[ Pagina de START ]

[ Argument ]

[ Autori ]

[ Noutati ]

[Aforismul zilei]

[ Galerie FOTO ]

[ Alte resurse ]

[ Harta site ]

[ Linkuri ]

[ Recomanda unui prieten ]

Dominique Loreau

 

Despre autoare:

Stabilită în Japonia de peste 20 de ani, Dominique Loreau este pătrunsă de maniera de viaţă a ţării sale de adopţie, ce se bazează pe principiul Moins pour plus aplicat în toate domeniile, de la materie la spirit. Purifică-ţi sufletul , goleşte-ţi şifonierul, renunţă la cumpărăturile compulsive, mănâncă frugal, îngrijeşte-ţi corpul şi numai atunci îţi vei bucura şi spiritul. De la arta de a vă simţi chez vous la arta de a fi fericiţi en vous, Dominique Loreau transpune principiile Orientului pentru Occident, plecând de la dictonul japonez care spune că: „Perfecţiunea nu constă în a face lucruri neobişnuite, ci în a face lucruri obişnuite într-un mod neobişnuit.”

De pe coperta interioară a cărţii.


Fericirea trãieste în spatii mici
Baroque Books & Arts, 2017

Lãsati simplitatea sã vã rafineze viata

ÎN AŞTEPTAREA VÂRSTEI A TREIA


Un interviu cu Dominique Loreau, Arta simplitãtii, tradus în româneste pe acest site aici


Mai multe cãrti despre un stil de viatã Zen ale aceleiasi autoare tot acolo:
http://baroquebooks.ro/autori#Dominique-Loreau

NICIODATĂ NU E PREA TÂRZIU CA SĂ-ŢI IEI MĂSURI DE SIGURANŢĂ

Dacă unii au norocul să rămână sănătoşi până în ultima zi, cine ne poate asigura totuşi că mâine nu vom avea probleme de sănătate sau financiare? Tinerii de azi vor avea aceleaşi pensii ca şi noi? Ar fi o atitudine arogantă şi o infatuare din partea noastră să afirmăm că, întrucât mâncăm sănătos, facem sport şi astăzi suntem sănătoşi, vom fi veşnic feriţi de orice boală. Din nefericire, asta nu depinde întotdeauna de o igienă de viaţă impecabilă sau de o stare de spirit care să poată face faţă oricăror încercări. De pildă, veţi ajunge probabil la o vârstă când nu o să mai puteţi conduce maşina (Spania retrage per­misul de conducere persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, iar Japonia îi îndeamnă pe cetăţeni să renunţe la el de bunăvoie), când vederea o să vă slăbească, când nu o să mai puteţi să vă faceţi singuri cumpărăturile, când o să urcaţi scările cu mare efort. Să evităm aceste subiecte şi să ne punem speranţa în providenţă sau în copii, care să aibă grijă de noi mai târziu, nu înseamnă decât egoism, imaturitate şi laşitate.

NU LA ŞAPTEZECI DE ANI TREBUIE SĂ NE GÂNDIM
UNDE NE VOM PETRECE BĂTRÂNEŢEA

„Cât noi aşteptăm să trăim, viaţa trece pe lângă."
SENECA, Epistole către Lucilius

În Japonia, una dintre ţările cu cei mai mulţi cetăţeni trecuţi de suta de ani, s-a constatat că tocmai persoanele care au contat toată viaţa pe alţii sunt cele care îşi pierd capul şi suferă de această boală foarte frecventă, numită aici „demenţă senilă". Oamenii care, dimpotrivă, şi-au asumat responsabilităţile şi au făcut totul ca să nu fie o povară sau să nu depindă de alţii sunt cruţaţi. Asta ar putea explica de ce bărbaţii, care au fost serviţi în cea mai mare parte a timpului, sunt atinşi în număr mult mai mare de această afecţiune decât femeile (cele afectate au fost adesea servite de nora la care locuiau, aşa cum e tradiţia în Japonia, sau de copii). Aceste persoane nu s-au gândit niciodată ce vor face după pensionare şi au lăsat în seama familiei povara hotărârilor care trebuie luate şi a responsa­bilităţilor ce trebuie asumate. Nu contaţi aşadar pe altci­neva care să se ocupe de voi mai târziu. Această slăbiciune riscă să vă coste mai mult decât vă imaginaţi.

