim, iar noi nici măcar o bucată de pīine nu i-am dat.

- Aha, să te las eu să strici pasca! Şi īncă sfinţită! Tu să o fi stricat-o cu cazacul tău, iar eu să fi crăpat apoi de ruşine acasă! Ce deştept eşti!

Maxim plecă īncet de līngă femeie īn bucătărie, īnveli īn şervet o bucată de pască şi cinci ouă şi se duse īn şopron, la muncitori.

- Cozma, lasă acordeonul, īi zise unu­ia dintre ei. Pune şaua pe murg sau pe Ivancic şi pleacă repede la Bīrna Strīm-bă. Acolo e un cazac bolnav, līngă cal, să-i dai astea. Poate că nu a plecat īncă.

Maxim se īnveseli iarăşi, dar, aşteptīndu-l pe Cozma cīteva ore, nu mai rab­dă, puse şaua pe cal şi porni īn īntīmpi-narea lui. Il īntīlni chiar la Bīrnă.

-     Cum e? L-ai văzut pe cazac?

-     Nu e nicăieri. Cred că a plecat.

-     Hm... Ce poveste!

Torciakov luă de la Cozma legătura şi plecă mai departe. Ajungīnd īn sat, īi īn­trebă pe ţărani:

-  Fraţilor, n-aţi văzut un cazac bolnav, cu calul? N-a trecut pe aici? E roşcat, slab, călare pe un cal murg.

Ţăranii se uitară unii la alţii şi ziseră că ei nu au văzut nici un cazac.

- A trecut pe aici poştaşul, asta e si­gur, dar ca să treacă un cazac sau altci­neva - nu am văzut.

Maxim se īntoarse acasă la prīnz.

Nu-mi iese cazacul ăsta din cap, şi pace! - īi zise el nevestei. Nu-mi dă pace.
Eu mă tot gīndesc: dacă Dumnezeu a vrut să ne ispitească şi ne-a trimis un īn­ger sau vreun sfīnt īn cale, īn chip de cazac? Doar există aşa ceva. Nu-i bine, Lizenika, am mīhnit un om.

Ce te tot legi de mine cu cazacul tău? - strigă Lizaveta, pierzīndu-şi răbdarea. Te-ai lipit ca smoala!

Tu nu eşti bună, să ştii..., īi zise Maxim, privind insistent la faţa ei.

Era pentru prima oară după nuntă cīnd el vedea că nevasta lui nu este bună.

Lasă să nu fiu bună, strigă ea şi izbi supărată cu lingura, īnsă nu voi ajunge să īmprăştii pasca sfinţită la toţi beţivii!

Nu cumva cazacul era beat?

Era beat!

Cum ţi-ai dat seama?

Era beat!

Eşti o proastă!

Supărīndu-se, Maxim se ridică de la masă şi īncepu să-şi certe tīnăra nevastă, zicīndu-i că este nemilostivă şi proastă.

- Să crape cazacul tău! Lasă-mă īn pace, holeră, cu cazacul tău puturos, că de nu, mă duc la tata!

De la nuntă aceasta era prima ceartă a lui Torciakov cu nevasta sa. Pīnă seara umblă el prin curte tot gīndindu-se la nevastă, gīndind cu ciudă că ea īi părea acum rea şi urītă. Ca dinadins nu-i ieşea din cap nici cazacul şi lui Maxim i se năzăreau ba ochii lui mari, ba glasul, ba mersul...

- Eh, am mīhnit un om! - bolmojea el. L-am mīhnit!

Seara, cīnd se īntunecă, fu cuprins de o tristeţe de nesuportat, aşa cum nu mai avusese niciodată - măcar spīnzură-te! De tristeţe şi de necaz pe femeie se īmbată, aşa cum se īmbăta odinioară, cīnd nu era căsătorit. La beţie el spunea vorbe murdare şi strigă la nevastă că are o faţă rea şi urītă şi că mīine o va alunga la tată-su.

Dimineaţă, după sărbătoare, vru să se dreagă şi se īmbată iar.

Aşa a īnceput declinul.

Caii, vacile, oile şi păsările au īnceput īncetul cu īncetul să dispară din curte, datoriile creşteau, nevasta devenea ne­suferită... Toate aceste necazuri, spunea Maxim, s-au abătut asupra lui din cauză că avea o nevastă rea şi proastă şi că Dumnezeu S-a supărat pe el şi pe nevasta lui din pricina cazacului bolnav. El se īmbăta tot mai des şi mai des. Cīnd era beat, stătea acasă şi făcea scandal, iar cīnd era treaz bīntuia prin stepă, aşteptīnd să-i iasă īn cale cazacul...

1887

(Din volumul:
Anton Pavlovici Cehov - POVESTIRI ORTODOXE,
Editura CATHISMA, Bucuresti 2008
trad. Ierom. Savatie Bastovoi)