[ Pagina de START ]

[ Argument ]

[ Autori ]

[ Noutati ]

[Aforismul zilei]

[ Galerie FOTO ]

[ Alte resurse ]

[ Harta site ]

[ Linkuri ]

[ Recomanda unui prieten ]



Despre serialul IN DERIVĂ, despre umbră şi integrarea ei, despre boala Alzheimer, despre Maica Tereza…

Serialul pe care îl recomandam zilele trecute, ÎN DERIVĂ, transmis pe HBO, devine tot mai interesant. Are în total 45 de episoade şi azi, 14 ianuarie 2011, se va transmite episodul 30. Se mai pot vedea reluările episoadelor de săptămâna aceasta în cursul zilei de sâmbătă sau săptămâna viitoare de la orele 20.

Mie personal mi se pare un serial de excepţie, cu totul deosebit, cu un substrat profund, ancorat în realitatea vieţii aşa cum este ea, fără idealizare. Este adevărat că nu ne „distrează”, ci ne solicită atenţia. Şi în final ne oferă soluţia ieşirii la lumină. Nu ne poartă undeva într-o evadare din realitate, ci ne obligă să privim realitatea noastră de zi cu zi şi poate că mulţi nu sunt obişnuiţi cu aceasta. Ar fi bine să-l vadă cât mai mulţi oameni, mai ales cei care nu citesc cărţi de psihologie, pentru că toţi am avea ceva de învăţat de acolo. Ar trebui doar să ne uităm la disfuncţionalităţile noastre, la incompatibilităţi, la neputinţa de a spune „NU” atunci când trebuie sau la prea multa acomodare a noastră cu orice încât nu mai ştim cine suntem… ca să vedem că serialul acesta special, comparativ cu ceea ni se oferă de obicei în industria de divertisment, este mai ales despre noi şi că atenţionează asupra unor probleme esenţiale de viaţă.

Cei care au citit cărţile lui Alice Miller, Francoise Dolto, Lytta Basset (o autoare foarte citită în Occident, nici o carte tradusă în limba română… nu găsesc editură interesată), Graf Durckheim (mai ales cele care vor urma să se publice şi în româneşte), Valerio Albisetti ştiu despre ce este vorba.

Este vorba despre integrarea umbrei noastre. Cei care urmăresc site-ul acesta nu sunt străini de conceptul de umbră.
Câteva cuvinte totuşi pentru cei care nu au auzit de umbră:

Umbra este într-un fel „ceea ce nu am vrea să fim”. Este tot ceea ce nu am trăit şi, din diverse motive, am refulat. Toate acestea, pentru că au fost dureroase, au fost respinse de conştiinţa noastră şi trăiesc sub pragul conştiinţei. Şi tocmai de aceea acţionează cu mai multă putere asupra noastră decât gândurile conştiente. Rezolvarea umbrei presupune conştientizarea, aducerea la lumina conştiinţei a celor refulate în inconştient. Rădăcinile umbrei se găsesc în general în copilăria noastră timpurie mai ales. Copilăria este temelia vieţii noastre. Felul în care suntem trataţi atunci, când percepem încă inconştient relaţia cu mediul, ne marchează pe viaţă. Concluziile pe care le tragem atunci în mod inconştient vor determina felul în care ne vedem pe noi înşine, încrederea în noi înşine sau lipsa acesteia, încrederea în lume şi viaţă şi, prin urmare, curajul sau teama în faţa lor. Şi ne vor determina alegerile ulterioare din viaţă. Fatalitatea care „ne urmăreşte în viaţă” îşi are de cele mai multe ori tocmai acolo explicaţia… Iar a găsi rădăcina comportamentului nostru auto-sabotor înseamnă şi „eliberarea din fatalitate”…

E nevoie de purificarea inconştientului nostru. Este un proces ce trebuie întreprins conştient. Vindecarea nu se face de la sine. De aceea vă recomand să vizionaţi serialul ÎN DERIVĂ, ca să vedeţi despre ce este vorba.

Si cred că este foarte bine să-l vadă si tinerii psihoterapeuţi, aflaţi - prin vârsta lor - în faţa unei lipse de experienţă de viaţă absolut necesare în exercitarea cu succes a acestei minunate profesii.

***

Auzeam zilele trecute la radio vorbindu-se despre boala Alzheimer, despre impactul economic dezastruos pe care l-ar avea multiplicarea cazurilor de Alzheimer în viitor, din cauza creşterii speranţei de viaţă. Nu se ştie cauza, odată declanşată boala nu mai poate fi oprită, nu există tratament – se spune. Unii zic că poate fi prevenită prin exersarea mentalului, alţii că numai prin exerciţii fizice. Iar cei care au ocazia să aibă în familie cazuri de bolnavi de Alzheimer ştiu deznădejdea care te poate cuprinde pe tine care trebuie să porţi de grijă unui astfel de bolnav care nu mai este responsabil… o situaţie care durează de ani de zile şi poate dura mulţi ani de zile încă, în plină degenerare…

