[ Pagina de START ]

[ Argument ]

[ Autori ]

[ Noutati ]

[Aforismul zilei]

[ Galerie FOTO ]

[ Alte resurse ]

[ Harta site ]

[ Linkuri ]

[ Recomanda unui prieten ]

Tu esti iubit...click pt. a afla....

"De aceea este frumos pustiul
- spuse Micul Print -
pentru cã, undeva,
el ascunde o fântânã..."

(Antoine de Saint Exupéry - Micul Print)Fiecare om poartã în el o imagine
A ceea ce ar trebui să devină.
Atât timp cât n-a realizat această imagine
Fericirea lui nu este deplină.

Angelus Silesius

Bine ati venit!
pe site-ul
Cerul din noi - pagini alese

Pentru a mãri sau a micsora fontul dupã dorintã clickuiti aici: Mai mare | Mai mic

Un site personal... despre nemãrginirea din noi... despre "cerul din noi" de care suntem fãrã sã stim despãrtiti... Despre nostalgia din noi si despre Bucuria posibilã... despre dincolo din adîncul nostru unde suntem asteptati...
Despre responsabilitatea cea mai înaltã a vietii umane, care ni se impune în mod imperios mai cu seamã în partea a doua a vietii destinatã MATURITÃTII UMANE.

Un site destinat celor care au ajuns sã-si formuleze marile întrebãri ale vietii.
Dar nu numai...uneori acestea sunt mascate de problemele noastre existentiale sau de ... reusitele noastre existentiale când totusi ceva esential parcã ne lipseste...

În mãsura în care site-ul este religios este o pledoarie pentru un mod de a crede sãnãtos, vindecãtor, orientat spre maturitate umanã, cu totul opus autovictimizãrii si refugiului copilãresc pe care îl cãutãm în general în Dumnezeu într-o primã fazã a vietii.

Omul nu-si poate atinge maturitatea cãreia îi este destinat decât prin ancorarea într-o Realitate mai înaltã.


La baza tuturor marilor religii existã o experientã religioasã autenticã a cãrei autenticitate se pierde în timp de-a lungul generatiilor. Acea religiozitate vie trebuie regãsitã prin experienta vietii si nu prin ideologie, îndoctrinare, diverse -isme etc.

Cred cã, asa cum spune K.G:Durckheim: Religiile îi separã pe oameni dar experienta religioasã îi uneste.

Aceasta nu înseamnã cã nu veti gãsi aici o privire criticã asupra multora dintre credintele false, fie ele si religioase, pe care ne fundamentãm, fãrã sã stim, viata. De dragul a ceea ce existã cu adevãrat trebuie denuntate falsurile, religia perversã.

Diversitatea la care s-a ajuns în materialele postate - dupã mai bine de 10 ani de dezvoltare a site-lui - s-ar putea să deruteze pe cineva, nou venit. Si totusi existã o logicã. Site-ul este fãcut conform experientei proprii, potrivit clarificãrii si evolutiei mele interioare.


Si asa încet-încet - urmându-mi propriul drum de clarificare interioarã - am ajuns la nevoia de dezvoltare personalã, a se vedea pagina de aici. Însã e vorba aici de o dezvoltare personalã fundamentatã pe regãsirea Relatiei vii cu Sursa de Viatã. Regãsim verticala prin care trãim si, pe baza acesteia, gãsim puterea sã fim noi însine, sã devenim fiinta autenticã care suntem destinati fiecare sã fim, gãsim CURAJUL DE A FI. Fãrã participarea noastrã constientã nu vom deveni ceea ce suntem meniti sã fim.

O altã abordare, în alti termeni, a maturitãtii umane reclamate este Eneagrama: Esenta noastrã divinã este acoperitã încã de la începutul vietii, datoritã împrejurãrilor din copilãrie, încet-încet, de opacitatea Personalitãtii dezvoltate si conditionate de existentã.

