[ Pagina de START ]

[ Argument ]

[ Autori ]

[ Noutati ]

[Aforismul zilei]

[ Galerie FOTO ]

[ Alte resurse ]

[ Harta site ]

[ Linkuri ]

[ Recomanda unui prieten ]

 Karlfried Graf Durckheim

Adolescenţa – trezirea Fiinţei
un capitol din cartea apãrutã deja la Editura HERALD
în septembrie 2016:


K.G.Durckheim - Strãpungerea spre fiintã.
Etapele maturitãtii umane
.

Adolescenţa reprezintă zorii fiinţei noastre autentice. Corpul este pregătit să procreeze: pentru întâia oară  eul apare ca o problemă : spiritul se avântă spre infinit. Fiinţa din noi se trezeşte. Fiinţa: este Fiinţa incorporată în fiinţa esenţială, este Marea Viaţă care, pentru prima dată, răstoarnă barierele micii vieţi şi se adresează omului într-un limbaj necunoscut până atunci, cel al interiorităţii lui care îl cheamă pe calea Destinaţiei lui.

Un „simţ” nou se iveşte din profunzimile noastre şi ale lumii. Viaţa este debordantă de promisiuni. Tot ceea ce vă înconjoară, natura, oamenii şi lucrurile capătă o semnificaţie misterioasă, făcând să freamăte într-un mod straniu sufletul nostru tânăr. Lumea finită se deschide spre Universului infinit. Din interiorul Sinelui, ţâşnesc forţe secrete, inima este plină de nelinişte, sufletul de presentimente indefinite. O insatisfacţie profundă ne invadează pe neaşteptate, şi ne emoţionează, ca şi cum ar conţine o mare promisiune. Viaţa întreagă este scăldată de o lumină diferită. Existenţa, cea cu contururi net delimitate şi definite, este pusă în discuţie. Vocile naturii, melodii, necaptate până atunci, ale vieţii care izvorãşte, este în continuă mişcare, creşte si se maturizează, murmură, vrăjesc şi par a veni de dincolo de tot ceea ce este sesizabil.

Un lucru devine sigur: existenţa, în realitatea ei cunoscută, este în opoziţie cu inima care creşte şi pe care o năpădeşte nostalgia. Adolescentul se simte împărţit între realitatea cotidiană, cunoscută şi învechită, strâmtă şi dură, şi o nouă Realitate, necunoscută încă, mai mare, mai puternică, care în mod imperios i se impune.

Nostalgia s-a deşteptat, s-a născut, ţâşneşte din lupta dintre, pe de o parte, presentimentele sau instinctele lui care se trezesc cu violenţă, şi de cealaltă parte, rezistenţa pe care o reprezintă realităţile lumii şi, în acelaşi timp, lipsa de evoluţie a Sinelui care se opune predominanţei acestora.

...


(Fragmente traduse din volumul:
Karlfried Graf Durckheim,
La percée de l
’Etre ou Les étapes de la maturité ,
Le Courrier du Livre, Paris, France,
traducerea îmi apartine, VJ)

Notã din 5 iulie 2022
Urmare a unei sesizãri amiabile de încãlcare de copyright
am redus sau sters complet o multime de texte postate,
inclusiv din cele traduse de mine si inexistente în româneste.

Asa e corect.


Salt la inceputul paginii