O LOCUINŢĂ MICĂ LE DĂ OAMENILOR ÎN VÂRSTĂ UN SENTIMENT MAI PROFUND DE SECURITATE

Riscul de a cădea pe scări, numărul prea mare de paşi care trebuie parcurşi pentru a ajunge din sufragerie în cameră sau din cameră în baie... Cu cât o locuinţă e mai mică, cu atât e mai bine adaptată persoanelor în vârstă, într-un spaţiu prea mare, ele nu mai au repere (mai ales când au vederea slăbită), îşi caută adesea lucrurile (din cauza memoriei deficitare) şi cred că, negăsindu-le, le-au fost furate. Se simt vulnerabile şi se tem, pe bună dreptate, să nu fie vizitate de hoţi - riscul de agresiune e mult mai ridicat când o persoană în vârstă trăieşte singură, izolată, decât arunci când locuieşte într-un apartament mic din oraş, alături de vecini care o cunosc. In Japonia, multe per­soane în vârstă şi singure au obiceiul să ia în fiecare dimi­neaţă micul dejun (md-ning) într-o cafenea din apropierea casei. Dacă într-o zi lipsesc, cunoscuţii intervin imediat, încercând să afle dacă nu au vreo problemă. Tot în Japonia, o ţară în care un sfert din populaţie a depăşit azi vârsta de 60 de ani, în rândul pensionarilor a apărut o nouă modă: home downsizing-vl (reducerea suprafeţei locuinţei). De pildă, unii pensionari pur şi simplu demolează partea superioară a casei şi-i refac acoperişul. Ei îşi explică alege­rea prin nevoia de a-şi simplifica şi de a-şi „aranja" viaţa (eliberându-se de tot felul de lucruri devenite inutile), prin dorinţa de a elimina treptele de urcat şi grijile legate de întreţinere, prin necesitatea de a-şi reduce impozitul pe casă şi cheltuielile cu energia.

UN MIC APARTAMENT PENTRU SINE SI O GARSONIERĂ ÎN APROPIERE

Din ce în ce mai mult, pensionarii din ţările „bogate" (SUA, Canada, Japonia, Franţa...) încep să apeleze la servi­ciile unui asistent la domiciliu cu normă întreagă, o per­soană care să se ocupe de ei în cazul în care se confruntă cu o incapacitate fizică. Posibilitatea găzduirii asistentului îi scuteşte de mutarea într-un azil de bătrâni. Din acest motiv, una dintre cunoştinţele mele şi-a vândut casa imensă de la ţară şi şi-a cumpărat un apartament mic în oraş, împreună cu o garsonieră, aflată în acelaşi imobil, pe care o închiriază, în ziua în care va avea nevoie de îngri­jire, ea va angaja un asistent la domiciliu, iar salariul pe care i-1 va plăti nu va fi mai mare decât preţul pensiunii complete dintr-un azil. între timp însă, datorită garsonierei închiriate, obţine un mic venit, cu care îşi completează pensia, astfel că are suficienţi bani ca să rămână în casa ei. Chiar dacă într-o zi va deveni invalidă, va putea să trăiască în continuare înconjurată de obiectele familiare şi de apropiaţii ei, păstrându-şi obiceiurile. La vârsta a treia, aceasta este desigur o situaţie preferabilă instituţii­lor de îngrijire costisitoare, care rămân impersonale, în ciuda eforturilor personalului angajat şi a confortului pe care le oferă.

UN APARTAMENT MIC CU LIFT

Un apartament mic cu lift e o necesitate pentru persoa­nele în vârstă. Mama uneia dintre prietenele mele, care a refuzat în mod constant să-şi părăsească locuinţa imensă, chiar şi după plecarea copiilor şi decesul soţului, a avut, asemenea multor persoane de vârsta ei, probleme cu genunchii şi cu şoldurile. Accesul în casă se făcea pe o scară, aşa că, într-o zi, când n-a mai fost capabilă să facă faţă treptelor, s-a trezit că nu mai putea să intre sau să iasă singură din casă. Atunci copiii ei au decretat tranşant: „Azilul de bătrâni!" Dacă nu s-ar fi încăpăţânat să păstreze casa aceea prea mare şi s-ar fi mutat în centrul oraşului, într-un apartament mic şi cochet, de două camere, poate că bătrâna ar fi locuit şi azi liniştită în „casa" ei.