Toatã suferinta lumii este expresia fiintei interioare sufocate din noi. Suntem despãrtiti de fiinta noastrã interioarã. Suntem ignoranti cu privire la însãsi existenta ei în noi, trãind târâti încoace si încolo de împrejurãrie vietii, înhãtati de suprafata vietii. În prima parte a vietii, cãutãm în afarã, în exterior, rezolvarea unei cerinte interioare imperioase. Si inevitabil, cãdem într-o groapã - si aceasta independent de realizarea existentialã. Iar în partea a doua a vietii trebuie sã învãtãm sã iesim din ea, spune C.G. Jung. Altfel spus, datoria noastrã de oameni responsabili este aceea de a-l elibera pe Dumnezeu din noi (Maurice Zundel).

Pledez pentrul omul sãnãtos. Dumnezeu este bucurie! Si iatã, deja, denuntarea unei credinte religioase false si larg rãspândite: dolorismul.
Nu suntem întregi, nu trăim plenar, până nu am găsit partea „pierdută” din noi înşine, spune Lytta Basset… partea cea mai dureroasă, dar care conţine, potenţial, tocmai şansa de a ajunge la integralitatea fiinţei noastre, la bucuria de trăi.

De aceea veţi găsi pe site o multime de pagini sau trimiteri la cărţi de psihologie sau psihoterapie sau dezvoltare personalã.
Pentru a face lumină în „cutia neagră” care suntem noi înşine pentru noi… pentru a identifica „umbrele” difuze care ne trag în jos, ne întunecă, ne tin prizonieri, care umbresc aspiraţia noastră la bucurie, la "existenţa însutitã".

Dar mai ales acele umbre ţes un vãl prin care îl vedem pe Dumnezeu atât de diferit... atât de "amenintãtor"... atât de exclusivist... si "citim" atât de diferit...aceeasi Carte... Pentru cã îl vedem prin propria "ceatã".
Noi colorăm absolutul cu nevrozele noastre, spune Stan Rougier.

Pentru a vedea explicatia diferentei dintre mesajele apocaliptice, catastrofale, agresive (în care oamenii sunt amenintati cu Dumnezeu...), exclusiviste si cele generoase, senine, curajoase încercati sã aflati cum s-au simtit în copilãrie respectivii - confesiunea nu conteazã... Cititi ce spune si Aldous Huxley în fragmentul din Insula postat pe acest site.

De aceea este important sã ne corectãm felul de a vedea care, într-un fel sau altul, este din start deficitar.
Avem nevoie să „vedem bine” ca să devenim sănătoşi în integralitatea fiintei noastre. Trebuie sã ajungem sã trãim CONSTIENT si nu purtati încolo si încoace de umbrele din subconstientul nostru sau manipulati de oameni sau de tot felul de ideologii, inclusiv religioase.
Înclin tot mai mult sã cred, împreunã cu Lytta Basset, cã responsabilitatea noastrã în aceastã viaţã are în vedere vindecarea de rãul îndurat în propria istorie personalã. Copilãria este temelia vietii noastre, spune Alice Milller.
Ca sã ajungem la cerul din noi, din adâncul nostru, trebuie mai întâi sã trecem prin iadul din noi care ni-l ascunde, acoperindu-l.

Sau în termenii lui Valerio Albisetti: ...drumul pe care umanitatea îl are de parcurs pentru a ajunge la adevăr, la mântuire, este tocmai acesta şi este singurul: reducerea la minim a gradului de nevroză existentă.

Mai mult încã: pentru a ajunge la întregimea fiintei noastre avem de integrat nu doar umbra noastrã întunecatã, ci si umbra noastrã luminoasã, potentialul nostru nestiut, spune Debbie Ford, desigur, pe urma lui C.G. Jung. Si tot ea ne explicã cum putem ALEGE sã iesim din povestile noastre, din dramele noastre personale: ni le putem asuma aprofundând sensul lor, identificând lectiile învãtate, luând durerea ca profesor si rescriindu-ne viata din aceastã perspectivã.