Este adevărat că pentru cei afectaţi deja de această boală nu se mai poate face nimic (inserez aici totusi un fragment care ne poate da de gândit din cartea INTELIGENTA INIMII de Isabelle Filiozat) altceva decât să fie bine îngrijiţi şi supravegheaţi. Şi aici cred că trebuie acordată o deosebită atenţie celor care îi îngrijesc pe aceşti bolnavi. Uneori aceştia riscă să „dispară” înaintea celor pe care trebuie să-i îngrijească... de deznădejde... Mai ales dacă, prin viaţa lor alături de cel bolnav acum şi prin relaţia autoritară cu el de-a lungul vieţii, sunt marcaţi deja (de cele mai multe ori fără să-şi dea seama) de prea multă nefericire. În acest caz cred că singura soluţie sănătoasă pentru toţi este apelarea la o a terţă persoană contra cost pentru îngrijire.

Ce m-a mirat pe mine este cum de nimeni nu-şi pune problema mai de fond. De ce să ne pregătim pentru „mai mult” Alzheimer - ca şi cum ar fi o fatalitate - şi de ce să nu-l prevenim în mod real? De ce să nu-i identificăm adevărata cauză? Cum putem să prevenim cu adevărat căderea în această degenerare? Oare chiar nu  putem face nimic? Nu cred.

Probabil că la urechile noastre nu ajung adevăratele explicaţii. Şi foarte probabil că interesele industriei farmaceutice vorbesc mai tare şi au cuvântul hotărâtor.
Unii medici afirmă că ar putea fi şi o componentă ereditară. Şi dacă îi întrebi ce poţi face ca să nu moşteneşti şi tu „boala” ţi se spune să bei zilnic câte un pahar cu vin roşu. Cred că ceva adevăr este aici, dar nu cel exprimat direct: este nevoie de bucurie în viaţă, o nevoie vitală de bucurie. Absenţa bucuriei de a trăi este deja un simptom pentru lipsa de sănătate a fiinţei umane. Eu cred că cu mult înainte de declanşarea bolii există nişte simptome pentru cei care au ochi de văzut.

Cum ne poate ajuta religia în acest sens? După câtă bucurie ne insuflă, după cât curaj şi câtă putere în faţa vieţii reale ne transmite. Sau ne poate afecta negativ o falsă credinţă, care ne ameninţă cu Dumnezeu, cu un dumnezeu inventat de falsa credinţă, care ne seamănă sentimente de culpabilitate, de neputinţă în faţa vieţii, de pasivitate, de lipsă de valoare, de fatalitate, de resemnare, care ne face să trăim ca nişte învinşi.

Dacă ne lipseşte bucuria de a trăi ar trebui să vedem care-i cauza. Dacă în locul bucuriei de a trăi aici şi acum în această viaţă, trăim resemnaţi şi ne „consolăm” cu o bucurie de dincolo, după moarte, cred că trăim într-o evadare din viaţa reală, cred că trăim cu o credinţă falsă. Dumnezeu nu face ceea ce noi înşine trebuie să facem. Şi asta cere onestitate şi curaj…

Se spune că poate fi ceva ereditar în boala Alzheimer. Eu cred că acest „ereditar” are mai de grabă de a face cu stilul de viaţă moştenit de la părinţi şi nu cu ceva gene speciale de Alzheimer moştenite; are de a face cu modul de gândire preluat, cu autoritatea nesănătoasă de care nu ne-am eliberat, cu multe altele în care suntem marcaţi de ceea ce primim prin familia noastră. Fiecare din noi poate să rupă acest lanţ purtător de moarte moştenit din familie. Şi are obligaţia aceasta. Fiecare suntem răspunzători pentru noi înşine. Societatea nu ne ajută deloc în acest sens. Trebuie să ne asumăm propriul drum. Însă conformismul ne omoară de multe ori…înainte de a întreprinde ceva pentru însănătoşirea noastră.

Aşadar, concluzia: putem face ceva ca să nu cădem în Alzheimer, putem preveni degenerarea noastră dacă învăţăm să trăim sănătos în toate aspectele fiinţei noastre umane cât încă suntem în putere, aşa cum spune Eclesiastul. Avem nevoie mai ales să ne regăsim adevăratul Sine. Să refacem legătura cu Dumnezeu din noi. Pentru aceasta trebuie să ne tratăm umbra din inconştient
De aceea vă recomand să vizionaţi serialul IN DERIVĂ, ca să aveţi idee cum funcţionăm şi cum ar trebui să funcţionăm.
Şi să "băgăm la cutiuţă..."
Dacă aţi şti cu câte lucruri venim „de acasă”... ca să mă exprim în termenii serialului.
Cu ce aşteptări nerealiste, create de rănile noastre din copilărie, plecăm în viaţă… Cel mai rău este că putem trăi o viaţă cu aceste aşteptări inconstient, nerealiste şi să nu ne dăm seama de aceasta niciodată. Devenim tot mai nefericiţi şi apoi îi nefericim şi pe alţii, devenind în final o povară pe umerii altora.

