[ Pagina de START ]

[ Argument ]

[ Autori ]

[ Noutati ]

[Aforismul zilei]

[ Galerie FOTO ]

[ Alte resurse ]

[ Harta site ]

[ Linkuri ]

[ Recomanda unui prieten ]




Scrisoarea nr. 150 de la Bethanie
cu ocazia Postului Mare (Carême) 2018

a preotului ortodox Francis Dekeyser,
preşedinte al centrului spiritual Bethanie, France,
centru fondat de părintele Alphonse şi Rachel Goettmann
http://www.centrebethanie.org/

Mai multe mesaje scrise de F.D. traduse în româneste AICI

Gorze, martie 2018

Dragi Prieteni,

„Unul din semnele reuşitei ascezei pe cale este calmul interior; calm în sânul căruia nimic nu vine să tulbure mişcarea de transformare prin care devenim una cu nucleul nostru esenţial cel mai profund.” (K.G. Dürckheim)

„Acolo unde este calmul este înţelepciunea; acolo unde este înţelepciunea este calmul. nu sunt două lucruri diferite.” (Hui-Neng, maestru Zen din sec. VII)

Această chietudine este rară, dar când o experimentăm  ea se însoţeşte mereu cu o „tresărire”, o vibraţie asupra căreia punem cuvântul „bucurie”. Bucuria de a fi… pur şi simplu.

Dacă postul nostru are un sens, acesta este tocmai de a lăsa să iasă la suprafaţă această bucurie în mijlocul chiar al privaţiunilor sau al suferinţelor de orice natură ar fi acestea. Aceasta ne indică o capacitate spirituală care se naşte în noi: a distinge stările sufletului şi ale corpului de calităţile spiritului în noi. Postul mă invită să „fiu acasă” în Cel Viu, renunţând la tot ce nu este „pâine de viaţă” pe calea mea. Această renunţare este o uşurare de povară, o alinare, şi este vorba de a ne uşura în mod inteligent, adică potrivit cu capacităţile momentului şi nu potrivit dorinţei noastre nemărturisite de a-i subjuga pe ceilalţi şi pe noi înşine prin ascezele noastre!

A experimenta mijloacele personale care mă fac cu adevărat viu, contrar poate a ceea ce credeam până atunci că trebuie să fac pentru a fi viu… fără a ajunge cu adevărat: de unde „capetele de post” (feţele triste de post, n.t.)… Este adevărat că credinţele şi identificările noastre au pielea dură: „Să-şi părăsească certitudinile, să-şi abrazeze (cureţe) sufletul de toate amintirile, de toate credinţele; îngrămădire confuză de mii de frunze ofilite.”

Da, du-te, ieşi din ţara ta de certitudini şi de credinţe şi intră în Prezentul care locuieşte în tine dintotdeauna. Şi care îţi repetă dintotdeauna: „Efata” Deschide-te!”; „Nu-ţi fie frică!”; „Înaintează în apa adâncă! Şi acolo, aruncă-te…”. Viaţa în Christos nu este o cale, este un salt în necunoscut! Arde-ţi balizele, hărţile, aruncă-ţi busola, apoi vino şi urmează-mă; vom trasa calea împreună.

„Panourile indicatoare sunt căzute, cărări nesigure se desfăşoară în faţa noastră. Nu fiţi avizi să mâncaţi fructele care se găsesc pe câmpiile altora… Voi căutaţi drumul prin intermediul unor mijloace exterioare; voi citiţi cărţi şi ascultaţi păreri: la ce bun? Nu există decât un singur drum şi este drumul vostru. Fiecare să-şi urmeze propriul drum” ne spune Jung.

Fiecare fiinţă umană este unică, şi noi căutăm ceea ce suntem deja. Nu este nimic de realizat, niciun progres de făcut. Este vorba de a ne trezi la real şi de a părăsi iar şi iar această ţară a iluziilor mentalului pentru a merge spre Cel care rămâne în mine din toată eternitatea. Fiecare fiinţă umană este în devenire spre o devenire care este calea. A crea condiţiile, spunea Dürckheim, pentru a face experienţa nu a Fiinţei care nu este o bună traducere, ci pentru a face experienţa de a fi. „Eu sunt” îşi ajunge lui însuşi. Eu îmi pierd viaţa prin distragere, oricare ar fi aceste distrageri, şi există unele foarte nobile, cum există şi altele foarte josnice. Ce mă distrage în viaţa mea?

Calea constă în a reveni, iar şi iar, din distragerile mele neîncetate, pentru a mă ancora din nou în experienţa simţirii vieţii în mine care vine şi pleacă fără ca eu să fac ceva. în această conştienţă, spune Christos, în suflu şi în vigilenţă, totul îmi este dat în fiecare clipă, potrivit nevoilor fiinţei mele esenţiale. În mâinile tale, Doamne, îmi încredinţez suflul, sau în orice caz mă exersez la aceasta! Mă las, mă dau, mă abandonez în expiraţie, renasc în inspiraţie. Această mişcare a vieţii în mine este resurecţională. Urcăm, astfel, puţin câte puţin spre lumina pascală, lumină care trebuie să se reveleze tuturor naţiunilor…

Ascensiune fericită spre Înviere… Aici şi acum.

Părintele Francis

PS. „Totul a fost spus, dar cum nimeni nu ascultă, trebuie repetat totul mereu.” (André Gide)

Pčre Francis DEKEYSER,

Président de BETHANIE

Scrisoarea în franceză poate fi citită aici :
http://www.centrebethanie.org/2018/03/la-lettre-de-bethanie-n-150.html

Traducerea şi adaptarea în româneşte îmi aparţine, Viorica Juncan.