Dumnezeu vrea ca omul sã reuseascã! Sunã bizar, poate, dar este exclamatia spontanã a cuiva care a trãit o viatã întreagã cu imaginea unui Dumnezeu amenintãtor sau în orice caz nepãsãtor, indiferent la durerea umanã. Altfel spus, a trãit cu un fel de interdictie, de undeva din inconstient, de a fi fericit...
Însã nimic nu se face "de la sine", fãrã participarea omului.
Aceasta "vrere a lui Dumnezeu" reprezintã numai jumãtate din reusitã. Cealaltã jumãtate depinde de om. Fãrã luarea unei decizii, fãrã practicarea unei asceze nimic durabil si real nu se întâmplã.

Bucuria  este semnul că viaţa a reuşit (Bergson). Şi în acelaşi timp bucuria  este mediul transformării noastre, busola care ne indică „nordul”… sau faptul că l-am pierdut…
A trãi viata cu bucurie înseamnã, de fapt, a trãi viaţa cu recunoştinţã, a o întâmpina cu deschidere, cu încredere...

Dacă pe cineva interesează ce anume m-a ajutat pe mine pot să vă spun că cel mai mult m-au ajutat cărţile germanului Karlfried Graf Durckheim şi ale preotului ortodox Alphonse Goettmann din Franţa. O parte din cărţile lor sunt deja publicate şi sper să mai fie şi altele în viitor. Dar pe acest site am tradus deja o mulţime de articole şi fragmente din cărţile lui K.G.Durckheim, (aici). Durckheim a fost un om profund religios, dar nu a fost un om de religie. Într-un limbaj foarte simplu, foarte adevãrat, dar în cuvinte pline de sens, aflãm despre esentialul din noi. Si despre Calea de realizare. Cred cã este nevoie ca cititorul sã aibã deja un "material de viatã", care nu se exprimã neapãrat prin vârstã, pentru a descoperi "comoara de viatã" din cãrtile lui. Nu veti gãsi acolo cuvinte si expresii pioase, dar eu în cărţile lui am găsit răspunsuri la întrebãrile de o viaţă. Durckheim nu a fost un om al Bisericii, ci a fost un om de ştiinţă. Convingerea lui era aceasta: Noi spunem mereu că omul îl caută pe Dumnezeu; în realitate Dumnezeu îl caută pe om şi omul are datoria de a se lăsa găsit. Aceasta a fost preocuparea de o viaţă a lui K.G. Durckheim: care este responsabilitatea omului pentru ca această întâlnire cu CEL CARE ÎL CAUTÃ PE OM să se întâmple (sã fie recunoscutã de om) şi să dăinuie ca o relaţie vie care îl transformã pe om...

O multime de traduceri în româneste din scrierile pãrintelui lui A. Goettmann gãsiti (aici). Si eu, ca multi altii, aveam nevoie initial de aceastã interfatã religioasã.


De semnalat pe site: pentru prima datã în limba românã (la momentul respectiv): K.G.Durckheim, Rachel si Alphonse Goettmann, Stan Rougier, Lev Gillet(Un moine de l'Eglise d'Orient), Anselm Grun, Charles de Foucauld, Maurice Zundel, Teilhard de Chardin, Patriarhul Shenuda al III-lea al Alexandriei, dr. Viktor Frankl...si altii care vor mai fi... si mai ales ultima si cea mai mare descoperire: Lytta Basset... Dar si Alice Miller, aceastã Mare Doamnã Curajoasã, cu fragmente din ultima sa carte, TA VIE ENFIN SAUVEE, încã netradusã în româneste. Si nu mai putin Elisabeth Kubler-Ross, o altã Mare Doamnã Curajoasã, cu lectii de viatã, dobândite pe parcursul unei vieti petrecute în preajma celor aflati la capãtul vietii, acolo de unde se vede cel mai bine esentialul...- fragmente din cartea LECONS DE VIE. Si nu în ultimul rând Marie de Hennezel împãrtãsindu-ne din experienta dobânditã în asistarea celor aflati în fazele terminale. Si Julia Cameron cu a sa carte renumitã, CALEA ARTISTULUI, despre CREATIVITATE, un bestseler pe bunã dreptate care ar trebui tradusã si în româneste!