***

Am postat zilele acestea AICI din cartea Maicii Tereza, Viens, sois Ma lumičre, carte bazată pe scrisorile Maicii Tereza şi care analizează în special „noaptea întunecată”, de nu mai puţin de cincisprezece ani, a acestei femei sfinte, de un devotament şi o abnegaţie extraordinare.
Întrebarea tuturor este de ce?
De ce s-a simţit ea „indezirabilă, ne-iubită”, de ce avea sentimentul că „Dumnezeu nu o vrea”, că „lui Dumnezeu nu-i pasă de ea”, cã "locul lui Dumnezeu din inima ei este gol"? Deşi nu avea nici o vină şi nimeni nu-i găsea nici o vină. Şi totuşi avea putere să zâmbească şi să-i încurajeze pe toţi.
Trăia cu convingerea că, deşi nu îl simţea, totuşi Dumnezeu este cu ea.
 
Şi mai ales dorinţa de moarte este un semn de depresie şi nu de bucurie de a trăi:

”Am aşa o dorinţă profundă de Dumnezeu şi de moarte….” (pag. 383)

Explicaţia mea pentru acest aspect atât de dureros din viaţa ei de credinţă este că aici este vorba de o percepţie care vine din inconştient şi se înrădăcinează mult în urmã, în copilărie: o educaţie prea severă poate (inclusiv religioasã), o iubire condiţionată poate, o imagine a lui Dumnezeu dupã chipul pãrintilor...
Peste care se mai adaugă limitele şi neadecvarea pietismului ca atitudine sănătoasă şi rodnică a omului faţă de Dumnezeu.

Dacã ati sti cât întuneric si amãrãciune pot sã disparã din noi dacã facem curat acolo în inconstient... dacã dispar umbrele care ni-l acoperã pe Dumnezeu... imaginile false despre El...

Dacă Maica Tereza l-ar fi întâlnit pe Durckheim întunericul ei s-ar fi luminat…

Ce bine ar fi fost dacã îndrumãtorii spirituali ai Maicii Tereza ar fi fost în temã cu privire la influenta determinantã a inconstientului nostru asupra felului în care ne percepem pe noi însine.

Ce bine ar fi dacã îndrumãtorii spirituali de azi ar fi în temã - inclusiv din propria experientã si vindecare - cu privire la continuturile din inconstient si la ravagiile lor, denaturãrile lor...

***

Apropo de ce spuneam despre Alzheimer mai sus:
Fragment din cartea INTELIGENTA INIMII de Isabelle Filiozat:
INTELIGENTA INIMII

Niciodată nu e prea târziu pentru împăcare

Dragostea este mai puternică decât vârsta. Mama lui Rose este la un azil de bătrâni ; medicii au diagnosticat-o cu boala Alzheimer. La şaizeci şi doi de ani, a început să-şi piardă minţile. Rose se duce s-o vadă în fiecare sâmbătă, dar mama ei nici măcar n-o recunoaşte. Vizita săptămânală este o corvoadă. Cu atât mai mult cu cât Rose are impresia că n-a primit de ia mama ei decât critici şi palme. A plecat de acasă foarte devreme fiindcă nu mai suporta această înjosire permanentă, suferinţa fizică dar mai ales psihică de a nu se simţi acceptată. O invit să-şi amintească de copilărie, să îndrăznească să se gândească la nedreptate şi să simtă furia împotriva acestei mame care ar fi trebuit s-o iubeas­că. Sâmbăta următoare i-a spus mamei sale cât a suferit în copi­lărie, dar şi mai târziu, în viaţa adultă, din cauza umilinţelor, a loviturilor şi a lipsei de dragoste. Mama ei pare să nu audă nimic, vorbeşte despre altceva, continuă să n-o recunoască. Dar sâmbăta următoare Rose a trăit un miracol. Mama ei a primit-o cu braţele deschise. I-a spus pe nume, a strâns-o la piept şi i-a spus, plângând : „Mulţumesc, Rose, îmi dau seama că nu l-am iubit niciodată pe nici unul dintre cei patru copii ai mei, o să vă iubesc acum. Te iubesc, Rose." Din ziua aceea, mama lui Rose se simte mai bine, i-a revenit memoria şi îşi controlează sfincterele, are mai multă autonomie decât ceilalţi pensionari. Este singura din institut cu o evoluţie atât de favorabilă.

"Există un remediu universal... dragostea", spunea dr. Roger Fix la un congres medical.

Isabelle Filiozat - INTELIGENTA INIMII, ed. COSMOS, pag. 160

Iertaţi-mi tonul prea familiar, dragi prieteni, amical zic eu...
Dacă unii se simt jigniţi de tonul meu prea dădăcitor vreau să precizez că site-ul acesta nu este destinat unor iniţiaţi, ci celei mai largi categorii de semeni ai mei.


Salt la inceputul paginii