Când începeţi să urcaţi sau să coborâţi scările cu difi­cultate înseamnă că a venit vremea să acţionaţi, nu aştep­taţi să ajungeţi în punctul în care alţii vor lua hotărâri în locul vostru. Sau veţi trece prin experienţa unei căzături serioase.

PĂREREA UNUI PRIETEN NORVEGIAN
DESPRE LOCUINŢA DE CARE AVEM NEVOIE 
LA VÂRSTA A TREIA


„În ceea ce priveşte fericirea, în cursul ultimelor secole au intervenit puţine schimbări, înţelegerea noastră în legătură cu acest subiect nu a înaintat prea mult. Nu am învăţat nimic cu privire la modalităţile de a accede la această preafericită condiţie."

MIHALY CSIKSZENTMIHALYI, Flux. Psihologia fericirii

Am fost extrem de surprinsă când, la treizeci de ani, am auzit răspunsul unui prieten norvegian, care, ca şi mine la acel moment, locuia în New York şi pe care îl întrebasem dacă nu-i era dor de ruralitatea norvegiană şi de zăpadă şi dacă nu cumva se gândea ca, mai târziu, să se întoarcă în satul natal, deşi soţia era din America: „Când eşti tânăr, e bine să locuieşti la ţară, dar, când ajungi la o anumită vârstă, e mai bine să locuieşti în centrul unui oraş, ca să ai totul în apropiere şi să profiţi de însufleţirea urbană." Până atunci, nu considerasem viaţa din acest punct de vedere. Una dintre vecinele mele din Paris trăieşte singură, într-o mică garso­nieră. Fiica ei o imploră să meargă să locuiască la ea, într-un sat de provincie, dar vecina mea refuză, în ciuda celor 87 de ani ai săi. îi place la nebunie să se plimbe şi ia la pas stră­zile capitalei în fiecare zi, timp de două ore. Ce să facă ea, mi-a spus zâmbind, izolată într-un sat, câtă vreme a locuit toată viaţa la oraş şi cele mai mari dintre bucuriile ei sunt străzile oraşului şi mica garsonieră, cu pereţii tapetaţi în roz?

UN CUPLU DE PENSIONARI INTELIGENŢI

Pensionarii la care mă refer locuiesc, încă de la începu­tul căsniciei, într-o casă imensă, pe care o îndrăgesc mult.

Dar, înaintând în vârstă, şi-au dat seama că probabil nu vor putea să mai rămână aici prea multă vreme. Ca atare, şi-au cumpărat din economii un apartament mic, conforta­bil si cochet în centrul oraşului, în apropiere de reşedinţa actuală. Am crezut că vor să-1 închirieze. Ei bine, nu! Se duc acolo în mod regulat şi îl amenajează ducând, la fiecare vizită, alte lucruri care le plac, din casa cea mare. Se pregă­tesc senini pentru bătrâneţe, ştiind că, în principiu, când vor fi obligaţi să-şi părăsească vasta locuinţă actuală, nu se vor îndrepta spre un azil, ci spre această mică reşedinţă, care le aparţine deja şi care, cu fiecare săptămână, devine din ce în ce mai mult „acasă".


Sursa: din volumul Dominique Loreau - Fericirea trãieste în spatii mici, Editura Baroque Books & Arts, Bucuresti, 2017

Detalii carte pe site-ul editurii aici: http://baroquebooks.ro/colectii/savoir-vivre/299-fericirea-traieste-in-spatii-mici

Atentie cã zilele acestea Librãria on line ELEFANT sãrbãtoreste 7 ani si acordã o multime de reduceri. Profitati de ocazie. Inclusiv la aceasta carte e un pret bun pe site acum, aici:
http://www.elefant.ro/carti/lecturi-motivationale/dezvoltare-personala/fericirea-traieste-in-spatii-mici-377218.html#__sdmlvcmljYWp1QHlhaG9vLmNvbQ


Salt la inceputul paginii