Si Francoise DOLTO despre responsabilitatea imensã pentru micile fãpturi umane încredintate în toatã neputinta lor în mâinile noastre.
Scenariul de viatã al unui adult este scris de un copilas pânã la vârsta de 5 ani (Eric Berne). Acum se va decide dacã viitorul adult va fi un învins al vietii sau un învingãtor. Atentie, pãrinti! Nu doar neglijarea copiilor este dãunãtoare, ci si un mod de a-i iubi impropriu, care reflectã lipsa de maturitate, asteptãrile emotionale inconstiente ale adultului pãrinte. El simte asteptãrile voastre si se va adapta acestor asteptãri, deturnându-se de la adevãratul lui sine, devenind pãpusa mereu zâmbitoare care o face fericitã pe mãmica sau pe bunica cea tristã. Dar pe la 30-40 de ani respectivul adult nu va sti ce i se întâmplã de nu este fericit, de nu are relatii armonioase, desi face tot ce-i stã în putintã ca sã fie bine... Pentru cã în viata adultã se va întâlni, inevitabil, si cu Lupul... deghizat, desigur. Si nu va întelege de ce Lupul deghizat nu reactioneazã ca si bunica cea iubitoare din copilãrie... Bunica cea religioasã îi va spune atunci, asa cum i s-a spus si ei de cãtre bunica sa, cã asta "îi este crucea", cã "asa vrea Domnul"... Si uite asa se perpetueazã Minciuna cea mare...

Senectutea este un timp pentru metamorfozã, pentru maturitate, prin întoarcerea spre interior, spune Durckheim AICI.

Si Moussa Nabati, psihoterapeut practicant, un alt autor de carte încã necunoscut în România, dar care explicã foarte bine în cãrtile sale de-formarea din copilãrie, modul în care se stabilesc inconstient relatiile între membrii unei familii: relatiile între "copiii interiori".

Si, asa cum spuneam mai sus, Eneagrama, o sintezã a milenii de întelepciune, un instrument genial de acces la inconstientul nostru, un instrument de constientizare si de transformare de sine, un instrument de integrare a umbrei.
Altfel spus: un instrument de SALVARE "din felul DESERT de vietuire pe care-l mostenim..." si de DEZVÃLUIRE A ESENTEI. ENEAGRAMA exact la aceasta se referã.
S-a tradus în româneste o carte foarte foarte bunã în acest domeniu, pe care o recomand oricãrui cãutãtor spiritual peste 30 de ani, sã zicem:
Don Richard Riso / Russ Hudson - INTELEPCIUNEA ENEAGRAMEI, Editura MIX.
Câteva fragmente din carte aici.

Un alt autor actual foarte profund, preocupat de maturitatea omului, este Richard Rohr, cãlugãr franciscan. Din pãcate încã nu s-a tradus nimic în româneste pânã la acest moment. Câteva fragmente din cartea lui despre Eneagramã pe acest site aici. La noi în România, dupã cum se vede, nu au trecere, printre cei care cred, nici acum cãrtile care vorbesc despre UN MOD SÃNÃTOS, MATUR, DE A CREDE. Sunt eu prea criticã... mi se spune. De parcã ar exista cale de mijloc între cele douã directii total opuse. Aici intrã si cãrtile motivationale de psihospiritualitate ale lui Valerio Albisetti - un alt exemplu de mod de a crede sãnãtos, vindecãtor, înfloritor. Ca sã nu mai spun cã existã traduse în româneste, la Editura CURTEA VECHE, cãrtile inegalabile ale lui M. Scott Peck pentru cei interesati de dezvoltare personalã. De mare ajutor în clarificarea situatiilor este cartea sa Psihologia minciunii despre oamenii minciunii, despre rãul deghizat care vã poate face viata un infern. Inainte de toate acestea a fost renumita carte care a ajutat milioane de oameni sã "vadã" fenomenul cãruia îi suntem pradã: Labirintul Codependentei, scrisã de trei psihologi americani crestini. Iatã câte perspective de maturizare ar avea si cei care "cred"... dar se feresc de ele ca de foc...

Nume ca Annick de Souzenelle, Lytta Basset, Jean-Yves Leloup, Maxime Egger, Richard Rohr, Anselm Grunn înseamnã autori de primã mânã în dezvoltarea spiritualã veritabilã.

Nu mai e nevoie sã spun eu ceva despre psihologia profunzimior lui C.G. Jung, care stã la baza acestei viziuni despre om. Explicat de colaboratorii si urmasii lui pe cazuri concrete pare mai accesibil. Sunt câteva pagini ale unor psihoterapeuti jungieni pe site. Dar si textele lui Jung sunt clare. Si sunt deja pe site câteva pagini bune si utile din cãrtile lui.

Ann Ancelin Schutzenberger
a apãrut pentru prima datã în româneste aici, pe site. Intre timp, Editura TREI a tradus deja, si va mai traduce, cãrtile dânsei (are peste 95 de ani...) despre PSIHOGENEALOGIE, despre cum "ne dor strãmosii"...

Si multi altii...

Intre timp site-ul s-a extins peste intentiile si asteptãrile mele initiale. De aici si lipsa (deocamdatã) de aspect sistematic.


Vã doresc vizionare plãcutã!
Si mai reveniti... intentionez mai multe...

Viorica Juncan
"Un cersetor spunându-i altui cersetor unde se gãseste pâine..."

Câte ceva despre mine la pagina de Contact aici

UTILE:
Viziunea despre Dumnezeu si despre om, despre viatã si suferintã, despre bucuria posibilã pentru fiecare din noi si Calea spre ea, viziunea care m-a "înviat", o gãsiti în cãrtile traduse deja în româneste:


Bucuria. Faţa lui Dumnezeu în om
de Alphonse Goettmann; Editura HERALD, 2010 - cartea eveniment a vietii mele
Prefaţa si cuprinsul cãrţii (aici)
Se poate vedea si comanda (aici)

Dialog pe Calea initiaticã - K.G.Durckheim în dialog cu A.Goettmann; Editura HERALD
Fragmente pe site: (aici)
Se poate vedea si comanda: (aici)

Dincolo, în adâncul nostru de Rachel si Alphonse Goettmann; Editura HERALD
Fragmente pe site:(aici) De ce o recomand?:(aici)
Se poate vedea si comanda:(aici)

Rugãciunea lui Iisus, rugãciunea inimii de Rachel si Alphonse Goettmann, traducere Maica Siluana Vlad. Editura MITROPOLIA OLTENIEI.
Fragmente pe site: (aici)
Se poate vedea si comanda: (aici)

HARA - centrul vital al omului de Karlfried Graf Durckheim, Editura HERALD, ianuarie 2012
Fragmente (aici) si (aici)
Se poate vedea si comanda (aici)


CENTRUL FIINTEI
de Karlfried Graf Durckheim, Editura HERALD, martie 2011
Fragmente: (aici)
Se poate vedea si comanda (aici)

CALEA INTERIOARÃ. Cotididanul ca exercitiu de Karlfried Graf Durckheim, Editura HERALD, octombrie 2014
Fragmente: (aici)
Se poate vedea si comanda (aici)

STRÃPUNGEREA SPRE FIINTÃ. Etapele maturitãtii umane de Karlfried Graf Durckheim, Editura HERALD, septembrie 2016
Nota traducãtorului (aici)
Se poate vedea si comanda (aici)


Un fel de sintezã a felului în care vãd eu lucrurile poate fi sugeratã pe coloana din stânga a paginii de bazã: aici .
Iar detalii în acest sens la pagina de DEZVOLTARE PERSONALÃ: aici.


Data ultimei actualizãri: octombrie 2016.